Ειπώθηκαν πολλά, έγιναν πολλά, γράφηκαν άλλα τόσα, η επιστολή υπήρξε, η κυβέρνηση δεν έβλεπε αρνητικά αυτήν την προοπτική, ενστάσεις υπήρξαν και εντός του οικονομικού επιτελείου, το ΤΧΣ πήγαινε με το γράμμα του νόμου, ο Παύλος Μυλωνάς περιφρουρούσε το…αυλάκι του και ξιφουλκούσε ότι δεν πρόκειται να ανοίξει τα βιβλία του στους Άραβες του Public Investment Fund (PIF) και κάπου εκεί είχε σταματήσει εδώ και μερικές ημέρες η σχετική ειδησεογραφία γύρω από το θέμα αυτό.

Τι συνέβη ξαφνικά και η ίδια η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο επέλεξαν τη σιωπή επί του θέματος του…προτιμησιακού δικαιώματος για την πώληση του 20% είτε απ ευθείας είτε σπαστού στο fund της Σαουδικής Αραβίας, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ίσως στο καλύτερο σημείο που είχαν βρεθεί ποτέ;

Και όσοι προμοτάριζαν αυτή την επιλογή εξωθεσμικά και αυτοί τις τελευταίες ημέρες…ξέχασαν το θέμα.

Αυτό που συνέβη και σας το αποκαλύπτουμε σήμερα. Αλλά, μην περιμένετε να επιβεβαιωθεί, τέτοια θέματα, όταν αγγίζουν ευαίσθητες πτυχές άλλων περιοχών και συμφερόντων, δεν επιδέχονται κανενός επίσημου σχολιασμού.

Όπως είναι γνωστό, η Σαουδική Αραβία ευθυγραμμίστηκε πρόσφατα πλήρως με την Ρωσία στο θέμα της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, αγνοώντας την αντίθεση των ΗΠΑ, αλλά και της Ε.Ε. και προκαλώντας σκληρή κριτική, ακόμα και με προσωπικούς σχολιασμούς του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων και των ΗΠΑ, αλλά και κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η δυσαρέσκεια (sic) υπερατλαντικών κέντρων και ευρωπαϊκών κύκλων, μεταφέρθηκε όπως είναι φυσικό και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε γίνει ήδη δέκτης ενόχλησης από στελέχη της Κομισιόν και της ΕΚΤ και πριν την σύμπλευση Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ.

Με απλά λόγια, οι Σαουδάραβες μετά από αυτή την εξέλιξη, “έκαψαν” μόνοι τους ουσιαστικά κάθε πιθανότητα να βρεθούν μέτοχοι για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή τράπεζα, όσα κεφάλαια και να διέθεταν για την απόκτηση ισχυρού ποσοστού, εν προκειμένω 20%, στην Εθνική τράπεζα, από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ.

Το τοπίο πλέον ξεκαθαρίζει, η κυβέρνηση το χειρίζεται όσο πιο προσεκτικά γίνεται, προτάσσοντας (και σωστά) τις αυστηρές διαγωνιστικές διαδικασίες που διέπουν τη λειτουργία του ΤΧΣ ως προς την αποεπένδυση των ποσοστών στις 4 συστημικές τράπεζες και φροντίζει να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, με δεδομένο ότι υπάρχει ποικίλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Σαουδάραβες, για διάφορα assets και έργα στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμη: