Έχει γίνει… μόδα τα τελευταία χρόνια Αμερικάνοι billionaires ή αμερικάνικα funds, να αγοράζουν ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες. Κάτι σαν επένδυση! Το βλέπεις μάλιστα όλο και πιο συχνά και κυρίως επεκτείνονται σε διάφορες χώρες και πρωταθλήματα ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

Αν και ξεκίνησαν από τις Premier League, Serie Α, Ligue 1 έφτασαν πλέον μέχρι και το… Αγρίνιο (Παναιτωλικό)! Λέτε να υπήρχε στα μέρη μας… σύλλογος – Ελ Ντοράντο και δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι;

Μπορεί, λοιπόν, στις ΗΠΑ –παρά την ύπαρξη του MLS που συγκεντρώνει αρκετούς σταρ ποδοσφαιριστές στα τελειώματα της καριέρας τους– το soccer να θεωρείται ακόμη και… κοριτσίστικο άθλημα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο μπάσκετ, το μπέιζμπολ, το ράγκμπι (ή αμερικανικό ποδόσφαιρο όπως θέλουν να το αποκαλούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) αλλά αυτό δεν εμπόδισε σε τίποτε αρχικά πλούσιους Αμερικανούς που είχαν στήσει αθλητικές αυτοκρατορίες στις ΗΠΑ να επενδύσουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και σε ιστορικά κλαμπ αλλά πλέον να βρίσκουν συνεχώς αυξανόμενους μιμητές.

Έτσι με τα χρόνια στο φινάλε το 2022 εξαπλώνονται στην Ισπανία, την Δανία, την Σουηδία, την Ολλανδία, φτάνοντας μέχρι και την ελληνική Super League!


Το καλοκαίρι στο «τσακ» δεν έγινε η πώληση του Βόλου από τον Μπέο σε αμερικάνικο fund, πριν από δυο ημέρες υπήρξε done deal στην εξαγορά του Παναιτωλικού από τον Ματσιέκ Καμίνσκι (Αμερικανός, πολωνικής καταγωγής, ιδρυτής και πρόεδρος της Kaminski Asset Management Inc, μια εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων, έχοντας σημαντικό λόγο στο χρηματιστήριο)!

Είναι ενδεικτικό πως τον Σεπτέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της KPMG Football Benchmark, Αμερικανοί επιχειρηματίες είχαν στην κατοχή τους μεγάλα μερίδια σχεδόν του 1/5 των 60 ομάδων που αγωνίζονται στα κορυφαίες κατηγορίες των πρωταθλημάτων Βρετανίας, Ιταλίας και Γαλλίας! Και όλα αυτά την εποχή που οι Κινέζοι επενδυτές αποχωρούσαν και οι Ρώσοι ολιγάρχες πλέον εκδιώκονται.

Δυο χρονιά μετά, με την πανδημία να υποχωρεί και τον κόσμο να επιστρέφει και να γεμίζει τα γήπεδα, ο αμερικανικός επεκτατισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κορυφώνεται. Υπολογίζεται πως το 22% των συλλόγων που αγωνίζονται στο Τop 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (μοναδική εξαίρεση η Μπουντεσλίγκα αφού η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει να υπάρχουν μέτοχοι πλειοψηφίας) ελέγχονται από κεφάλαια made USA!


Κάπως έτσι σήμερα υπάρχουν Αμερικανοί ιδιοκτήτες σε 11 αγγλικά κλαμπ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Λιντς, Φούλαμ, Κρίσταλ Πάλας, Μπέρνλι, Σουόνσι, Μίλγουολ, Κόβεντρι), στις ιταλικές Μίλαν, Ρόμα, Πάρμα, Φιορεντίνα, Σπέτσια, Βενέτσια, Τζένοα, Άσκολι, στις γαλλικές Μαρσέιγ / Τουλούζ, στη Μαγιόρκα κλπ, κλπ. Και ο… Καμίνσκι στην Ελλάδα με τον Παναιτωλικό βεβαίως, βεβαίως (και… ΕΕΑ επιτρέποντος, λόγω της απαραίτητης αδειοδότησης).

Σίγουρα οι Αμερικάνοι επενδυτές που αποφάσισαν να ρίξουν χρήματα αλλά και συνεχίζουν να αγοράζουν ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν έχουν όλοι τους ίδιους στόχους…

Δηλαδή δεν είναι όλοι… «πλούσιοι θείοι» από την Αμερική που με τον παρά τους παίρνουν ότι γουστάρουν. Ή επιχειρηματίες / επενδυτές στους οποίους έρχεται σαφώς πιο οικονομικό να αγοράσουν ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σύλλογο από ό,τι ομάδες σε τρομερές Λίγκες όπως το NBA, το NFL, το NHL, το MLB (αφήστε που δεν υπάρχουν εκεί και πολλές διαθέσιμες)!


Επιστρέφουμε στην ελληνική πραγματικότητα με ένα εύλογο ερώτημα: Γιατί ο Καμίνσκι από εκεί που ήταν έτοιμος πριν από λίγους μήνες να αγοράσει την… Έβερτ ον (!) τελικά πήρε τον Παναιτωλικό! Μια επαρχιακή ελληνική ομάδα και σε ένα περιβάλλον (ελληνικό πρωτάθλημα) που δεν το λες σοβαρό και χωρίς προφανή έσοδα: κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών, χορηγούς, εισιτήρια…

Μια γρήγορη απάντηση είναι πως ο «θείος» Καμίνσκι μέσω του Παναιτωλικού προσβλέπει στο ελληνικό Real Estate και στον ελληνικό τουρισμό. Άλλωστε ο Αμερικανό –Πολωνός billionair από το Real Estate στο οποίο δραστηριοποιείται και μέσω Σουηδίας– γνωρίστηκε με τον Φώτη Κωστούλα, τον απερχόμενο ιδιοκτήτη του Παναιτωλικού.

Μια πιο ψαγμένη απάντηση θα ήταν πως ο Καμίνσκι ακολουθεί το… μονοπάτι άλλων επενδυτών και funds που δημιουργούν πραγματικούς ομίλους, αποκτώντας ποδοσφαιρικές ομάδες από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και κατηγορίες.

Κάτι που είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο με τους Αμερικάνους επενδυτές, καθώς θεωρούν ότι αποκτούν ένα υποτιμημένο αθλητικό προϊόν που με το δικό τους μάνατζμεντ και με την δική τους οικονομική αρωγή, μπορεί να εξελιχτεί σε ένα αναγνωρίσιμο brand.

Για την ιστορία οι Ελληνο – Κύπριοι σύμβουλοι / συνεργάτες του Καμίνσκι υποστηρίζουν πως μπορεί να ξεκίνησε με την αγορά του Παναιτωλικού αλλά θα ακολουθήσει στις αρχές του 2023 η αγορά ομάδας της Premier League (Έβερτον ή κάποιας άλλης) αλλά και ομάδας στην Τσεχία ή την Πολωνία!


Οι οικονομικές λεπτομέρειες deal Kωστούλα – Καμίνσκι επισήμως δεν έχουν δοθεί. Το μόνο βέβαια είναι πως ο πρώτος πούλησε στον 64χρονο Αμερικανό – Πολωνό επιχειρηματία εκτός απο την ΠΑΕ Παναιτωλικός και το αθλητικό κέντρο «Εμίλεον»! Για το τελευταίο ο Κωστούλας έλεγε πως συνολικά όλα αυτά τα χρόνια είχε ρίξει πάνω από 15.000.000 ευρώ…

Πηγές από το Αγρίνιο υποστήριζαν πως ο Κωστούλας θα εισπράξει και για τα δυο, ομάδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα ποσό κοντά στα 12.000.000 ευρώ (τα 7 εκατ. για το «Εμίλεον»)! Εντυπωσιακό αν μη τι άλλο νούμερο, το οποίο η πιάτσα πάντως θεωρεί υπερβολική τσιμπημένο και «μη ρεαλιστικό».

Η ενημέρωση της στήλης, σύμφωνα με την ψαγμένη πλευρά της ελληνικής πιάτσας agents, θέλει το ποσό που θα καταβάλει συνολικά (και για τα δυο) ο Μάτσιεκ Καμίνσκι να είναι αρκετά χαμηλότερο. Συγκεκριμένα να κυμαίνεται από 6.5 μέχρι 7.500.000 ευρώ!


Πάμε τώρα και στις πιο… πιπεράτες λεπτομέρειες. Ελάχιστοι Έλληνες ήταν εμπλεκόμενοι και μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων έγινε απευθείας μεταξύ Κωστούλα και Καμίνσκι.

Υπάρχουν όμως και δύο ατζέντηδες, που είχαν την δική τους συμμετοχή στο εν λόγω super deal. Ο ένας, ο Κύπριος συγκεκριμένα, με πολύ μεγαλύτερη συμβολή. Ο Έλληνας ατζέντης με σαφώς μικρότερη –τον έβαλαν στην δουλειά– και με… ρήτρες εμπιστευτικότητας να έχουν υπογραφεί.

Ο Κύπριος ατζέντης, Γιώτης Παναγιώτου, είναι παλιός γνωστός και μάλιστα από παρόμοια δουλειά στα μέρη μας, πριν από περίπου 2.5 χρόνια, που εν τέλει δεν εξελίχθηκε / βγήκε σε καλό στην ακριτική ΠΑΕ, η οποία διαλύθηκε! Κι αναφέρομαι στην… Ξάνθη ασφαλώς!

Ο Κύπριος Γιώτης Παναγιώτου, είναι για πολλούς ο άνθρωπος – κλειδί, που πήγε τον Καμίνσκι στον Παναιτωλικό. Μόνο που το ίδιο είχε κάνει και το 2020 πηγαίνοντας  τον ομογενή εκατομμυριούχο από την Αυστραλία, Μπίλ Πάππας, στην Ξάνθη.

Κατά σύμπτωση και τότε και τώρα, τα deals αφορούσαν εκτός από την αγορά των δύο ΠΑΕ –Ξάνθης, Παναιτωλικού– και την αγορά των αθλητικών τους κέντρων – «Πηγάδια» & «Εμίλεον» αντίστοιχα. Επαναλαμβάνω και με το ίδιο πρόσωπο, τον Κύπριο ατζέντη Παναγιώτου, δίπλα στους επενδυτές / αγοραστές, Πάππας και Καμίνσκι!


Θυμίζω πως το φινάλε εκείνης της επένδυσης ήταν… δραματικό: Η ΠΑΕ Ξάνθη οδηγήθηκε στην οικονομική ασφυξία και ουσιαστικά την διάλυση καθώς οι τράπεζες στην Αυστραλία ουσιαστικά πάγωσαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου και μεγαλομετόχου.

Ο Μπιλ Πάππας είχε βρεθεί και εμφανιστεί στο περιθώριο του σκανδάλου πολυιδιοκτησίας, που είχε εμπλέξει ΠΑΟΚ και Ξάνθη ελέω… Καλπαζίδη, οδηγώντας στον  υποβιβασμό της τελευταίας.

Μάλιστα στην πρώτη της χρονιά στην δεύτερη κατηγορία, με ιδιοκτήτη τον Πάππας, όπου όντως έπεσαν πολλά λεφτά στην ακριτική ομάδα (χωρίς να πάρει την άνοδο), το κουμάντο της, το είχε αναλάβει ο Γιώτης Παναγιώτου.

Μένει να δούμε αν σε βάθος χρόνου συμβεί το ίδιο και με τον Καμίνσκι στον Παναιτωλικό. Προς το παρόν κι ενώ εκρεμεί η απαραίτητη άδεια για την μεταβίβαση της ΠΑΕ από την ΕΕΑ, στον Οργανισμό Παναιτωλικός δεν θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων…


ΥΓ.1 Γιάννης Κόντης και Άγγελος Τραυλός, ήταν οι δύο Έλληνες ατζέντηδες που το καλοκαίρι είχαν πάει στον Αχιλλέα Μπέο το αμερικάνικο fund που ήθελε να αγοράσει τον Βόλο. Η δουλειά τότε χάλασε αλλά οι… επενδυτές bu USA δεν έπαψαν να ενδιαφέρονται για την αγορά άλλης ελληνικής ΠΑΕ…

ΥΓ.2 Στον Ιωνικό μπορεί να έφυγε αλλά θα επέστρεψε ο Βαλεριάνος, δύο έμπειροι συμπαίκτες του όμως, θα φύγουν χωρίς… παράθυρο επιστροφής. Ο λόγος για τους Τσιγκρίνσκι και Κάνιας. Και οι δύο, τόσο ο Ουκρανός λίμπερο, όσο και ο Ισπανός αμυντικός μέσος, είναι «τελειωμένοι» από τον κόουτς Σπανό ( θεωρεί πως ότι ήταν να δώσουν το έδωσαν…), ο οποίος έχει αποδειχθεί… εφτάψυχος.

ΥΓ.3 Ο Μποτία θέλει –λόγω και της εγκυμοσύνης της Φουρέιρα– να γυρίσει και να παίξει στην Ελλάδα. Και με κασέ σαφέστατα προσαρμοσμένο στην περίσταση. Έμαθα πως το όνομα του Ισπανού στόπερ συζητείται σε τρεις ΠΑΕ. Ατρόμητο, Ιωνικό και ΟΦΗ…

Διαβάστε ακόμη: