Άλλαξε ο κύκλος στα διεθνή χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στις κυκλικές μετοχές και τις εταιρείες αξίας ενώ μειώνουν τις θέσεις στην τεχνολογία. To νέο περιβάλλον των επιτοκίων από την FED, πιθανότατα με την πρώτη αύξηση και από τον ερχόμενο Μάρτιο, αλλά και οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών οδήγησαν στην επανατιμολόγηση τους με ένα ράλι 10 % έως 16%.
Παράλληλα η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας αλλά στις νέες αξιολογήσεις που έρχονται τον Μάρτιο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Εφόσον συμβεί αυτό θα είναι η απαρχή για φθηνότερο δανεισμό και έλευση νέων κεφαλαίων για την χώρα.
Μ’ ένα πρόγραμμα δανεισμού, ύψους 12 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ χρειάζεται γρήγορα δυο δανειακές εκδόσεις μέχρι τον Μάρτιο, πριν αυξηθούν περαιτέρω τα spreads. Εξάλλου, οι δυο εκδόσεις πρέπει να βγουν πριν λήξει το επίσημο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, αν και έχει ληφθεί ειδική απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα.
Πώς έγινε η ανατιμολόγηση
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/Bv) στο 0,8. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα ο δείκτης βρισκόταν 25% – 60% χαμηλότερα: η Eurobank βρίσκεται στο 0,6, η Εθνική Τράπεζα στο 0,5, η Alpha Bank στο 0,4 και η Τράπεζα Πειραιώς στο 0,3. Η Eurobank διαπραγματεύεται με το μεγαλύτερο premium έναντι των υπολοίπων συστημικών, καθώς πρώτη ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται με μονοψήφιο δείκτη NPEs που διαμορφώνεται στο 7,3%.
Με ορατή πλέον την πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και με την προοπτική ισχυρής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, οι επενδυτές τοποθετούνται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές και προσβλέπουν σε μείωση του discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επιπλέον, διεθνώς σημειώνεται μια ανατιμολόγηση των τραπεζικών μετοχών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη: από τις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη σημειώνουν άνοδο +4,6% ενώ στις ΗΠΑ τα κέρδη των Financials διαμορφώνονται στο +5%. Η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από την προοπτική σταδιακής ενίσχυσης των επιτοκίων, εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα έσοδα των τραπεζών.
Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, κέρδη και τα πρώτα μερίσματα το 2023
Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασε το 2021 και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις και αναμένεται να υπερβεί το +8% ίσως και το +9%, ενώ και το 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το +5%.
Η χώρα φαίνεται ότι βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας ισχυρής ανοδικής πορείας με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και έργων υποδομής. Το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και ενισχύει την εμπιστοσύνη για την υλοποίηση των επενδύσεων και την πορεία της οικονομίας.
Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου, την παραγωγή νέων δανείων και την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας, στοιχεία που μπορεί να αναγεννήσουν το 2022 τις μετοχές του κλάδου μετά από πολλά χρόνια πτώσης και απαξίωσης.
Το μεγάλο «στοίχημα» των τραπεζών το 2022 είναι να επιτύχουν υψηλό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, «στοίχημα» που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Οι επενδυτές θέλουν να δουν μεγάλη αύξηση της παραγωγής νέων δανείων προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα και η κερδοφορία.
Τελικός στόχος, οι τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία διανομή μερίσματος που πραγματοποίησαν οι εγχώριες τράπεζες ήταν το 2008 και αφορούσε τη χρήση του 2007!
Αναβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης, επιστροφή στο investment grade
Η επάνοδος σε καθεστώς investment grade θα επιδράσει θετικά όχι μόνο στις μετοχές των τραπεζών αλλά ευρύτερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς συνδέεται άμεσα και με την επιστροφή της ελληνικής αγοράς στον κύκλο των αναπτυγμένων αγορών που προσελκύουν τα περισσότερα διεθνή κεφάλαια.
Ας σημειωθεί ότι, ένας από τους βασικότερους λόγους της περιθωριακής πορείας της εγχώριας αγοράς τα τελευταία χρόνια είναι η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας καθώς πολλά μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια δεν επενδύουν σε χώρες και αγορές που δεν είναι investment grade. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί το investment grade το 2023 αν και ορισμένοι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και μέχρι το τέλος του έτους. δεν αποκλείουν να το πετύχουμε στο τέλος του 2022. Η προοπτική της αναβάθμισης της Ελλάδας αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές.