search

ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στις Βρυξέλλες- Μετά το QatarGate έρχεται PfizerGate;

Η συμφωνία δισεκατομμυρίων για τα εμβόλια, η επιζήμια διαπραγμάτευση και η στάση της Pfizer!

Πανικός στις Βρυξέλλες- Μετά το QatarGate έρχεται PfizerGate;

Πανικός επικρατεί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το σκάνδαλο Qatargate και αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς στους μηχανισμούς και στους κόλπους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Σε αναμμένα κάρβουνα” κάθονται ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι της ΕΕ και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, που φοβούνται ότι οι αποκαλύψεις θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας  και ότι η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή θα αποτελέσει μόνον την αφορμή και το έναυσμα για περαιτέρω έρευνες σε βάθος, για υποθέσεις με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο.

Στην Κομισιόν και στις ηγεσίες των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου φοβούνται ότι ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει και η σκανδαλολογία που θα ακολουθήσει, θα πλήξει σοβαρά το κύρος και την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τους αντιευρωπαίστές, που κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία δισεκατομμυρίων για τα εμβόλια

Προς το παρόν, ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι με αφορμή το QatarGate μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο η σκανδαλώδης υπόθεση της συμφωνίας ΕΕ-Pfizer για την προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στο πλαίσιο έρευνας κατά της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος στους κόλπους της ΕΕ. Στις έρευνες έχει εμπλακεί και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, που εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας, εστιάζοντας στο ότι η ΕΕ πλήρωσε τα εμβόλια της Pfizer πολύ ακριβά σε σχέση με τις τιμές των εμβολίων άλλων εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί εσπευσμένα εν μέσω θερινών διακοπών, όταν η Κομισιόν ήταν κλειστή. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή πολλών sms  μεταξύ της ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, τα οποία  είδαν το φως της δημοσιότητας, συζητήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο και θεωρήθηκαν τουλάχιστον “περίεργα” – αν όχι ύποπτα.

 Η επιζήμια διαπραγμάτευση και η στάση της Pfizer

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διερευνά τώρα τον ρόλο που διαδραμάτισε η πρόεδρος της Κομισιόν στη σύναψη αυτής της συμφωνίας, αναζητώντας στοιχεία για “ύποπτες διαπραγματεύσεις” , οι οποίες επέφεραν τεράστια οικονομική ζημία στην ΕΕ – επ’ ωφελία του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού.

Επίσης, δύο ανεξάρτητες ελεγκτικές υπηρεσίες της ΕΕ έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για τις επαφές «υψηλού επιπέδου» που είχε η κυρία Φον ντερ Λάιεν με την Pfizer για τις συμφωνίες αγοράς εμβολίων.

Τη προπερασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά είχε κληθεί να καταθέσει γι αυτό το θέμα στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αρνήθηκε να προσέλθει – όπως είχε κάνει και τον Οκτώβριο, όταν του είχε ζητηθεί να εμφανισθεί στην επιτροπή και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πώς έγιναν οι μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι μετά το QatarGate θα έχουμε έναν πολύ μεγαλύτερο “σεισμό”, με κατηγορίες και υπόνοιες χρηματισμού στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΕ. Θα είναι το Pfizer-Gate και θα προκαλέσει σοβαρές ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με πολλαπλές παρενέργειες σε πολιτικό επίπεδο σε όλες τις χώρες-μέλη.

Διαβάστε ακόμη: