search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Από τον Άννα στον Καϊάφα» το πλαφόν του φυσικού αερίου – «Είμαστε στο σημείο μηδέν», λέει η Αθήνα

Η Ούρσουλα μας προετοιμάζει για παραπομπή (και πάλι) στη Σύνοδο Κορυφής - Όλη νύχτα κράτησαν οι άκαρπες διαπραγματεύσεις

«Από τον Άννα στον Καϊάφα» το πλαφόν του φυσικού αερίου - «Οι διαβουλεύσεις τελείωσαν, είμαστε στο σημείο μηδέν», λέει η Ελλάδα

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των 27 για το πλαφόν στο Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας παρά τις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Η προσπάθεια δημιουργίας ικανής πλειοψηφίας κρατών- μελών με αυτό το αίτημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδος και τριών άλλων χωρών αλλά δεν ευοδώθηκε.

Από την ώρα που δεν ανευρίσκεται λύση, τότε στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, οι 27 ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν το θέμα.

Αλλά μετά την «κορυφή» οι υπουργοί Ενέργειας, θα κληθούν εκ νέου και με εντολή από τους 27 ηγέτες, να καταλήξουν σε συμφωνία στο τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Δευτέρας 19 Δεκεμβρίου. Μύλος!

Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πλαφόν στα 160 ευρώ/ μεγαβατώρα, κάτι που δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν οι «6» (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία, Εσθονία), με την άποψη των οποίων συντάσσεται και η ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι κινήσεις της Αθήνας διά του Κώστα Σκρέκα

«Ο χρόνος των διαβουλεύσεων έχει τελειώσει. Bρισκόμαστε στο σημείο μηδέν». Με αυτό το μήνυμα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, περιέγραψε την κατάσταση προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες ενώ πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι επιχειρήσεις κλείνουν και την ίδια ώρα η ΕΕ συζητά άσκοπα.

Θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστερήσεις, σε ένα μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και ενεργειακής αλληλεγγύης. Ζούμε σε μια ιστορική συγκυρία και θα κριθούμε όλοι».

Χθες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από όλους ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας διοργάνωσε νέα συνάντηση αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των Υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Ποτέ άλλοτε σε παρόμοιες συνεδριάσεις Υπουργών Ενέργειας δεν έχει υπάρξει τόσο εκτεταμένη συζήτηση πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Ούρσουλα μας προετοιμάζει για παραπομπή (και πάλι) στη Σύνοδο Κορυφής

Διχασμένους περισσότερο παρά ποτέ για το πλαφόν βρίσκει τους 27 ένα ακόμη συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να προαναγγέλλει αποτυχία και παραπομπή στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ύψος πλαφόν, διάρκεια εφαρμογής του, σκοπός και διασφαλίσεις ότι δεν θα υπονομευθεί η ομαλή λειτουργία των αγορών, παραμένουν τα ανοικτά θέματα πάνω στο τραπέζι.

Η Ελλάδα και άλλες 11 χώρες πιέζουν για πλαφόν στα 160 ευρώ/ μεγαβατώρα, κάτι που δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν οι «6» (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Δανία, Εσθονία), με την άποψη των οποίων συντάσσεται και η ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα θέσει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το αδιέξοδο του Σαββάτου κατά τη συνάντηση μεταξύ των μόνιμων αντιπροσώπων επαναλήφθηκε και χθες, και η κρατούσα εικόνα είναι ότι όσο θα περνά ο καιρός, το χάσμα θα μεγεθύνεται αντί να γεφυρώνεται, κάνοντας ευρωπαίο αξιωματούχο να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός.

Τι λέει η Επίτροπος Ενέργειας

«Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμβιβαστούν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με ευρεία υποστήριξη για ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου σε όλο το μπλοκ» δήλωσε η Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια.

«Όλοι πρέπει να επιδείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς. Αναμένω λοιπόν ότι οι υπουργοί θα έχουν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση που θα μας φέρει πραγματικά μια λύση με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη μεταξύ των κρατών – μελών», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αποφασίσουν την Τρίτη αν είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα.

«Αυτό εναπόκειται τώρα καθαρά στους υπουργούς, να δείξουν αν είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι», δήλωσε ο Σικέλα κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει ρίξει στο τραπέζι μια ρεαλιστική πρόταση, η οποία αντιμετωπίζει τις διάφορες ανησυχίες των χωρών σχετικά με το πλαφόν του φυσικού αερίου.

Τι λένε οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών

«Τετραγωνισμό του κύκλου», χαρακτήρισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ευρωπαίος αξιωματούχος την ανεπιτυχή μέχρι τώρα προσπάθεια που καταβάλλεται να ικανοποιηθούν και τα δύο μπλοκ.

Η επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης δείχνει αδύνατη, καθώς η απόσταση που χωρίζει τα δύο μπλοκ είναι τεράστια. Η Γερμανία συζητά την πρόταση της τσεχικής προεδρίας για πλαφόν στα 220 ευρώ, όταν οι 12 χώρες – αρκετές για να σχηματίσουν μια μειοψηφία και να τορπιλίσουν μια συμφωνία – ζητούν να μειωθεί σημαντικά το ανώτατο όριο, στα 160 ευρώ ανά MWh.

Επίσης, θέλουν το μέτρο να ισχύσει για όλα τα παράγωγα, και όχι μόνο για τις συναλλαγές του μήνα. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίοι αρκετές χώρες διαφωνούν, με τις Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία και Λουξεμβούργο να ξεκαθαρίζουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

«Στο επόμενο συμβούλιο, οι υπουργοί Ενέργειας θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος και να φτάσουν σε ένα αρχικό συμβιβασμό, ώστε μετά οι 27 ηγέτες να επιχειρήσουν τη Πέμπτη να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία» μας λέει έμπειρος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες και προσθέτει: «συμφωνία ωστόσο δεν διαφαίνεται ούτε ως προς το ύψος του πλαφόν, ούτε ως προς την διάρκεια εφαρμογής του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιχειρηθεί και σήμερα μια νέα ύστατη προσπάθεια, ενδεχομένως πάνω σε κάποια νέα πρόταση».

Το στέλεχος της Κομισιόν προσθέτει πως «η προσπάθεια συμβιβασμού δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ από την τελευταία πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Δηλαδή ο μηχανισμός να ενεργοποιείται όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών θα ξεπερνά τα 220 ευρώ για πέντε συνεχόμενες ημέρες –αντί των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων που είχε προτείνει η Κομισιόν– και ταυτόχρονα η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και του μέσου όρου τιμών spot στο LNG θα ξεπερνά τα 35 ευρώ για αντίστοιχο αριθμό ημερών (αντί 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών στην αρχική πρόταση)».

Με τη λύση αυτή ( «220/35/5» την αποκαλούν σχηματικά στις Βρυξέλλες) δεν συμφωνούν πλειάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Το μπλοκ υπό τη Γερμανία συνεχίζει να μην έχει ακόμη πειστεί για αυτό καθ’ εαυτό το σκοπό επιβολής πλαφόν, όπως και το ποιες θα είναι οι διασφαλίσεις για την εφαρμογή του και την άρση του, εφόσον κριθεί προβληματικό και οι προμηθευτές φυσικού αερίου γυρίσουν την πλάτη στην ΕΕ, με κίνδυνο για την ίδια την ασφάλεια εφοδιασμού.

 

Διαβάστε ακόμη: