Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Εθνική Τράπεζα αποτελεί το νέο success story του Χρηματιστηρίου και της αγοράς, η πρόκληση και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, για πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και προσέλκυση ισχυρών ιδιωτικών κεφαλαίων, εγχώριων και ξένων!

Στη «μεγάλη εικόνα» η κυβέρνηση βλέπει τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στο τραπεζικό σύστημα, ενός σχήματος υγιούς και πιστοληπτικά αξιόπιστου που θα αποτελέσει την ατμομηχανή για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και την απορρόφηση και διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Και το story του «Εθνικού Πρωταθλητή» περνάει μέσα από στάδια σύνθετα, ενέργειες καλά συντονισμένες και ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, αφού προηγουμένως έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Εθνική Τράπεζα!

Σε placement από το ΤΧΣ του 30% της Εθνικής το Α΄ εξάμηνο!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση εκ των έσω όσον αφορά σε πρόσωπα και καταστάσεις, το project ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας μπαίνει μπροστά αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ, δηλαδή μετά τον Μάρτιο και σε κάθε περίπτωση εντός του Α΄ εξαμήνου 2022!

Αξιόπιστοι κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι το success story της Εθνικής περιλαμβάνει πλέον την διάθεση με placement από το ΤΧΣ, όχι του 20% των μετοχών της τράπεζας όπως αναμενόταν, αλλά του 30%!!!

Το οποίο θα κατευθυνθεί σε ισχυρούς και αξιόπιστους παίκτες της Ελλάδας και του εξωτερικού τους οποίους εμπιστεύεται η κυβέρνηση.

Και έγκυρες πηγές επισημαίνουν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι αναγνωριστικές επαφές με υποψήφιους επενδυτές τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, από την Goldman Sachs που αποτελεί και τον συντονιστή – στρατηγικό σύμβουλο της κυβέρνησης στο κορυφαίο αυτό project, όσο και από τον Αλ. Πατέλη, οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να έχει επιφορτιστεί το πιο βαρύ και πιο σοβαρό μέρος υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου…

Τα Plan A, Plan B, οι Άραβες, ο Πατέλης, ο Ρουμπάτης και ο Ολλανδός του Ελλάκτορα!

Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχουν δύο κεντρικοί σχεδιασμοί όσον αφορά στην εύρεση αξιόπιστων επενδυτών για το πακέτο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή, με τις εξελίξεις να τρέχουν και τις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται με μεγάλη μυστικότητα!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Plan A προβλέπει τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής σε Άραβες επενδυτές οι οποίοι έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους κολοσσιαίους Άραβες επενδυτές φέρεται να έχει αναλάβει να συντονίσει ο Αλέξης Πατέλης, ο ρόλος του οποίου εξελίσσεται ως κομβικός!

Κατά τις ίδιες απόλυτα αξιόπιστες πηγές την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη εμπιστευτικές συζητήσεις πρώτον με το Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia, ένα από τα μεγαλύτερα Sovereign Wealth Funds στον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1971 και διαχειρίζεται assets ύψους 431 δισ. δολαρίων!!!

Το FIP του Μπιν Σαλμάν και το ADIA του Άμπου Ντάμπι

Πρόκειται, επί της ουσίας, για την φυσική συνέχεια των συζητήσεων του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σεΐχη Μπιν Σαλμάν, του πανίσχυρου άνδρα του αραβικού κόσμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, κατά την οποία υπήρξε η δέσμευση του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στη χώρα μας!

Δεύτερον, με το Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), το τεράστιο sovereign wealth fund ιδιοκτησίας του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, το οποίο ιδρύθηκε το 1976 και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 649 δισ. δολαρίων!!!

Σημειώνεται ότι την εκπροσώπηση του μεγάλου κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι στη χώρα μας έχει αναλάβει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος μετά το πέρασμά του από την Λεωφόρο Κατεχάκη ασχολήθηκε επιχειρηματικά επιτυχώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φέρεται να εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις προσωπικές σχέσεις που είχε «χτίσει» όταν ήταν επικεφαλής των εν Ελλάδι μυστικών υπηρεσιών!

Οι αναγνωριστικές επαφές της Goldman Sachs με επιχειρηματίες και εφοπλιστές

Κατά τις ίδιες πηγές το Plan B το έχει αναλάβει η Goldman Sachs, η οποία κατά το διάστημα που προηγήθηκε πραγματοποίησε διερευνητικές επαφές με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτορα και οι κορυφαίοι εφοπλιστές Αθ. Λασκαρίδης και Γ. Προκοπίου, οι οποίοι υπό προϋποθέσεις και στο μέτρο του εφικτού βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στο φιλόδοξο project, αποκτώντας μέρος τού προς διάθεση πακέτου μετοχών της Εθνικής τράπεζας!

Εναλλακτική λύση ο Χόλτερμαν, αν δεν κάτσουν οι Άραβες

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, το ένα σχέδιο δεν αναιρεί το άλλο, υπό την έννοια ότι ακόμη και αν συμφωνήσουν οι Άραβες, ενδεχομένως να δοθεί και ένα μικρό πακέτο μετοχών στους επιχειρηματίες της Goldman Sachs, οι οποίοι επιπροσθέτως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου που θα επακολουθήσει σε δεύτερη χρονική στιγμή!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Ολλανδός του Ελλάκτορα, που έχει πλέον την αποδοχή του Μαξίμου, θεωρείται και είναι ο εκφραστής της δεύτερης λύσης, του Plan B, εάν δεν μορφοποιηθούν στην πράξη οι συζητήσεις με Άμπου Ντάμπι και Σαουδική Αραβία!