Κορυφαίοι Ρώσοι τραπεζίτες φέρεται να ήταν αντίθετοι με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και παρ’ ότι πραγματοποίησαν ένα βήμα, αναφέροντας τις ενδεχόμενες «καταστροφικές συνέπειες» για τη ρωσική οικονομία, δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τον Πρόεδρο της χώρας.

Οι Financial Times αποκάλυψε παρασκήνιο της επίσκεψης του Προέδρου της Sberbank –ήτοι της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας– Γκέρμαν Γκρεφ και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, έναν μήνα πριν από την έναρξη της εισβολής.

Σε άρθρο με τον τίτλο “How Putin’s technocrats saved the economy to fight a war they opposed” («Πώς οι τεχνοκράτες του Πούτιν έσωσαν την οικονομία, ώστε αυτή να υπηρετεί τον πόλεμο στον οποίον αντιτάσσονταν»), τονίζει ότι Γκρεφ και Ναμπιούλινα συναντήθηκαν προσωπικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρική κατοικία, στο Νόβο Αγκαριόβο.

Εκεί, φαίνεται ότι τού παρουσίασαν μία έκθεση 39 σελίδων, στην οποία προέβλεπαν ότι οι χώρες της Δύσης θα επιβάλλουν –ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία– κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να γυρίσουν δεκαετίες πίσω τη ρωσική οικονομία. Ιδιαίτερα, ο κ. Γκρεφ προειδοποίησε για τα ενδεχόμενα υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 30% σε ορίζοντα δύο χρόνων και απότομης αύξησης του πληθωρισμού, όπως και πτώσης του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών.

Ο Πούτιν διέκοψε τον Γκρεφ και ρώτησε τι χρειάζεται να συμβεί, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Sberbank και της Κεντρικής Τράπεζας δε μπόρεσαν να απαντήσουν με σαφήνεια στον Πρόεδρο ότι δεν πρέπει να επιδιώξει την κλιμάκωση με την Ουκρανία. «Ήταν αρκετά γενναίοι, να ζητήσουν μία συνάντηση μαζί του. Όμως, δε μπόρεσαν να μεταφέρουν στον Πούτιν το μήνυμά τους», σύμφωνα με τις πηγές των FT.

Ο Πούτιν δεν απευθύνθηκε ευθέως στους συνομιλητές του για τα σχέδια του ιδίου, οι οποίοι πληροφορήθηκαν την έναρξη του πολέμου «από την τηλεόραση», σύμφωνα με το άρθρο, όπου επισημάνθηκε ότι οι λεγόμενοι τεχνοκράτες ήταν «συντετριμμένοι» λόγω του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν τούς άκουσε.

«Ποτέ δεν είχα ξαναδεί τον Γκρεφ, σε αυτήν την κατάσταση. Ήταν εντελώς χαμένος, σε κατάσταση απόλυτου σοκ», τόνισε μία από τις πηγές (άνθρωπος που παλαιότερα είχε συνεργασθεί μαζί του), χαρακτηρίζοντάς τον ως «κοσμοπολίτη, που τού άρεσε να πηγαίνει σε φόρουμ, συνέδρια και συναντήσεις και όλη την ώρα, βρισκόταν στη Σίλικον Βάλεϊ». «Ήταν φίλος με τον Τζακ Μα και τώρα, είναι παρίας», υποστήριξε.

Αμφότεροι εντάχθηκαν στη λίστα των κυρώσεων

Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο Γκρεφ, ούτε η Ναμπιούλινα παραιτήθηκαν. Αντίθετα, κατέβαλαν πλήθος προσπαθειών, ώστε η ρωσική οικονομία να αντέξει μετά την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων, τις οποίες είχαν προβλέψει, τονίσθηκε. Ο Γκέρμαν Γκρεφ συμπεριελήφθη στον κατάλογο, σχεδόν όλων των δυτικών κρατών. Η Εβίρα Ναμπιούλινα –για αρκετό διάστημα– βρισκόταν εκτός, ωστόσο, το φθινόπωρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς συμπεριέλαβαν και εκείνη, στη λίστα.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ενώ, στη χώρα παρατηρείται αύξηση του πληθωρισμού και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων του κόσμου, με βάση τα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια δεν έχουν γίνει πραγματικότητα, μέχρι στιγμής.

Διαβάστε ακόμη: