Ανακάμπτουν τα διεθνή χρηματιστήρια, μετά τις αναφορές ότι μέρος των ρωσικών στρατευμάτων αποχωρεί από τα σύνορα με την Ουκρανία, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, κίνηση η οποία εκλαμβάνεται από τις αγορές ως σημάδι αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μεταδίδοντας ότι ενώ συνεχίζονται οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε όλη τη χώρα, ορισμένες μονάδες των νότιων και δυτικών στρατιωτικών περιφερειών ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε άνοδο 0,6%, αφού έκλεισε σε χαμηλό τριών εβδομάδων στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 1% στις 15.285 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,9% στις 7.597 μονάδες. Στις 6.945 μονάδες με άνοδο 1,36% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι. Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,8%.

Ανάκαμψη στις αγορές - Σημάδια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης

Στο ταμπλό, οι κλάδοι των υπηρεσιών υγείας και τροφίμων και ποτών, που θεωρούνται σχετικά σταθεροί σε περιόδους αβεβαιότητας, είναι μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης έλαβαν ώθηση από το άλμα κατά 3,9% της Glencore καθώς πούλησε ποσοστό στη ρωσική Russneft.

Πτώση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, με το αργό πετρέλαιο να σημειώνει πτώση 2,8% στα 92,78 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 2,5% στα 94,03 δολ. το βαρέλι. Οι δείκτες αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη υποχωρούν έως και 2,2%, στα 79,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ανάκαμψη στις αγορές - Σημάδια αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης