Δεν χωρεί αμφιβολία ότι οι τράπεζες αναδεικνύονται, μετά από χρόνια, η ατμομηχανή του Χρηματιστηρίου, σύροντας το χορό της ανόδου και ανακτώντας σταδιακά την παλιά τους λάμψη, τη χαμένη αίγλη!
Κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους καθίσταται σαφές ότι το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών έχει εστιαστεί στις μετοχές των τραπεζών, όπου τα πακέτα και οι εντολές αγοράς έχουν σε πρώτη φάση επικεντρωθεί σε Εθνική και Alpha!

Ενώ επίσης μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για Eurobank και Τρ. Πειραιώς!

Αδιαμφισβήτητα το κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας, που θα μας βγάλει από το επίπεδο junk και θα μας εντάξει και πάλι στην κανονικότητα των χρηματοδοτήσεων και της ορθής εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους, προϋποθέτει τραπεζικό σύστημα εξυγιανθέν, αλλά και ιδιωτικό!

Προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα οι ιδιωτικές τράπεζες

Και στην πράξη τούτο σημαίνει ότι εάν θέλουμε να ανακτήσουμε επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου, χοντρικά κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, θα πρέπει Εθνική τράπεζα και Τρ. Πειραιώς να έχουν καταστεί αμιγώς ιδιωτικές, το ΤΧΣ να έχει διαθέσει τα ποσοστά που κατέχει και να έχουν τοποθετηθεί στο μετοχικό κεφάλαιο ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, θεσμικοί ή και μικρομέτοχοι, εφοπλιστές και επιχειρηματίες!

Εκθέσεις, αναβαθμίσεις και τιμές στόχοι από ξένους θεσμικούς

Την ίδια ώρα αλλεπάλληλες εκθέσεις διεθνών οίκων αναβαθμίζουν τις τιμές στόχους των μετοχών του τραπεζικού συστήματος, ενώ μέσα στο χρόνο αναμένεται πλήθος αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους αξιολόγησης!

Υπό αυτή την έννοια το τραπεζικό σύστημα, μέσα από την εξυγίανσή του από τα βαρίδια του χθες, την επιστροφή σε κερδοφορία, την επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου, αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, δίνοντας μια δυναμική στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να γράψει νέα υψηλά, να σπάσει ρεκόρ τελευταίων χρόνων και να προσδώσει ένα ισχυρό momentum στην οικονομία προσελκύοντας ξένα κεφάλαια και επενδυτές!

Η επιστροφή Fidelity και Schroeder’s

Ήδη διεθνή funds που για πολλούς και διάφορους λόγους είχαν εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο της Αθήνας από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, όπως η Fidelity και η Schroeder’s επιστρέφουν δυναμικά και μάλιστα έδωσαν μαζί με πολλούς άλλους παγκόσμιους κολοσσούς το «παρών» στις αυξήσεις κεφαλαίου – μαμούθ της Πειραιώς και της Alpha που ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία αποκτώντας σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια για εξυγίανση ισολογισμών και ανάπτυξη!

Υπό αυτό το πρίσμα οι τράπεζες δίνουν το ρυθμό, την κατεύθυνση, το Χρηματιστήριο ξαναγίνεται τραπεζοκεντρικό!

Fidelity: Μετά από 12 χρόνια επιστρέφει Ελλάδα και μπαίνει στην Τρ. Πειραιώς!

Το 30% της Εθνικής και η ΑΜΚ του 1 δισ.

Ενώ τα success stories της κυβέρνησης σχετίζονται άμεσα με τις τράπεζες και ειδικότερα με την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής μέσα από την διάθεση με placement του ΤΧΣ, του 30% των μετοχών σε Άραβες ή άλλους Έλληνες και ξένους ιδιώτες επενδυτές!

Παράλληλα ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει και αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ύψους 1 δισ. μετά το placement, αλλά και νέα διάθεση πρόσθετου πακέτου μετοχών πάλι από το ΤΧΣ, της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ολοκληρωθεί η πλήρης αποκρατικοποίησή της!

Τα μεγάλα projects, έργα και αποκρατικοποιήσεις

Την ίδια στιγμή η δυναμική των τραπεζών ενισχύεται τόσο από την αλλαγή ηγεσίας του Χρηματιστηρίου, που φέρεται να διακατέχεται από σύγχρονη τεχνοκρατική αντίληψη, αλλά και από τα μεγάλα επενδυτικά projects της κυβέρνησης, από το Ελληνικό έως την προώθηση των μεγάλων κατασκευαστικών έργων υποδομής, αλλά και την έκβαση εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση της Αττικής οδού, από την οποία ανανεώνεται τίμημα – ρεκόρ, της τάξης των 3 δισ. ευρώ και άνω…