Η εκτίναξη του Γενικού Δείκτη τιμών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ήρθε να καταδείξει αφενός την τεράστια δυναμική της ελληνικής αγοράς μετοχών, που καταρρίπτει ρεκόρ πολλών χρόνων το ένα μετά το άλλο, αφετέρου τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας η οποία επιστρέφει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιστορικά ρεκόρ στον τουρισμό για το καλοκαίρι που έρχεται, καθώς και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αποτελεί και μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση!

Η διαφαινόμενη εκτόνωση στην Ουκρανία μετά τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες και η αποφυγή πολέμου με την Ρωσία, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών, έδωσε ανάσες στις χρηματιστηριακές αγορές με τη Wall Street κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση να παρουσιάζει ισχυρή αντίδραση και ανοδική κίνηση!

Wall Street: Άνοδος μετά από τρεις συνεδριάσεις – Kέρδη για τις Big Tech

Στην Αθήνα, όπου όπως έχουμε με σοβαρότητα διεξοδικά αναλύσει και επιμείνει, το Χρηματιστήριο εμφανίζει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική, σε βαθμό που να μην επηρεάζεται αντίστοιχα με τα ξένα χρηματιστήρια από διεθνείς συγκυρίες!

Με ατμομηχανή τις τράπεζες, όπως παλιά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αλλεπάλληλα ιστορικά επίπεδα της τελευταίας 8ετίας, με νούμερα που δεν έχει δει ξανά από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ακόμη στην κυβέρνηση βρισκόταν ο Αντ. Σαμαράς και πριν επέλθει η «μαύρη εποχή» του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε την πενταετία που ακολούθησε.

Την ίδια ώρα οι εκθέσεις των ξένων δίνουν και παίρνουν για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών με τελευταία την Morgan Stanley που βλέπει bull case στις τράπεζες με άνοδο έως και 54%!

Το γεγονός είναι πως οι τράπεζες σέρνουν το χορό της ανόδου, με Eurobank και Alpha να προσελκύουν εσχάτως μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ προ ημερών υπήρξε έκρηξη στην τιμή της τράπεζας Πειραιώς, ενώ η Εθνική που κινείται έντονα ανοδικά από την αρχή του χρόνου, έχει μπροστά της ένα σπουδαίο success story!

Το οποίο και επιταχύνεται καθώς ο νόμος για το ΤΧΣ έχει ολοκληρωθεί και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Οι τράπεζες ξανά ατμομηχανή του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Παράλληλα, παρά τους χαμηλούς τόνους, οι επαφές με την Σαουδική Αραβία για συμμετοχή στο placement του 20% βρίσκονται σε εξέλιξη, με τον συντονισμό στο σύνολο του (και τις διαπραγματεύσεις με Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες και εφοπλιστές) να έχει ανατεθεί στην Goldman Sachs!

Επιπροσθέτως, πέραν των τραπεζών, παρατηρείται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύ σοβαρό εναλλασσόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον (πότε στη μία μετοχή, πότε στην άλλη) για τα καλά χαρτιά του 25άρη, από τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ και την 3Ε έως Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ, Mytilineo, Jumbo αλλά και την ΔΕΗ που δείχνει κάποια αντανακλαστικά και οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι θα επιστρέψει στον φυσικό ανοδικό της δρόμο λίαν συντόμως!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί από την επίτευξη μεγάλων στόχων, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς και από την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων, της ακρίβειας που συνθλίβει τα νοικοκυριά αλλά και το πολιτικό κλίμα όπως αυτό θα διαμορφωθεί με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, είτε αυτές διεξαχθούν πρόωρα το Φθινόπωρο, είτε στην ώρα τους περί την Άνοιξη του 2023!