Οι εντυπωσιακές αυξήσεις κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank αποτέλεσαν πέρυσι, μαζί με την ΔΕΗ, τα success stories του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Οι ξένοι επενδυτές κατέδειξαν στην πράξη την εμπιστοσύνη τους στην εγχώρια Χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε placements, αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και αποκρατικοποιήσεις φιλέτων του δημοσίου, που κατά κοινή ομολογία «έπιασαν καλά λεφτά» άνω των προσδοκιών, όπως η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της Εγνατίας οδού!

Είναι επομένως προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τα success stories της αγοράς κατά το 2022 σχετίζονται με τις αποφάσεις του κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσουν σε κινήσεις δομικές, επιθετικές, με γνώμονα τη «μεγάλη εικόνα» και όχι τη διαχείριση του μικρόκοσμου του τραπεζικού συστήματος ή των συμφερόντων της επιχειρηματικής ζωής.

Υπό αυτή την έννοια, τα μεγάλα Success stories του 2022 συνδέονται με τις τράπεζες, που ξανακάνουν το χρηματιστήριο τραπεζοκεντρικό και τις εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις!

Σε πρώτο πλάνο αδιαμφισβήτητα μπαίνει η Εθνική, όπου η αποκρατικοποίηση της είναι ειλημμένη και μένει να διαφανεί στην πράξη ποιοι θα είναι οι νέοι βασικοί μέτοχοι που θα «κάνουν παιχνίδι» αποκτώντας μέρος ή όλο το μετοχικό πακέτο που θα διατεθεί από το ΤΧΣ!

Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό το ΤΧΣ θα διαθέσει το 30% των μετοχών της Εθνικής το οποίο προτεραιότητα να αποκτήσουν θα έχουν Άραβες επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι, μέσα από επαφές της κυβέρνησης με τα κρατικά sovereign wealth funds στα οποία ηγούνται οι ηγέτες των αραβικών χωρών.

success stories

Και εναλλακτική επιλογή αποτελούν ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα και ισχυροί εφοπλιστές και επιχειρηματίες που εμπιστεύεται το Μαξίμου, όπως οι κ. Αθ. Λασκαρίδης και Γ. Προκοπίου μεταξύ άλλων!

Χωρίς να αποκλείεται ένας συνδυασμός και των δύο επιλογών…

Ωστόσο, placement από το ΤΧΣ θα έχουμε και για την Τρ. Πειραιώς όπου η εμβληματική ιδιωτικοποίηση θα συνεχιστεί και φέτος, στο β’ εξάμηνο ασφαλώς!

Και θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πάντα στο μυαλό της τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στο τραπεζικό σύστημα, ο οποίος θα προκύψει μέσα από συνένωση δυνάμεων και κεφαλαιακή ενίσχυση!

Το δεύτερο success story αναμφίβολα περνάει μέσα από την παραχώρηση της Αττικής οδού, από την οποία η κυβέρνηση αναμένει έσοδο που θα ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ!

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η ΓΕΚ Τέρνα προσέφερε 1,5 δις. ευρώ για την Εγνατία οδό, που ούτε στο κέντρο της πρωτεύουσας βρίσκεται, ούτε τόσο μεγάλα κυκλοφοριακά φόρτη μπορεί ποτέ να έχει, τότε η Αττική οδός θα πρέπει να πιάσει τουλάχιστον τα διπλάσια!!!

Και στην κατεύθυνση αυτή ενισχύει και η προσφορά της Macquarie στον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ!

Και στην κυβέρνηση ορθά λένε πως από τη στιγμή που το διεθνές fund έδωσε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή ποσοστό μειοψηφίας, 2,1 δις. ευρώ, χωρίς συμμετοχή στο μάνατζμεντ, για την Αττική οδό πόσα πρέπει να δώσει;

Αναμφίβολα το 2022 μας περιμένουν εκπλήξεις…. Και μετά βεβαιότητας δεν θα πλήξουμε…