Ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ο έκπτωτος «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» συνελήφθη χθες στις Μπαχάμες μετά από άσκηση δίωξης εις βάρος του από Αμερικανούς εισαγγελείς και, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση των νησιωτικού συμπλέγματος, οι ΗΠΑ «αναμένεται να ζητήσουν την έκδοσή του».
Σύμφωνα με τους New York Times, σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο πρώην επικεφαλής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων FTX. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Μπάνκμαν Φριντ είναι το μοναδικό πρόσωπο στο οποίο έχει ασκηθεί δίωξη σχετικά με το πολύκροτο εταιρικό σκάνδαλο που αναστάτωσε τις αγορές και πυροδότησε κυβερνητικές έρευνες πριν από μερικές εβδομάδες.
O 30χρονος συνελήφθη λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας στο συγκρότημα διαμερισμάτων του στο Albany Resort, και αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον ειρηνοδικείου στη Νασάου σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάνκμαν Φριντ ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει για την κατάρρευση της FTX ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου την Τρίτη, μια υποχρέωση που φυσικά δεν μπορεί πλέον να φέρει εις πέρας.
A Statement from the Royal Bahamas Police Force on the arrest of Samual Benjamin Bankman-Fried.
Police wish to inform that 30-year-old SAMUEL BENJAMIN BANKMAN-FRIED of California, U.S.A, has been arrested. pic.twitter.com/Mr85S2fzcN
— Latrae L. Rahming (DOC)🇧🇸 (@latraelrahming) December 13, 2022
To διεθνές σκάνδαλο της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου που, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, οφείλει 3,1 δισ. δολάρια στους επενδυτές του, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ όλου του κόσμου τον περασμένο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη Νοεμβρίου, μιλώντας σε εκδήλωση των NYT, ο Μπάνκμαν Φριντ αρνήθηκε ότι διέπραξε απάτη, ωστόσο παραδέχτηκε ότι έγιναν κάποια διαχειριστικά λάθη, ενώ ισχυρίστηκε ότι πλέον δεν έχει σχεδόν καθόλου χρήματα.
O Mπάνκμαν Φριντ διαμένει μόνιμα στις Μπαχάμες από όπου εκτελούσε και τα καθήκοντά του ως CEO της FTX. O 30χρονος επιβεβαίωσε στο Reuters το περασμένο Σάββατο ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί, διεψεύδοντας τις φήμες ότι διέφυγε στη Λατινική Αμερική μετά τη χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου.
Το «δράμα» για τον Μπάνκμαν-Φριντ ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου, μετά την κίνηση της Binance -Νο.1 ανταλλακτηρίου παγκοσμίως και επενδυτή του FTX- να ρευστοποιήσει όλα τα assets που διατηρούσε στο αμερικανικό ανταλλακτήριο. Αυτό, όπως ήταν λογικό, πυροδότησε ένα μπαράζ εκροών κεφαλαίων, το οποίο με τη σειρά του δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης και μεγέθυνσης του προβλήματος. Αποτέλεσμα ήταν το έλλειμμα φερεγγυότητας να αναγκάσει άπαντες να σηκώσουν τα χρήματά τους, υπό τον φόβο μιας άτακτης κατάρρευσης.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με το BBC, μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, από το FTX έκαναν «φτερά» 6 δισ. δολάρια. Στις 11 Νοεμβρίου, η FTX κατέθεσε αίτημα πτώχευσης και ο Μπάνκμαν Φριντ, ιδρυτής της εταιρείας, παραιτήθηκε από τη θέση του CEO.
Διαβάστε ακόμη: