Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ανοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου κατά τον μήνα Ιανουάριο είναι οι τράπεζες!

Οι οποίες σηκώνουν το βάρος των προσδοκιών των επενδυτών και σηματοδοτούν τη νέα εποχή του Χρηματιστηρίου το οποίο φιλοδοξεί να αναβιώσει τις δόξες του παρελθόντος και να ξεκολλήσει επιτέλους από τα επίπεδα των τελευταίων χρόνων στα οποία (για ορισμένους αδικαιολόγητα) βολοδέρνει!!!

Η κυβέρνηση άλλωστε και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενδιαφέρονταν στον μέγιστο βαθμό για την πορεία του Χρηματιστηρίου καθώς ειδικά ως άνθρωπος της αγοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολιτικά στην υγιή αναβίωση του χρηματιστηριακού θεσμού και της αγοράς που ως γνωστόν αποτελεί και τον καθρέφτη της οικονομίας και δύναται να προσκρούσει ξένους, ιδιώτες και θεσμικούς, επενδυτές!

Υπό αυτή την έννοια το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξαναγίνεται «τραπεζοκεντρικό», με τις συστημικές τράπεζες όχι μόνο να ανακτούν τη χαμένη τους αίγλη αλλά και να εγκαθιδρύουν την πρωτοκαθεδρία τους στο σύστημα έχοντας μπροστά τους εμβληματικά success stories!

Με κυριότερο αυτό της δημιουργίας ενός Εθνικού Πρωταθλητή που θα σχηματιστεί μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών!

Αφυπνίστηκαν οι ελληνικές τράπεζες λόγω επιτοκίων και της σχέσης τιμής/αξίας

Επί του προκειμένου, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή η υπόθεση της διάθεσης μέσω placement του 30% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ!

Ανεξαρτήτως που θα καταλήξει το 30% των μετοχών της Εθνικής, είτε δηλαδή στους Άραβες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, είτε στον Ολλανδό του Ελλάκτωρα και τους Έλληνες εφοπλιστές, το γεγονός είναι πως η ιδιωτικοποίηση της μεγάλης κρατικής τράπεζας θα δημιουργήσει μια νέα ισχυρή δυναμική στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα θα ανοίξει το χρόνο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας!

Και μετά το placement του 30% της μεγάλης κρατικής τράπεζας θα ακολουθήσει placement και της Τρ. Πειραιώς, αλλά και αύξηση κεφαλαίου περίπου 1 δις. για την Εθνική!

Όλα τούτα, σε συνδυασμό με τα πακέτα αγορών που έχουν βγάλει οι ξένοι ιδίως για μετοχές της Alpha και της Εθνικής σε συνδυασμό με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς, δημιουργούν νέα δεδομένα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που δικαίως και ευλόγως σέρνει το χορό της ανόδου, ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Εθνικής στον MSCI και παρασύρει προς τα πάνω και τις καλές μετοχές του 25άρη, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο κ.α.

Οι τράπεζες ξανά ατμομηχανή του Χρηματιστηρίου Αθηνών