search

ΣΠΟΡ

Μάτσιεκ Καμίνσκι: Ποιος είναι ο Αμερικανός που αγοράζει τον Παναιτωλικό

Ο πολωνικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας Μάτσιεκ Καμίνσκι έριξε πολύ τον πήχη, αφού το καλοκαίρι είχε έρθει πολύ κοντά στην απόκτηση της Έβερτον.

Μάτσιεκ Καμίνσκι: Ποιος είναι ο Αμερικανός που αγοράζει τον Παναιτωλικό

Ξαφνικά, το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε πόλος έλξης για Αμερικανούς επιχειρηματίες. Μετά την εξαγορά του 90% της ομάδας της Καλλιθέας από τον Άντριου Μπάρογουεϊ,  ήρθε να προστεθεί η συμφωνία για την απόκτηση των μετοχών που κατέχει στον Παναιτωλικό ο Φώτης Κωστούλας από τον Μάτσιεκ Καμίνσκι.

Ως προς την τελευταία κίνηση, η έκπληξη είναι μεγάλη, καθώς ο πολωνικής καταγωγής Αμερικανός επιχειρηματίας έριξε πολύ τον πήχη, αφού το καλοκαίρι είχε έρθει πολύ κοντά στην απόκτηση της Έβερτον.

Το τι στράβωσε και αντί να βρίσκεται στο Λίβερπουλ και στην Premier League βρέθηκε… στο Αγρίνιο και στη δικιά μας Super League, παραμένει ένα μυστήριο. Όπως μυστήριο είναι φυσικά και το τι τον οδήγησε στο να επενδύσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στη σύντομη τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αργά χθες το απόγευμα, τόσο ο Μάτσιεκ Καμίνσκι όσο και ο γιος του, Mikhail, δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικοί, καθώς ανέφεραν απλά ότι θέλουν να βοηθήσουν τον Παναιτωλικό να πάει ψηλότερα και υποσχέθηκαν στήριξη σε υποδομές και ακαδημίες.

Αν κάτι κρατάμε από την παρουσίαση, είναι η τοποθέτηση του απερχόμενου, έπειτα από 17 χρόνια, ισχυρού άνδρα του Παναιτωλικού, Φώτη Κωστούλα, ο οποίος έδωσε κάποια επιπλέον στοιχεία για τους «άγνωστους» νέους επενδυτές.

Όπως ανέφερε: «Έχω ζήσει μαζί τους πολλούς μήνες τον τελευταίο καιρό και έχω καταλάβει ότι αγαπάνε τα σπορ και το ποδόσφαιρο.

Τους αρέσει η Ελλάδα και έρχονται συχνά στην πατρίδα μας. Θα τους αρέσει και η περιοχή μας και έχουν σχέδια για την περιοχή μας και αυτό είναι καλό και για τον τόπο μας και για την ομάδα μας». Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν αυτά τα σχέδια ξεφεύγουν από τον ποδοσφαιρικό χώρο.

Μάτσιεκ Καμίνσκι: Ποιος είναι ο Αμερικανός που αγοράζει τον Παναιτωλικό

Μάτσιεκ Καμίνσκι: Το χαμηλό προφίλ

Αν και προηγήθηκε το ενδιαφέρον για την Έβερτον και ο Μάτσιεκ Καμίνσκι βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο, λίγα έχουν γίνει γνωστά για την επιχειρηματική του δραστηριότητα και την οικονομική του επιφάνεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στα βρετανικά μέσα όσο και στα ελληνικά μέχρι χθες υπήρχε μόνο μία φωτογραφία του και αυτή όχι από κάποιο επίσημο ιστότοπο των επιχειρήσεών του.

Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο το ψηφιακό αποτύπωμά του είναι ελάχιστο. Η ιστοσελίδα της Talon Real Estate, που αποτελεί την ναυαρχίδα του επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται κυρίως στο real estate, διαθέτει μόνο μία σελίδα, όπου αναφέρονται μόνο κάποιες βασικές πληροφορίες, όπως ότι δραστηριοποιείται στις κεντρικές Πολιτείες των ΗΠΑ, ότι η έδρα της είναι στη Μινεάπολις και ότι στα χρόνια που δραστηριοποιείται έχει διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο ακινήτων που ξεπερνάει τα 2 δισ. δολάρια.

Τα ελάχιστα στοιχεία που γνωρίζουμε γι’ αυτόν προέρχονται από δημοσίευμα 18 χρόνων που αναρτήθηκε με αφορμή μία σημαντική εξαγορά που πραγματοποίησε στη Μινεάπολις. Σύμφωνα με αυτό, οι γονείς του μετανάστευσαν από την Πολωνία στην Αμερική το 1967, όταν ο Μάτσιεκ Καμίνσκι ήταν μόλις 8 χρονών. Αν και σπούδασε Βιολογία και Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις επιστήμες, καθώς τον κέρδισαν οι επενδύσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 δημιούργησε το Kaminski Poland Fund, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν το μοναδικό επενδυτικό ταμείο για την Πολωνία στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Μάτσιεκ Καμίνσκι εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος για διάφορες εταιρείες, ενώ επέκτεινε τις προσωπικές του δραστηριότητες στον χώρο των ακινήτων. Η πρώτη σημαντική του κίνηση ήταν το 2001, όταν αγόρασε από τον γνωστό επιχειρηματία και πρώην στέλεχος τεχνολογικών επιχειρήσεων, Rick Born (RCA), ακίνητο γραφείων και χώρων εστίασης στη Wayzata.

Σήμερα εκτιμήσεις, οι οποίες όμως δεν αναφέρονται σε πηγή, ούτε είναι δυνατόν να διασταυρωθούν, ανεβάζουν την οικονομική του ισχύ στο 1 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: