Σε άμεση συνάρτηση με την έκβαση της πανδημίας και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, εάν θα υπάρξει δηλαδή από την κυβέρνηση πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εντός του έτους, βρίσκεται το πλάνο για την  πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις «κρατικές» τράπεζες και η «καθαρή» ιδιωτικοποίηση τους!

Ως γνωστόν, στην Τρ. Πειραιώς οι δομικές αλλαγές επήλθαν μέσω της αύξησης κεφαλαίου μαμούθ των 1,3 δις. καθώς το δικαίωμα προτίμησης υπέρ των νέων μετόχων μείωσε το ποσοστό του κράτους (ΤΧΣ) στο 27% και προσέλκυσε κορυφαίους ξένους και Έλληνες επενδυτές! Και η μερική ιδιωτικοποίηση της Τρ. Πειραιώς είναι μόνο η αρχή!

Την ώρα τούτη το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η εξυγίανση της Εθνικής τράπεζας γύρω από την οποία πλέκεται ένα καινούριο success story! Το οποίο άμεσα συνδέεται με την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της!

Με αφορμή το νέο νόμο για το ΤΧΣ, που επί καιρό τη μέρα γράφεται και τη νύχτα …σβήνεται, (θα ασχοληθούμε αναλυτικά και επισταμένα) προωθείται placement του ΤΧΣ, προκειμένου να διατεθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες και επενδυτές, Έλληνες και ξένους, το 20% των μετοχών της Εθνικής από το 40,3% που το Ταμείο κατέχει στην τράπεζα.

Το placement είναι προγραμματισμένο να γίνει εντός του έτους, πιθανόν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και το οικονομικό κλίμα θα έχει αποκατασταθεί μετά το τελευταίο κύμα της πανδημίας του κορωνοιού!

Την ίδια στιγμή, ο συντονιστής της έκδοσης, ο κορυφαίος οίκος Goldman Sachs, έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με πολύ σοβαρούς, ισχυρούς και αξιόπιστους επιχειρηματίες και επενδυτές προκειμένου να καταστεί σαφές το ενδιαφέρον τους για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής!

Υπό αυτό το πρίσμα ο σχεδιασμός για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις «κρατικές» τράπεζες έχει γίνει, οπότε διερευνάται η κατάλληλη χρονική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, την σταδιακή αποκρατικοποίηση της Εθνικής θα ακολουθήσει και η Τρ. Πειραιώς καθώς και εκεί θα υπάρξει νέα αποεπένδυση από το ΤΧΣ (πιθανότατα στα τέλη του έτους και αφού προηγηθεί η Εθνική) και διάθεση νέου πακέτου μετοχών σε ξένους και Έλληνες επενδυτές, μικρούς και μεγάλους.

Προσπαθώντας κανείς να διακρίνει την «μεγάλη εικόνα» στον τραπεζικό χάρτη, θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα ενός «Εθνικού πρωταθλητή»!!!

Ωστόσο επί της παρούσης ας αρκεστούμε στα success stories της χρονιάς, αρχής γενομένης από την Εθνική…