Μετά από ένα αναγνωριστικό διάστημα περίπου τριών εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν επαφές, διαβουλεύσεις και συναντήσεις, η υπόθεση της διάθεσης του 20%- 30% των μετοχών της Εθνικής σε ξένους και Έλληνες επενδυτές μέσω placement του ΤΧΣ, επιταχύνεται, ανασυντάσσεται και μπαίνει και πάλι στο κάδρο!

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, οι στόχοι και οι κατευθύνσεις ξεδιαλύνουν και το αρχικό θολό τοπίο ως προς τις επιλογές των επενδυτών αλλά και τον ρόλο των συντονιστών καθίσταται ξεκάθαρο!

Υπό αυτή την έννοια οι πληροφορίες για την Εθνική αναφέρουν ότι:

Πρώτον, ο νόμος για το ΤΧΣ επιταχύνεται ούτως ώστε μέχρι τέλη του μηνός – αρχές Μαρτίου να έχει ψηφιστεί. Το μόνο ζήτημα που επί του παρόντος βρίσκεται σε εκκρεμότητα με τους θεσμούς, ουσιαστικά με τον SSM, είναι το θέμα της επιλογής των μη εκτελεστικών μελών των ΔΣ των συστημικών τραπεζών. Καθώς η Φραγκφούρτη είναι αντίθετη στη λογική της επιστροφής στο τραπεζικό σύστημα των «φαντασμάτων του χθες», να γυρίσουν και πάλι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, νταραβεριτζήδες και πρώην τραπεζίτες!

Δεύτερον, ως χρόνος διενέργειας του placement του ΤΧΣ ορίζεται το διάστημα μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού καθώς οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές κατά το Α’ εξάμηνο του 2022!

Τρίτον, το placement θα κυμανθεί μεταξύ 20% – 30% της Εθνικής αναλόγως του επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί. Οι πρώτες σκέψεις λένε για διάθεση αρχικά του 20% στους Άραβες και στη συνέχεια ένα ακόμη 10% να διατεθεί σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες αξιόπιστους, φερέγγυους και εμπιστοσύνης!

Τέταρτον, μετά το αρχικό ξεσκαρτάρισμα του αραβικού επενδυτικού ενδιαφέροντος βγαίνει από το κάδρο το Sovereign Wealth fund του Άμπου Ντάμπι (ADIA) και οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις θα διεξαχθούν μόνο με το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund) του οποίου ηγείται ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν! Ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει δεσμευθεί προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα επενδύσει στη χώρα μας το ποσό των 5 δις. ευρώ!!!

Πέμπτον, οι μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές με Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές που είχε διενεργήσει η Goldman Sachs, κρίνονται ως απολύτως επιτυχημένες και προς την κατεύθυνση που αποσκοπεί η κυβέρνηση. Άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός πως η Goldman Sachs ως συντονιστής έφερε εις πέρας όλα ανεξαιρέτως τα success stories του 2021, από τις αυξήσεις – μαμούθ των Τρ. Πειραιώς, Alpha και ΔΕΗ, έως την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie αντί του ποσού ρεκόρ των 2,1 δις. ευρώ!

Εκτον, οι διαπραγματεύσεις με τους Σαουδάραβες που θα επακολουθήσουν, μετά τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές που διενήργησαν ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας κ. Φραγκογιάννης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, θα συνεχιστούν από τον συντονιστή του νέου success story, που ως γνωστόν έχει ήδη έρθει σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και την ώρα τούτη θα κληθεί να ολοκληρώσει στο σύνολο της την εθνική αυτή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της μεγάλης κρατικής τράπεζας!

Η Εθνική, οι Άραβες και ο Βουκεφάλας!