Την ώρα που η Δύση φοβάται εισβολή της Ρωσίας εντός της εβδομάδας, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι κάποιες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας επιστρέφουν στην βάση τους.

Τα ρωσικά στρατεύματα «θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεών τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

Ορισμένες μονάδες θα αποχωρήσουν με πεζό σχηματισμό σε παράταξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, οι Ρώσοι στρατιώτες ολοκλήρωσαν κάποια γυμνάσια και διατάχθηκε η αποχώρησή τους. Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει, πάντως, ότι συνεχίζονται οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής.

Οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει δείχνουν ότι οι Ρώσσοι μπορεί να ξεκινήσουν άμεσα την εισβολή, μάλιστα αμερικανικά ΜΜΕ παρουσίασαν και σχετικά σενάρια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ότι σχεδιάζουν επίθεση.

Θετικό κλίμα στις αγορές

Η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Μόσχα αποσύρει κάποιες δυνάμεις της στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων, προκάλεσαν ανακούφιση στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx Europe 600 να σημειώνει άνοδο 0,6% και τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας (φυσικού αερίου και πετρελαίου) να υποχωρούν.