search

UNDERCOVER

Για ποια αχαριστία των τραπεζιτών μιλάει το Μαξίμου; *H επιλογή και η εποπτεία των τραπεζιτών γίνεται από τον SSM, την Φρανκφούρτη, και όχι από την κυβέρνηση *Eυεργετημένοι μέσω της ασυλίας είναι οι πρώην τραπεζίτες και όχι οι νυν *Θα έπρεπε οι τραπεζίτες να λειτουργήσουν εις βάρος των εισηγμένων, των μετόχων και της αγοράς; *Το success story Ψάλτη, Μεγάλου, Καραβία και Μυλωνά που οδήγησαν τις τράπεζες από την απαξία στην κυριαρχία *Το σκάνδαλο Καϊλή, η οριστική ρήξη στις σχέσεις Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη, η «επιχείρηση αυτοδυναμία» και το ζήτημα συγκυβέρνησης ΝΔ- Βελόπουλου, με την οποία αντιτίθεται η Διαπλοκή *Ποιοι μεθοδεύουν την παραγραφή του σκανδάλου της Folli-Follie; Γιατί αδρανεί η κυβέρνηση; Θα παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Ποιοι πάνε να «καθαρίσουν» τους Κουτσολιούτσους; *Οι 3 προτεραιότητες του Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα, το «βαρίδι» του Ακτωρα, η προσπάθεια «απαλλαγής» και η σφήνα Κούτρα που φιλοδοξεί να επιστρέψει στο παιχνίδι *Qatargate: Η… ξεχασμένη συμφωνία Sky Express – Qatar Airways και οι Βρυξέλλες – Σε άλλη βάση τίθεται πλέον το κορυφαίο ντηλ του Γιάννη Γρύλλου!

Όλα όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστήριο, ανεξάρτητες αρχές, πολιτικά γραφεία και εξωθεσμικά κέντρα για να μην μένεις στο σκοτάδι!

Με μεγάλη έκπληξη ομολογώ, διάβασα κάτι ρεπορτάζ, δήθεν προερχόμενα από κύκλους του Μαξίμου και πέριξ του πρωθυπουργού, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένος από τους συστημικούς τραπεζίτες, οι οποίοι κατά το ρεπορτάζ συμπεριφέρθηκαν με αχαριστία!!!

Πραγματικά τα έχω χαμένα με όσα διαβάζω για δυο απλούς λόγους: πρώτον η επιλογή των τραπεζιτών όπως και η εποπτεία τους δεν πραγματοποιείται από την κυβέρνηση, αλλά από τον SSM, την Φρανκφούρτη και την Τράπεζα της Ελλάδος!

Αυτοί δίνουν την έγκριση ή όχι στα πρόσωπα που προτείνονται από τους μετόχους, είτε αυτοί είναι το Δημόσιο (ΤΧΣ) όπως στην Εθνική και δευτερευόντως στην Πειραιώς, είτε οι ιδιώτες μέτοχοι όπως στις περιπτώσεις της Alpha και της Eurobank!

Και τούτο το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, όπως και το στενό του επιτελείο!

Η ασυλία στα φαντάσματα του χθες που οδήγησαν σε κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα και τη χώρα στα μνημόνια!

Δεύτερον, ευεργετημένοι τραπεζίτες δεν είναι οι σημερινοί! Αυτοί που έχουν πάρει στους ώμους τους τις τύχες του τραπεζικού συστήματος και το οδήγησαν στην εξυγίανση, αλλά οι πρώην τραπεζίτες, τα φαντάσματα του χθες, που με πράξεις και παραλείψεις οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και τις τράπεζες στην καταστροφή, την εξαΰλωση της περιουσίας των μετόχων ενώ οι ίδιοι έγιναν κροίσοι, ζάπλουτοι και σήμερα στο απυρόβλητο παριστάνουν τους ειδήμονες, τους fund managers και άλλα πολλά!

Ευεργετημένοι τραπεζίτες είναι αυτοί που μέσα από κυβερνητικά νομοθετήματα, διάτρητα συνταγματικά, απολαμβάνουν ασυλίας για τα σκάνδαλα που έχουν διαπράξει και τα πλείστα όσα κακουργήματα εις βάρος των τραπεζών και του επενδυτικού κοινού!

Το ξέπλυμα στην κολυμβήθρα του κυβερνητικού Σιλωάμ και η εμφάνιση του λαϊκισμός! Θα έπρεπε οι τραπεζίτες να λειτουργήσουν εις βάρος των εισηγμένων, των μετόχων και της αγοράς;

Αυτούς λοιπόν ξέπλυναν ο Μητσοτάκης και το Μαξίμου, στην κολυμβήθρα του κυβερνητικού Σιλωάμ και τους απέδωσαν άσπιλους και αμόλυντους στην κοινωνία, παρακάμπτοντας και διαγράφοντας πλήθος εισηγητικών εκθέσεων ανακριτών και εισαγγελέων για να καθίσουν στο σκαμνί με ιδιαίτερα επιβαρυντικές κατηγορίες!

Τους τραπεζίτες του χθες, όχι τους τραπεζίτες του σήμερα!

Γιατί λοιπόν είναι αχάριστοι οι σημερινοί εν ενεργεία τραπεζίτες; Και σε ποιον; Τι θα έπρεπε να κάνουν;

Να λειτουργήσουν εις βάρος των μετόχων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς;

Εις βάρος των ίδιων των τραπεζών, εισηγμένων στο ΧΑ νομικών προσώπων;

Δυστυχώς πολύ φοβάμαι ότι βαδίζοντας προς τις εκλογές στο Μαξίμου παρασύρονται από τον λαϊκισμό του Τσίπρα και ξεχνούν ότι η ΝΔ είναι κόμμα φιλελεύθερο, της αγοράς, που σέβεται το χρηματιστήριο, τους θεσμούς και τα αρμόδια όργανα, εγχώρια και ξένα!

Το success story Ψάλτη, Μεγάλου, Καραβία και Μυλωνά! Οδήγησαν τις τράπεζες από την απαξία στην κυριαρχία!

Και εν πάσει περιπτώσει, επί του προκειμένου, η Εθνική του Μυλωνά είναι ίδια με την Εθνική του Μιχαηλίδη και των «κουμπάρων»;Ή την Εθνική του Τόλη και όσων επακολούθησαν; Όχι βεβαίως! Είναι ισχυρή, έχει εξυγιανθεί και βλέπει μέσα από άλλη οπτική το μέλλον!

Αντίστοιχα η Τρ. Πειραιώς του Χρ. Μεγάλου, που μέσα από μια συγκροτημένη και επιθετική πολιτική υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ και εξυγιάνθηκε πλήρως με ταχύτατους ρυθμούς, σε χρόνο ρεκόρ, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης πανίσχυρων συμφερόντων και οργανισμών!

Μήπως θυμάται κανείς ποια Πειραιώς παρέλαβε ο Μεγάλου;

Και ο Ψάλτης; Είναι ίδια η Alpha του σήμερα με την Alpha του χθες, του νταραβεριού και των ημέτερων; Ο Βασίλης Ψάλτης, όπως και ο Μεγάλου, αλλά και ο Μυλωνάς λιγότερο, έχει πετύχει ένα θαύμα! Και η αγορά του το αναγνωρίζει, νέοι μέτοχοι μπαίνουν, Έλληνες, ξένοι, μεγιστάνες! Προς τι λοιπόν οι μικροκακίες;

Ποια η σκοπιμότητα της χολής για ένα success story άνευ προηγούμενου;

Όσο για την Eurobank τι μπορεί να πει κανείς; Παράδειγμα προς μίμηση! Το τεχνοκρατικό μάνατζμεντ σε όλο του το μεγαλείο! Υπάρχουν άραγε πολλοί σαν τον Φωκίωνα Καραβία στην πιάτσα;

Όχι σας διαβεβαιώ, κατηγορηματικά!

Και η Eurobank αποτελεί το υπόδειγμα του τρόπου λειτουργίας μιας ιδιωτικής συστημικής τράπεζας, που στάθηκε στην κρίση και παράγει αποτελέσματα!

Ποιος είναι αχάριστος λοιπόν; Οι τραπεζίτες ή η κυβέρνηση που δεν συνεκτιμά πόσο βελτίωσε το προφίλ της η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος; Και την εικόνα της εθνικής οικονομίας, που κακά τα ψέματα είναι τραπεζοκεντρική!

Το σκάνδαλο Καϊλή, η οριστική ρήξη στις σχέσεις Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη, η «επιχείρηση αυτοδυναμία» και το ζήτημα συγκυβέρνησης ΝΔ- Βελόπουλου, με την οποία αντιτίθεται η Διαπλοκή!

Το γιγαντιαίο σκάνδαλο με την Καϊλή και οι υποκλοπές διέρρηξαν οριστικά τις σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με το κυβερνών κόμμα.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία.

Γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι στρατηγικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η εξασφάλιση αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι αποκλείονται μετεκλογικές συνεργασίες της Νέας Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική το κυβερνών κόμμα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε αναγκαστικά θα αναζητήσει συνεργασία στο μοναδικό κόμμα που βρίσκεται προς τα Δεξιά του.

Μια συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την «Ελληνική Λύση» είναι ένα από τα πιθανότερα σενάρια.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αναμένεται να εκλέξει από 21 έως 25 βουλευτές.

Βρίσκεται ιδεολογικά κοντά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και το κυριότερο δεν έχει εξαρτήσεις από ισχυρά διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος στην παρούσα φάση για λόγους εκλογικής τακτικής αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα πάει σε τρίτες εκλογές με ισχυρά διλήμματα, τα οποία μπορεί να καταποντίσουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα.

Μια ενδεχόμενη μετεκλογική σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας με την «Ελληνική Λύση» είναι αποδεκτή σχεδόν από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Εξάλλου κορυφαία στελέχη της σημερινής κυβέρνησης είναι οι, Άδωνις Γεωργιάδης, Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης που είχαν κοινή πολιτική διαδρομή με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» έχει στηρίξει δημόσια τον Πούτιν δεν παίζει κανένα ρόλο.

Εξάλλου το 35% των οπαδών της ΝΔ έχουν ακριβώς την ίδια άποψη.

Αντίθετοι με ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι ισχυροί παράγοντες της διαπλοκής που είχαν επενδύσει σε μια σύμπραξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι εκφραστές τους στο κυβερνών κόμμα.

Εξάλλου οι ισχυροί επιχειρηματικοί παράγοντες είχαν προετοιμάσει τη λεγόμενη λύση ανάγκης σε περίπτωση που ναυαγούσε κάθε απόπειρα μετεκλογικής συνεργασίας.

Προετοίμαζαν για πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος κάηκε στην κυριολεξία μετά τις αγιογραφίες του για το Κατάρ.

Μπορεί ο ίδιος να μην ερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με αποτέλεσμα να καεί στην κυριολεξία.

Η εξέλιξη αυτή έχει χαροποιήσει και το Μαξίμου, το οποίο παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσοχή τα παιχνίδια του Μαργαρίτη Σχοινά με την εγχώρια διαπλοκή και με ισχυρά παράκεντρα εξουσίας των Βρυξελλών.

Ποιοι μεθοδεύουν την παραγραφή του σκανδάλου της Folli-Follie; Γιατί αδρανεί η κυβέρνηση; Θα παρέμβει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Ποιοι πάνε να «καθαρίσουν» τους Κουτσολιούτσους; Ποιο σύστημα κρύβεται από πίσω;

Μια συνταρακτική αποκάλυψη, έκαναν χθες οι δικαστές του Εφετείου Αθηνών που εκδικάζουν την υπόθεση του σκανδάλου της Folli-Follie.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ οι τρεις εφέτες , κάνουν λόγο για μεθόδευση της διαδικασίας, που βαίνει από αναβολή σε αναβολή με στόχο την παραγραφή σοβαρών κακουργημάτων στα οποία εμπλέκονται οι κατηγορούμενοι.

H δίκη άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά από λίγες συνεδριάσεις διακόπηκε τον Απρίλιο για χθες.

Όμως κατά το χθεσινή διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγκάστηκε να διακόψει και πάλι τη διαδικασία για τις 19 Ιουνίου λόγω -όπως κατήγγειλε το ίδιο το δικαστήριο- της αδράνειας της Πολιτείας και της ασυνεννοησίας αρμόδιων θεσμικών φορέων να επιλύσει ένα νομικό ζήτημα, που εν τέλει είχε άμεση αντανάκλαση στην εξέλιξη της δίκης,

‘Όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι καθόλου αθώα: Διότι όπως είναι γνωστό εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο και μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών μεσολαβεί διακοπή πολλών εβδομάδων των δικαστηρίων , πολλώ δε μάλλον, όταν η χώρα οδηγείται όπως διαφαίνεται σε εκλογές δύο – τουλάχιστον – γύρων.

Κατόπιν όλων αυτών με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, των αρμόδιων δικαστικών αρχών καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου που εκ της θέσεως του , έχει βαρύνοντα ρόλο στην ομαλή απονομή της δικαιοσύνης .

Κατηγορούμενα στην εν λόγω δίκη είναι 13 άτομα μεταξύ των οποίων η οικογένεια Κουτσολιούτσου και η υπόθεση αφορά τους παραποιημένους ισολογισμούς της εταιρίας, οι οποίοι πέραν των άλλων έβλαψαν και την διεθνή εικόνα της χώρας και προκάλεσαν τεράστια ζημιά σε χιλιάδες επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές, όπως προκύπτει από την απόφαση που ανέγνωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης η πρόεδρος Μαρία Ανδρεοπούλου στάθμισαν την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων με κατηγορίες για εγκληματικής οργάνωσης στηλιτεύοντας παράλληλα και την αδράνεια τη Πολιτείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο «γόρδιο δεσμό».

Προ του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί μετά από δεκάδες διακοπές της συνεδρίασης ,το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας με πρόεδρο τη Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τους εφέτες Γιώργο Γρίβα και την Αναστασία Σιώμου στηλίτευσε με την απόφαση τους, που ανακοινώθηκε από έδρας, την ασυνεννοησία των αρμόδιων φορέων να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα για το οποίο είχε καιρό τώρα προαναγγελθεί νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι «τινάχθηκε στον αέρα» μία πολυπρόσωπη δίκη και δικαστές και δικαστικές αίθουσες παρέμειναν επί μήνες υπό ομηρεία.

«Βρισκόμασταν σε ομηρία, δεν μπορούσαμε να δικάσουμε άλλες υποθέσεις», τονίζουν στην απόφαση τους οι δικαστές και επισημαίνουν τις βαρύτατες συνέπειες της αναβολής για την πολύκροτη υπόθεση: «Επιμέρους πράξεις των κατηγορουμένων οδηγούνται προς παραγραφή!»

«Για μία εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο» μίλησαν οι δικαστές και τόνισαν τις προσπάθειες τους να δοθεί άδεια στους δικηγόρους «γιατί σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις» αλλά οι αρμόδιοι δικηγορικοί σύλλογοι το αρνήθηκαν.

Από τον περασμένο Απρίλιο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε την οικογένεια Κουτσολιούτσου και συνολικά 13 κατηγορουμένους για τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie, διέκοπτε ξανά και ξανά τις συνεδριάσεις του.

Και σε αυτή τη δίκη οι δικηγόροι απείχαν από τη διαδικασία καθώς μεταξύ των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζουν ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και άλλοι βασικοί κατηγορούμενοι είναι και η εγκληματική οργάνωση.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει αποχή από την εκδίκαση τέτοιων πρωτόδικων υποθέσεων, διαμαρτυρόμενοι για τη νομοθετική ρύθμιση που δεν προβλέπει αναστολή εκτέλεσης ποινής σε καταδίκες για εγκληματική οργάνωση.

Οι 3 προτεραιότητες του Χόλτερμαν (Real Estate, Τράπεζες, Παραχωρήσεις), το «βαρίδι» του Ακτωρα, η προσπάθεια «απαλλαγής» και η σφήνα Κούτρα που φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμος και να επιστρέψει στο παιχνίδι!

Έχουμε αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή ότι ο περίφημος Χένρι Χόλτερμαν, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, έχει θέσει στο μυαλό του τις 3 προτεραιότητες για τη συμμετοχή και τις επενδύσεις του στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή!

Στο μυαλό του Ολλανδού βρίσκονται το Real Estate όπου μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση της Reds θα επιδιώκει να δημιουργηθεί η νέα Lamda Development, οι τράπεζες όπου μέσω της συμμετοχής στην Alpha bank φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος μέτοχος, παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγορές μετοχών της Alpha έχουν «ανασταλεί» και οι Παραχωρήσεις για τις οποίες σχεδιάζεται μακροπρόθεσμα η απόσχιση τους και η αυτόνομη εισαγωγή στο ΧΑ, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και η δημιουργία ευρύτερων ισχυρών συμμαχιών!

Αυτές οι 3 είναι λοιπόν οι προτεραιότητες του Χόλτερμαν και όχι το στενά κατασκευαστικό κομμάτι, όπου ειδικά ο Άκτωρ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Χρήστου Παναγιωτοπούλου, δεν δημιουργεί προοπτικές όπως άλλωστε και το σύνολο του κατασκευαστικού τομέα στη χώρα που είναι σε κατάπτωση λόγω και της συγκυρίας αλλά και των τιμών!

Υπό αυτό το πρίσμα είναι αφελής όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Ολλανδός και ο Ελλάκτωρ συνολικά, θέλουν να «απαλλαγούν» από τον Ακτωρα που επί χρόνια είχε μεταβληθεί σε ένα βαρίδι για τον όμιλο!

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο και η περίπτωση Κούτρα!

Αφού πρώτα οδηγήθηκε στην έξοδο από τον Ελλάκτωρα και στη συνέχεια αφού τον πέταξαν από την Ιντρακάτ σε όλες τις εκφάνσεις της συμφωνίας Κόκκαλη – Εξάρχου – Μπακοκαυμενάκηδων, αναζητεί το νέο σταθμό της πολύχρονης καριέρας του έχοντας πια ξεπεράσει τα 80 έτη!

Το ζήτημα της Δομικής χάλασε, η ΕΚΤΕΡ δεν περπατάει, ενώ με την Lamda η σχέση είναι εξωτερική!

Υπό την οπτική γωνία αυτή γίνεται κατανοητό ότι ο Κούτρας μπήκε σφήνα στην «αναζήτηση» του Ολλανδού να «απαλλαγεί» από τον Άκτωρα (μετά την αποχώρηση Παναγιωτόπουλου) και ο γερόλυκος εργολάβος θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση μπορεί να φανεί χρήσιμος στον Χόλτερμαν, να αποτελέσει «την λύση» και να επιστρέψει και πάλι στο παιχνίδι!

Qatargate: Η… ξεχασμένη συμφωνία Sky Express – Qatar Airways και οι Βρυξέλλες! Σε άλλη βάση τίθεται πλέον το κορυφαίο ντηλ του Γιάννη Γρύλλου που προβαλλόταν ως ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της εταιρίας!

Μια συμφωνία που το 2019 που υπεγράφη , θεωρήθηκε ότι ανοίγει τους …αεροδιαδρόμους στη Sky Express τη δεύτερη ελληνική αεροπορική εταιρία για άνοιγμα στην αγορά του Αραβικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής , τίθεται εκ των πραγμάτων σε άλλη βάση μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Qatargate.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στις 31 Οκτωβρίου 2019 ανακοινώθηκε συμφωνία Sky Express – Qatar Airways διασύνδεσης ( κοινού κωδικού ) με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους επιβάτες εκτός Ελλάδας να ταξιδεύουν απρόσκοπτα μεταξύ Ελλάδας και Ντόχα και στη συνέχεια σε προορισμούς της Ασίας, Μέσης Ανατολής και Αυστραλασίας.

Η Qatar Airways πρόσθεσε 24 νέους ελληνικούς προορισμούς στο παγκόσμιο δίκτυό της, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κέρκυρα και πολλούς άλλους από το δίκτυο της Sky Express.

Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο η συμφωνία αυτή θεωρείτο από την εταιρία του Γιάννη Γρύλου ως ένα από τα κορυφαία deal της ελληνικής αεροπορικής αγοράς, άλλωστε για αυτό προβαλλόταν μέχρι πρότινος σε όλες τις ανακοινώσεις της Sky Express ως ένα από τα πιο ισχυρά «χαρτιά» της εταιρίας.

Είναι χαρακτηριστική ανακοίνωση της 28 Ιουνίου στην οποία με αφορμή τη συνεργασία της Sky Express – Emirates επισημαίνονται τα εξής : «Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί η συνεργασία με παγκόσμιους αερομεταφορείς, όπως οι Air Transat, Air France, KLM, Qatar Airways, American Airlines, Cyprus Airways, Condor, El Al, Transavia, Middle East Airlines, Air Transat, Delta κ.α».

Μάλιστα η ελληνική πλευρά προσέβλεπε σε πολλά μετά την αεροπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κατάρ, η οποία υπεγράφη πέρυσι.

Όπως αποκαλύπτουμε σε άλλο ρεπορτάζ του Radar η συμφωνία «ανοικτών ουρανών» («open skies») δίνει στην Qatar Airways, τον εθνικό αερομεταφορέα του Κατάρ και μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου, απεριόριστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 450 εκατ. ατόμων.

Ως αντάλλαγμα, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίζουν απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά του Κατάρ, των 2,9 εκατ. ατόμων.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία συμφωνία που επικρίθηκε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές, οι οποίες φοβήθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν άδικο ανταγωνισμό από τις πτήσεις της Qatar, που προσφέρουν ανταποκρίσεις με προορισμούς σε όλη την Ασία.

Την ίδια στιγμή, όμως, το deal ευνοεί και τους ανταγωνιστές της Qatar στον Κόλπο, των οποίων οι ανταποκρίσεις προς την Ευρώπη παραμένουν υπό περιορισμούς.

Όμως παρά τις επικρίσεις από την ευρωπαϊκή βιομηχανία των αερομεταφορών, η Ε.Ε. υπεραμύνθηκε του deal, λέγοντας ότι θα δώσει «ευκαιρίες και στις δύο πλευρές».

Σύμφωνα με το Politico, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, ευρωβουλευτές αναζητούν τρόπους να παγώσουν το deal.

Διαβάστε ακόμη: