Με την Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου ξεκινά ο ετήσιος κύκλος των διεθνών αξιολογήσεων του οίκου Fitch, ο οποίος θα ενασχοληθεί ξανά με τη χώρα μας, τόσο στις 8 Ιουλίου όσο και στις 7 Οκτωβρίου του 2022!

Με την πρώτη αυτή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο ανοίγει μια χρονιά κρίσιμη και καθοριστική για την οικονομία και τις αγορές χρήματος και μετοχών, καθώς έχουν επενδυθεί μεγάλες προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, 12 χρόνια μετά την υποβάθμιση της χώρας στο Junk, όταν το 2010 είχε υπάρξει η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!

Και η απόκτηση εκ νέου επενδυτικής βαθμίδας, μέσα από την εξέλιξη των βασικών οικονομικών δεικτών, της έκβασης του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων και της αξιολόγησης 4 διεθνών οίκων που θα εστιάσουν στην ελληνική οικονομία μέσα από αλλεπάλληλες αξιολογήσεις, εστιάζεται περί τα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023 στην χειρότερη περίπτωση.

Παράλληλα, η αξιολόγηση της Fitch την προσεχή Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, θα δώσει το στίγμα για την αφύπνιση της χρηματιστηριακής αγοράς, που μένει εγκλωβισμένη σε χαμηλούς τζίρους και προσδοκίες, λόγω και της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και του εν εξελίξει κύματος της Όμικρον!

Επιπροσθέτως θα διαμορφώσει κλίμα για τις τράπεζες καθώς και για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με αυξήσεις κεφαλαίου, placements και αποκρατικοποιήσεις!

Θυμίζεται ότι η Fitch είχε κρατήσει σταθερή την αξιολόγηση στο BB, ενώ δύο σημαντικές αξιολογήσεις περί τα τέλη του έτους από την Moody’s και την Standard & Poor’s είχαν αναβληθεί!

Η Fitch πάντως, που ενώ αρχικά είχε εκτιμήσει την ανάπτυξη κατά το 2021 στο 4,3%, στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα πάνω στο 6%, ενώ το γεγονός είναι πως η αύξηση του ΑΕΠ θα κλείσει τελικώς με άνοδο πέριξ του 8%!

Επιπροσθέτως, σε πρόσφατη έκθεση της η Fitch συνεκτίμησε θετικά τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ όσον αφορά τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ελληνικών ομολόγων μέχρι και το 2024 θεωρώντας ότι η απόφαση αυτή στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του Δημοσίου χρέους και περιορίζει αισθητά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα.

Και ο συνδυασμός των δυο αυτών παραμέτρων συμβάλλει καθοριστικά στην συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το ελληνικό δημόσιο.

Την αξιολόγηση της Fitch εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ!