Έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει ότι το νέο έτος που ήδη διανύουμε, θα είναι η χρονιά των τραπεζών, για πολλούς και ποικίλους λόγους!

Οι οποίοι σχετίζονται τόσο με το νέο νόμο για το ΤΧΣ και την αποεπένδυση του από το τραπεζικό σύστημα το συντομότερο δυνατόν, που αναμφίβολα θα προκαλέσει εξελίξεις, όσο και γιατί στο μυαλό της κυβέρνησης και του συντονιστή των μελλοντικών τραπεζικών σχεδίων Goldman Sachs, υπάρχουν διαμορφωμένα success stories που φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» στο τραπεζικό σύστημα.

Σε απλά λόγια οι εξελίξεις φέτος στο τραπεζικό σύστημα θα είναι ραγδαίες με πρώτη προτεραιότητα την Εθνική τράπεζα, το placement του ΤΧΣ, την επιλογή σοβαρών και αξιόπιστων επενδυτών – επιχειρηματιών που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ιδιωτικοποίηση!

Εξελίξεις θα υπάρξουν και με την Τρ. Πειραιώς αλλά σε δεύτερο χρόνο, με νέο placement, αλλά αφού προηγουμένως έχει ολοκληρωθεί το πλάνο της Εθνικής τράπεζας!

Το σχέδιο του «Εθνικού Πρωταθλητή» που έχει στο μυαλό του ο Κυρ. Μητσοτάκης περνάει μέσα από ιδιωτικοποιήσεις, εξυγίανση και συγχωνεύσεις τραπεζών!

Οπότε ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και όλα τα σενάρια θα παίξουν αργά ή γρήγορα.

Στο μεταξύ το ράλι των τραπεζών στο Χρηματιστήριο την ώρα τούτη αποτελεί αφενός την προεξόφληση προσδοκιών τόσο λόγω του νέου νόμου για το ΤΧΣ που θα επισπεύσει εξελίξεις, όσο και λόγω των αξιολογήσεων της εθνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, με πρώτη την Fitch την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, που εκτιμάται ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2022 ή αρχές του 2023!

Επιπροσθέτως εκείνο που παρατηρείται και που επηρεάζει τις τιμές των μετοχών, προκαλώντας το ράλι στις τράπεζες, είναι η μετακίνηση κεφαλαίων από την υψηλή κεφαλαιοποίηση στο τραπεζικό σύστημα.

Με εντολές κορυφαίων διαχειριστών ξένα και εγχώρια κεφάλαια εγκαταλείπουν προσωρινά τις μετοχές του 25άρη και μπαίνουν στις τράπεζες (για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν) προσδοκώντας στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, τη μελλοντική περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά και τα σενάρια ιδιωτικοποίησης και μελλοντικών συγχωνεύσεων που μπαίνουν αδιαμφισβήτητα στο τραπέζι!

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε πρόωρες εκλογές την άνοιξη και ότι η πανδημία του κορωνοιού θα εκτονωθεί σύντομα, χωρίς να επηρεάσει δομικά οικονομία και τουρισμό!