Με λογικές και συμπεριφορές από τα …παλιά καλά χρόνια της Σοφοκλέους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει πάρει μπρος, με …ατμομηχανή τις τράπεζες και δευτερευόντως τα blue chips, τα βαριά «καλά χαρτιά» του 25άρη!

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει εσχάτως η Λεωφόρος Αθηνών έρχεται να καταδείξει αφενός τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η οποία επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις, ενώ οι ενδείξεις αναχαίτισης της πανδημίας δημιουργούν σοβαρές προσδοκίες για νέα χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονα υλοποίησης σπουδαίων επιχειρηματικών projects!

Αφετέρου καταδεικνύεται το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο επικρατούσε η λογική του «πιεσμένου ελατηρίου» υπό το βάρος των συνθηκών και της αρνητικής συγκυρίας του κορωνοιού και της κατ’ επέκταση οικονομικής κρίσης των δυο τελευταίων ετών που σάρωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Την ώρα τούτη, πέραν πάσης αμφιβολίας, οι τράπεζες έχουν καταστεί οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στο ράλι του Χρηματιστηρίου, καθιστώντας το και πάλι τραπεζοκεντρικό!

Η ασφάλεια και η βεβαιότητα που εξέπεμπαν οι τράπεζες επί δεκαετίες ολόκληρες ως τα «σίγουρα χαρτιά», χωρίς ρίσκο και με σταθερή μερισματική απόδοση, επιστρέφουν στη συνείδηση των μικρών και μεγάλων επενδυτών, που βλέπουν πλέον μπροστά τους τις προσδοκίες μεγάλων «success stories» με κυρίαρχους άξονες τις «κρατικές» Εθνική και Πειραιώς που οδεύουν προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους και από δίπλα να ακολουθούν ή και να …προπορεύονται Alpha και Eurobank που ανακτούν την παλαιά τους Αίγλη, υπό την καθοδήγηση διοικήσεων τεχνοκρατικών που έχουν εξυγιάνει χαρτοφυλάκια και ισολογισμούς, με μείζον το ζήτημα των κόκκινων δανείων!

Το γεγονός είναι πως στον τομέα των τραπεζών προβλέπονται εξελίξεις που φέτος δεν θα μας κάνουν να πλήξουμε. Υπό την έννοια ότι τα νέα δεδομένα για το ΤΧΣ, με αφορμή το νέο νόμο που προβλέπεται να ψηφιστεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, θα οδηγήσουν σε ανατροπές υφιστάμενων καταστάσεων, ενώ από την άλλη πλευρά κρίσιμες θα καταστούν οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, αρχής γενομένης από την Fitch την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, που θα δώσουν το στίγμα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, φέτος το χειμώνα ή το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023!

Μαζί με τις τράπεζες βλέπουμε και πάλι την επιστροφή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα blue cups, τα καλά βαριά χαρτιά του 25άρη, όπου τα σοβαρά funds είναι τοποθετημένα σε βάθος χρόνου!

Και εδώ υπάρχουν στον ορίζοντα μεγάλα stories όπως για παράδειγμα αυτό της ΔΕΗ, που εκτός των προοπτικών, επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών (τώρα που φεύγουν οι βιαστικοί που πουλάγανε για να μπουν στις τράπεζες), καταδεικνύεται στην πράξη πώς πρέπει να ασκείται το «κρατικό» μάνατζμεντ!

Γιατί η αλήθεια είναι πως η αγορά για να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται Στάσσηδες της ΔΕΗ και όχι Σαχίνηδες της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή παλαιοκομματικούς νταραβεριτζήδες, που έχουν μάθει να λειτουργούν σε πλαίσια κομματικά, ρουσφετολογικά και πολιτικές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των προμηθευτών, των εργολάβων και των ισχυρών συμφερόντων!

Στάσσηδες ή Σαχίνηδες, διαλέγετε και παίρνετε!