Μεγάλη αποφασιστικότητα για να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής τράπεζας κατά την πρώτη φάση της ιδιωτικοποίησης της που θα ξεκινήσει μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, επιδεικνύουν οι Σαουδάραβες επενδυτές!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη διάρκεια των επαφών – διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες εξελίσσονται κυρίως υπό την καθοδήγηση του υφυπουργού Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του Υπ. Εξωτερικών κυρίου Κ. Φραγκογιάννη και δευτερευόντως του Αλ. Πατέλη (ο οποίος εσχάτως έχει χάσει πόντους στο Μαξίμου), το Sovereign Wealth fund της Σαουδικής Αραβίας Public Investment Fund (PIF) του οποίου ηγείται (Chairman) ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, εκδήλωσε το ενδιαφέρον να αποκτήσει στο σύνολο του το 30% των μετοχών της Εθνικής που θα διαθέσει μέσω placement το ΤΧΣ!

Χωρίς δηλαδή να διατεθεί μέρος των μετοχών σε άλλους επενδυτές, Έλληνες ή ξένους, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός!

Η εξέλιξη αυτή από την μία πλευρά κρίνεται ουσιαστική και απολύτως θετική καθώς ο στόχος επιτυγχάνεται, το ενδιαφέρον των Αράβων είναι δεδομένο, η ιδιωτικοποίηση θα υλοποιηθεί και το ποσοστό του ΤΧΣ θα διατεθεί στο σύνολο του και πιθανόν σε πολύ καλή τιμή, εξέλιξη που ικανοποιεί τους υφιστάμενους μετόχους μικρούς και μεγάλους!

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η «επιθετική» και «χειμαρρώδης» διείσδυση των Αράβων στο τραπεζικό σύστημα προκαλεί όσο νάναι, μια μορφή ασφυξίας, αλλά και μια δέσμευση και μια μελλοντική εξάρτηση!

Και εδώ ακριβώς έγκειται ο προβληματισμός του Μαξίμου, το οποίο ιδανικά θα προτιμούσε οι Σαουδάραβες να αποκτούσαν ένα ποσοστό γύρω στο 15% – 20% και να απέμενε τουλάχιστον ένα 10% των μετοχών, ίσως και λίγο παραπάνω το οποίο θα διατίθετο σε Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού!

Υπό αυτή την έννοια η οικονομική διπλωματία θα παίξει τον ρόλο της, προσπαθώντας να συγκεράσει απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών και να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Άραβες κατά τις τελευταίες επαφές, στις οποίες εμπλέκονται και πρόσωπα της άμεσης επιρροής και εμπιστοσύνης του Μαξίμου, κατέστησαν σαφές ότι η επένδυση στην Εθνική τράπεζα θα είναι over των 5 δις. που έχει υποσχεθεί ο Μπιν Σαλμάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Για την ιστορία πάντως θυμίζουμε ότι στην περίπτωση που οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και Αράβων δεν καταλήξει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε θα ενεργοποιηθεί το plan b’ που προβλέπει το 30% της Εθνικής τράπεζας να διατεθεί σε φερέγγυους και αξιόπιστους εφοπλιστές όπως ο Αθ. Λασκαρίδης και ο Γ. Προκοπίου αλλά και ξένους επενδυτές, είτε επιχειρηματίες όπως ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα είτε κορυφαία funds του πλανήτη!