Ραγδαίες εξελίξεις κυοφορούνται στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani και Ikos resort που έχει στην ιδιοκτησία του ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και την Ισπανία. Και στον οποίο μέτοχοι είναι τα αδέρφια Ανδρεάδη, Ανδρέας (που είναι ο CEO του ομίλου και πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ) και Σταύρος καθώς και οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι Oaktree και Goldman Sachs καθώς και η Hermes GPE και κάποιοι άλλοι ιδιώτες μέτοχοι του εξωτερικού.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Ανδρεάδης (και πιθανόν ο Σταύρος) βρίσκεται σε φάση τελικών διαπραγματεύσεων για να πωλήσει στους συνεταίρους του τις μετοχές που κατέχει στον ξενοδοχειακό όμιλο (ο οποίος συνενώθηκε το 2016), αποχωρώντας από το επιχειρηματικό σχήμα.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό και η αγοραπωλησία πραγματοποιείται ενόψει των μεγάλων προσδοκιών για την τουριστική κίνηση του 2022, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει ακόμη και αυτήν του 2019 και τα προ πανδημίας επίπεδα, καταγράφοντας νέα ιστορικά ρεκόρ!

Σε απλά λόγια ο Ανδρέας Ανδρεάδης, βαθύς γνώστης του χώρου και απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας, προβαίνει σε μια ιστορική πώληση των φιλέτων της Χαλκιδικής και όχι μόνο, κρατώντας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια τουριστική μονάδα για τον ίδιο στην Χαλκιδική!


Το 3-0 του Αρείου Πάγου δίνει λύση στο deal HSBC και Μ. Σάλλα – Παγκρήτιας!

Μετά την αποκάλυψη της οριστικής συμφωνίας μεταξύ Παγκρήτιας τράπεζας και HSBC, αφού προηγουμένως είχε «χαλάσει» η διαπραγμάτευση της διεθνούς τράπεζας με την Πειραιώς, υπήρξε μια μαζική διαρροή για «προσωρινό» μπλόκο που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην υλοποίηση του deal.

Ως ανοικτό ζήτημα ετέθη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, σε συνάρτηση πάντα με την δέσμευση από τις εισαγγελικές αρχές των μετοχών της Lyktos, του Μιχάλη Σάλλα, λόγω της ποινικής υπόθεσης της τράπεζας Πειραιώς.

Για την οποία ωστόσο εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό, ενώ η αίτηση αναίρεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όχι μόνο έγινε δεκτή αλλά συζητήθηκε στο Πολιτικό τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο και έκρινε με απόφαση του την υπόθεση συνταγματική!

Η σχετική απόφαση του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά την υπόθεση του «σκανδάλου της Τρ. Πειραιώς», με μοναδική υποσημείωση ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας της νομοθεσίας της κυβέρνησης που δίνει ασυλία στους τραπεζίτες, θα συζητηθεί και θα κριθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γενικώς και όχι ειδικώς.

Επί του προκειμένου ωστόσο, την ώρα που καταγράφονταν οι ενστάσεις της ΤτΕ όσον αφορά το ντηλ Παγκρήτιας – HSBC, καθαρογράφηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Τρ. Πειραιώς όπου όπως προκύπτει η απόφαση ελήφθη με ομοφωνία 3-0 των συμμετεχόντων δικαστών!

Ταυτοχρόνως με την ετυμηγορία, αποδεσμεύονται και τα «μπλοκαρισμένα» περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση, όπως ενδεικτικά οι μετοχές της Lyktos (που κατέχει τις μετοχές της Παγκρήτιας) του Μ. Σάλλα!

Σε απλά λόγια η απόφαση του Αρείου Πάγου, δια της οποίας αποδεσμεύονται καταθέσεις, λογαριασμοί, μετοχές, ανάβει το πράσινο φως για την υλοποίηση του deal HSBC- Σάλλα και Παγκρήτιας!


Τα placements Εθνικής και Τρ. Πειραιώς, η Αττική οδός, τα σενάρια για  Βιοχάλκο, τα Πλαστικά Θράκης και οι φήμες για τον ΟΤΕ!

Πέραν πάσης αμφιβολίας η χρηματιστηριακή αγορά έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική, γεγονός που καταδεικνύεται σχεδόν καθημερινά, από τις αρχές του χρόνου, στο ταμπλό των μετοχών.

Όσον αφορά τις επιρροές των μακροοικονομικών θεμάτων στο Χρηματιστήριο, έχουμε αναφερθεί εκτενώς, όπως και στο πολιτικό και γεωπολιτικό κλίμα καθώς και στο ζήτημα της ακρίβειας και της ανόδου των πρώτων υλών!

Εκείνο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι το γεγονός πως το Χρηματιστήριο έχει αποκτήσει αυτή τη δυναμική, καθώς εκτός των άλλων ανατροφοδοτείται από πολύ δυνατά επιχειρηματικά και τραπεζικά νέα τα οποία δημιουργούν κλίμα ευφορίας και σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση τους θα προσδώσει περαιτέρω ανοδική δυναμική.

Είδαμε πέρυσι άλλωστε, πως επέδρασαν στη διαμόρφωση του συνολικού κλίματος τα success stories της κυβέρνησης!

Δηλαδή οι αυξήσεις κεφαλαίου μαμούθ της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank, καθώς και της ΔΕΗ.

Αλλά και η ιδιωτικοποίηση με ποσό ρεκόρ του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 2,1 δις.

Υπό αυτή την έννοια, φέτος τα success stories της κυβέρνησης είναι 2+1!

Πρώτον, το placement της Εθνικής τράπεζας μέσα από το οποίο θα διατεθεί 20%-30% των μετοχών από το ΤΧΣ σε Ξένους και Έλληνες επενδυτές!

Κατά τις πληροφορίες το placement θα διενεργηθεί μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου νόμου για το ΤΧΣ, περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Τον συντονισμό του placement της Εθνικής έχει αναλάβει η Goldman Sachs, η οποία και θα χειριστεί τόσο τις επαφές με το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, τις οποίες έκανε μέχρι τώρα ο υφυπουργός οικονομικής διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, αλλά και τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος για συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών καθώς ξένων επενδυτών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το placement θα επακολουθήσει και μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης περίπου του 1 δις.

Δεύτερον, το placement της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ το οποίο θα ακολουθήσει αυτό της Εθνικής και χρονικά προσδιορίζεται γύρω στα τέλη του χρόνου, αναλόγως και της τότε πολιτικής συγκυρίας!

Τρίτον, η ιδιωτικοποίηση της Αττικής οδού από την οποία το δημόσιο περιμένει ένα τίμημα ρεκόρ που θα σπάσει κάθε προηγούμενο και εικάζεται ότι θα προσδιορισθεί γύρω στα 3 δις. ευρώ και πάνω…

Τα μεγάλα ξένα funds έχουν την τιμητική τους, καθώς θα ηγηθούν των υποψηφίων κοινοπραξιών ενώ συμμετοχή θα έχουν και οι κορυφαίες εγχώριες τεχνικές εταιρίες καθώς και οι επώνυμοι μεγαλοεπιχειρηματίες που ήδη προετοιμάζονται!

Την ίδια ώρα η αγορά βοά πως μεθοδεύονται δύο μεγάλα deals στον ιδιωτικό κυρίως τομέα που θα προσδώσουν άλλη δυναμική.

Γράψαμε χθες για τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα γύρω από την Βιοχάλκο του ομίλου Στασινοπούλου και τις πληροφορίες για επενδύσεις της Cenergy, ανάπτυξη και πιθανή ανταλλαγή μετοχών με κορυφαία ξένη επιχείρηση!

Στο επίκεντρο των ξένων λέγεται πως βρίσκεται ακόμη η Πλαστικά Θράκης, της οικογένειας Χαλιωρή, μια εγχώρια βιομηχανία με μεγάλα κέρδη, σοβαρότητα και ικανό μάνατζμεντ.

Οι πληροφορίες λένε πως πίσω από τον συντονισμό των δύο αυτών μεγάλων deals, εάν φυσικά υλοποιηθούν βρίσκεται και πάλι η Goldman Sachs!

Τέλος, η φημολογία δίνει και παίρνει για επικείμενο deal που αφορά σε πρώην κρατική εταιρία που εντάσσεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η οποία εσχάτως σπάει όλα τα ρεκόρ ανόδου των τελευταίων ετών …