Η Μόσχα ανακοίνωσε την επιστροφή των στρατευμάτων, που είχαν στην Κριμαία, στις βάσεις τους, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων εκεί.

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τα άρματα μάχης και τα στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην χερσόνησο Κριμαία της Ουκρανίας τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην χώρα.

Το βίντεο δείχνει μια φάλαγγα αρμάτων μάχης και στρατιωτικών οχημάτων να εγκαταλείπουν την προσαρτημένη Κριμαία μέσω μιας σιδηροδρομικής γέφυρας μετά από ασκήσεις, ενώ στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ορισμένα στρατεύματα θα επιστρέψουν επίσης στις μόνιμες βάσεις τους.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι: «Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους».

Επίσης, η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από ένα τραίνο που μετέφερε άρματα μάχης να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.

Χθες, Τρίτη, η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη «μερική» αποχώρηση των στρατιωτών της που είχαν αναπτυχθεί εδώ και εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας.