Με τις καλύτερες προϋποθέσεις για το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μπει ο νέος χρόνος και ήδη διαπιστώνονται σημαντικές υπεραξίες στις τράπεζες αλλά και στα «καλά χαρτιά» της πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, δηλαδή τα βαριά χαρτιά του 25άρη καθώς και πολλές μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν καλά fundamentals και έχουν μπροστά τους σημαντικές προοπτικές!

Σε απλά λόγια την ώρα τούτη στο Χρηματιστήριο παίζουν οι τράπεζες, τόσο Εθνική και Πειραιώς που έχουν success stories μέσα στο 2022 λόγω αποκρατικοποίησης και placements από το ΤΧΣ, ότι και Alpha – Eurobank οι οποίες ανακτούν τη χαμένη τους αίγλη του παρελθόντος και ήδη βγαίνουν εντολές από ξένους, σύμφωνα με τις πληροφορίες!

Στο επίκεντρο επίσης έχουν μπει εσχάτως τα πετρέλαια (και τα ΕΛΠΕ αλλά και η Μότορ Όιλ), αλλά και γενικότερα μετοχές που έχουν καλές μερισματικές αποδόσεις ή οικονομική ευρωστία και «ταμείο» όπως ο ΟΛΠ και η Jumbo ή σοβαρές προοπτικές όπως η ΔΕΗ που δείχνει να ανακάμπτει χρηματιστηριακά ή ο Φουρλής!

Το ράλι που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά τις τελευταίες μέρες, αποδίδεται:

Πρώτον, στις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, 8 τον αριθμό, που θα πραγματοποιηθούν φέτος, με πρώτη την Fitch την ετυμηγορία της οποίας η αγορά αναμένει την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου.

Δεύτερον, στην ύφεση της πανδημίας του κορωνοιού, καθώς όλες οι ενδείξεις αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις λοιμωξιολόγων και κρατικών αξιωματούχων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο έλεγχος της Όμικρον είναι θέμα το πολύ ενός μηνός και από τα μέσα ή έστω τα τέλη Φεβρουαρίου θα αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Τρίτον, στην αναμενόμενη έκρηξη του τουρισμού που αποτελεί και τη βαριά βιομηχανία της χώρας!

Τέταρτον, στην προώθηση των έργων και την άντληση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπαίνει σε ράγες και επισπεύδεται!

Πέμπτον, στην ενεργοποίηση και υλοποίηση των success stories όπως αυτά της Εθνικής, της Τρ. Πειραιώς, της ΔΕΗ…

Εκτον, στην επιτυχή έκβαση των αποκρατικοποιήσεων φιλέτων του Δημοσίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραχώρηση της Αττικής οδού, για την οποία η κυβέρνηση αναμένει έσοδο που θα ξεπεράσει τα 3 δις. ευρώ!

Έβδομον, τη κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάκτηση της οποίας, αν όλες οι προϋποθέσεις συντρέξουν, προσδιορίζεται περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο 2023, σε ένα διάστημα δηλαδή μάξιμουμ 18 μηνών από σήμερα!

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 1,69% και ρεκόρ διετίας