Η χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ήρθε να καταδείξει τρία πράγματα:

Πρώτον, παρά την διόρθωση των τιμών λόγω μεμονωμένων αρνητικών ειδήσεων, όπως το ζήτημα της Ουκρανίας ή των αμερικανικών επιτοκίων, η «Λεωφόρος Αθηνών» διατηρεί το θετικό momentum δείχνοντας ότι η ανοδική πορεία που ακολουθεί από την αρχή του χρόνου δεν είναι τυχαία, ούτε αποσπασματική αλλά βασίζεται σε μια σειρά δεδομένων που διαμορφώνουν μια «καινούρια εικόνα», με διαφορετικές προοπτικές σε σχέση με το παρελθόν, για την πάλαι ποτέ Σοφοκλέους!

Δεύτερον, ότι οι διορθώσεις συνιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, όπως επισημαίνει και η Citigroup στη σχετική έκθεση της όπου διαβλέπει ευκαιρίες αγορών στα sell off!! Και είναι γεγονός πως σε συγκεκριμένα «χαρτιά» όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν επίπεδα τιμών πολύ δελεαστικά!

Τρίτον, ότι οι αγορές, όπως και η Αθήνα στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπεται να κινηθούν εν μέσω ισχυρών διακυμάνσεων, υπό την πίεση της πορείας των ξένων χρηματιστηρίων που με τη συμπεριφορά τους δίνουν το στίγμα! Και υπό αυτή την έννοια μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη νευρικότητα και το έντονο volatility της Wall Street, με απότομα ανεβοκατεβάσματα των τιμών των μετοχών στο άκουσμα και την απορρόφηση ειδήσεων!

Τέταρτον, ότι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πλέον σαφές και ξεκάθαρο, παρά τις διορθώσεις που θα γίνονται και τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών ακόμη και ενδοσυνεδριακά, υπάρχουν «δυνατά χαρτιά» και ισχυρά success stories που καθοδηγούν την αγορά προς ανοδική πορεία, που στη πράξη διαφαίνεται από την αρχή του χρόνου!

Η άνοδος του χρηματιστηρίου, οι τράπεζες και τα «καλά χαρτιά»!

Επί του προκειμένου τώρα οι τράπεζες δείχνουν να έχουν ανακτήσει την παλαιά χαμένη τους αίγλη και μετατρέπονται στην «ατμομηχανή» – όπως έλεγαν οι παλιοί- του Χρηματιστηρίου σέρνοντας το χορό της ανόδου του Γενικού Δείκτη! Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς «βγάζουν» αγορές ξένων χαρτοφυλακίων ενώ οι εντολές πωλήσεων που πίεζαν τις τιμές φαίνεται να έχουν εκτονωθεί!

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα «βαριά χαρτιά» του 25άρη, όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Μότορ Όιλ, τα ΕΛΠΕ, ο Μυτιληναίος κατοχυρώνουν κέρδη και δημιουργούν προϋποθέσεις νέας ανοδικής κίνησης, αποσπώντας το ενδιαφέρον των ξένων – κυρίως- χαρτοφυλακίων!

άνοδος του χρηματιστηρίου

Τα success stories

Επιπροσθέτως είναι γεγονός πως τα success stories της κυβέρνησης, όπως η πλήρης ιδιωτικοποίηση Εθνικής διά μέσω της διάθεσης του 30% των μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές μέσω placement, αλλά και της Τρ. Πειραιώς μέσα από μια νέα διάθεση μετοχών περί τα τέλη του έτους από το ΤΧΣ στην πορεία δημιουργίας ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στο τραπεζικό σύστημα, όπως και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής οδού που προβλέπεται να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ τιμήματος άνω των 3 δις. ευρώ, διαμορφώνουν κλίμα και ευνοϊκές συνθήκες για το Χρηματιστήριο και την οικονομία!

Η FED, οι δηλώσεις Πάουελ, τα επιτόκια και η κρίση στην Ουκρανία!

Οι δηλώσεις Πάουελ για κύκλο αύξησης των επιτοκίων της FED, παρά τις διακυμάνσεις που προκλήθηκαν στη Wall Street, είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί τις προηγούμενες μέρες!

Ήταν αναμενόμενες, στην κατεύθυνση καταπολέμησης των πληθωριστικών πιέσεων, όπως και η διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που συμβάλει στην προσφορά χρήματος!

Την ίδια ώρα όσον αφορά το Ουκρανικό ζήτημα, η αίσθηση που επικρατεί είναι πως διαμορφώνεται μια τάση εκτόνωσης της κρίσης, γεγονός που επιφέρει μια ανακούφιση στις αγορές και αρχίζει να αντανακλάται στις τιμές!

Βεβαίως ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει από στιγμή σε στιγμή, ιδίως όταν έχεις να κάνεις με τον Πούτιν!

Η παρουσία των ξένων επενδυτών!

Εκείνο πάντως, στο διά ταύτα, που μπορεί κανείς να πει για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια διαμορφώνονται βάσιμες συνθήκες ανόδου, που βασίζονται τόσο στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και την τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει, όσο και στις προοπτικές των μεγάλων τραπεζικών και επιχειρηματικών projects που εξελίσσονται σε προσκήνιο και παρασκήνιο και τα οποία στηρίζονται εν πολλοίς στα κεφάλαια των ξένων επενδυτών οι οποίοι τοποθετούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μπαίνουν στις αυξήσεις κεφαλαίου, υποστηρίζουν ιδιωτικοποιήσεις και επενδύουν στα μεγάλα ιδιωτικά projects!

Ασφαλώς οι εξωγενείς παράγοντες όπως τα αμερικανικά επιτόκια, οι κινήσεις της FED, οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία, αλλά και η εκλογολογία στην Ελλάδα, επηρεάζουν, προκαλούν και θα προκαλούν κινητικότητα και διακυμάνσεις!

Όμως, στο τέλος της ημέρας εκείνο που διαφαίνεται είναι πως το momentum στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ισχυρό και οι προοπτικές πολύ σοβαρές …