Σε πλήρη επιβεβαίωση των ρεπορτάζ του Radar.gr οι τράπεζες ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους αναδεικνύονται στις μεγάλες πρωταγωνίστριες του 2022, οδηγώντας την κούρσα της ανόδου του Χρηματιστηρίου!

Το γεγονός είναι πως για τις τραπεζικές μετοχές έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές οι οποίοι τοποθετούνται πρωτίστως σε Εθνική και Alpha bank, με τις εντολές πακέτων μετοχών να βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υφίσταται και για Πειραιώς και Eurobank, ενώ τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μετακίνηση κεφαλαίων από μετοχές του 25άρη σε αυτές των τραπεζών, δηλαδή μια αντίστροφη κίνηση από αυτή που παρατηρήθηκε πριν από 15 μέρες, όταν οι επενδυτές ρευστοποιούσαν τράπεζες μπαίνοντας στα blue chips!

Επί της ουσίας τώρα, τα success stories της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και τούτο διότι οι δύο τράπεζες φέρονται να εμπλέκονται σε ένα …μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει κατά το 2023 έναν Εθνικό Πρωταθλητή, που θα προκύψει μέσα από τη συγχώνευση τουλάχιστον δύο συστημικών τραπεζών!

Ο σχεδιασμός κατ’ αρχήν προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής με την διάθεση από το ΤΧΣ του 30% των μετοχών σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, είτε πρόκειται για Άραβες, Ολλανδό ή επιχειρηματίες και εφοπλιστές!

Ενδεχομένως και σε όλους μαζί μέσα από μια κατ’ αναλογία διάθεση των μετοχών, με τους Άραβες φυσικά να έχουν προς το παρόν τον πρώτο λόγο!

Το placement της Εθνικής προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ που εκτιμάται να τελεσφορήσει γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου καλώς εχόντων των πραγμάτων!

Το 30% της Εθνικής στο σύνολο του θέλουν οι Άραβες, χωρίς να μπουν στο placement άλλοι επενδυτές!

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ακόμη, ότι μετά το placement θα ακολουθήσει και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ύψους 1 δις. με την ιδιωτικοποίηση να συντελείται στον υπερθετικό βαθμό.

Η δεύτερη φάση του κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού προβλέπει το δεύτερο σε δυο συνέχεια χρονιές placement από το ΤΧΣ μετοχών της Τρ. Πειραιώς, που προβλέπεται περί τα τέλη του έτους μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό η ιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς θα ολοκληρωθεί και τυπικά και θα κλείσει ο επιτυχημένος κύκλος που άνοιξε κατά το 2021 με την απολύτως επιτυχημένη αύξηση των 1,3 δις. ευρώ που ξεπέρασε κάθε προσδοκία!

Η τρίτη και τελευταία φάση του κεντρικού σχεδιασμού τοποθετείται μέσα στο 2023 και φυσικά κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και πριν τις εθνικές εκλογές που πιθανότατα θα διενεργηθούν περί τα τέλη της τετραετίας, ίσως τον Απρίλιο ή τον Μάιο!

Ο εν λόγω σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη την κινήσεων εκείνων και του σχεδιασμού μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί μια πανίσχυρη ιδιωτική τράπεζα, με την συγχώνευση δύο ή περισσότερων τραπεζών και με την Εθνική και την Πειραιώς να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ενδιαφέροντος!

Όλα τούτα βεβαίως έχουν μεγάλο επενδυτικό και τραπεζικό ενδιαφέρον, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και η υλοποίηση τους συνδέεται και εξαρτάται από διεθνείς και εγχώριους εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της Ουκρανίας ή η διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών …

Με άξονα τις τράπεζες επιστροφή σε εποχές Σοφοκλέους! Εθνική και Alpha σέρνουν το χορό!