Ένα deal στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ ενός εγχώριου φορέα και ενός διεθνούς, το οποίο όλοι ανεξαιρέτως θεωρούσαν ότι έχει κλείσει και μάλιστα τα δημοσιεύματα της Παρασκευής το έφεραν τελειωμένο, ξαφνικά χάλασε!!!

Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν τα θέματα εκ των έσω διαβεβαιώνουν ότι η κυοφορούμενη εξαγορά της HSBC (των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της τράπεζας που αποχωρεί από την Ελλάδα) από την Τρ. Πειραιώς την οποία ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, την θεωρούσαν δεδομένη, οδηγήθηκε σε ναυάγιο!

Είναι προφανές πως μεταξύ των δύο πλευρών δεν ήταν όλα μέλι – γάλα όπως έλεγαν οι διαρροές, αλλά υπήρχαν ανοικτά ζητήματα τα οποία δεν είχαν δημοσιοποιηθεί!

Και ίσως να ανέκυψαν αιφνιδιαστικά πρόσθετα ζητήματα οικονομικά ή ακόμη και διαχείρισης προσωπικού!

Δηλαδή να μην υπήρξε συμφωνία ως προς το τίμημα, (ακούω για ένα άνοιγμα 150-180 εκατ. όσον αφορά το μετοχικό κεφάλαιο) αλλά και ως προς τον αριθμό των εργαζομένων της HSBC, με τις πληροφορίες να λένε πως πρόθεση της Τρ. Πειραιώς ήταν να αποχωρήσει το σύνολο των 334 εργαζομένων, αλλά και να κλείσουν όλα τα καταστήματα της τράπεζας στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 14 βρίσκονται στην Αθήνα και το 1 στη Θεσσαλονίκη!

Το ναυάγιο – προς το παρόν, γιατί στις διαπραγματεύσεις όλα ανατρέπονται – του deal στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κρατείται την ώρα τούτη μυστικό!

Και οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ήδη η HSBC «κοιτάει αλλού»!!!

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι περί τα τέλη του χρόνου η HSBC είχε απευθύνει πρόσκληση στην Εθνική να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις δραστηριότητας της διεθνούς τράπεζας στη χώρα μας, ωστόσο η Εθνική αρνήθηκε να μπει σε διαδικασία διαλόγου και προσφορών.

Ενώ κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς υπήρξαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις της HSBC με την Eurobank οι οποίες στο τέλος ναυάγησαν!

Το ενεργητικό της HSBC στα τέλη του 2020 ανερχόταν σε 1,78 δις. ευρώ εκ των οποίων τα δάνεια προς πελάτες διαμορφωνόταν σε 469 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις άγγιζαν τα 1,69 δις. ευρώ. Κατά τη χρήση 2020 η τράπεζα σημείωσε ζημιές ύψους 8,3 εκατ. ευρώ από οριακά κέρδη 2,55 εκατ. ευρώ το 2019!

HSBC Ελλάδας: Προβλήματα στην πώληση – Οι αποζημιώσεις και οι απολύσεις