Το συγκεκριμένο αφιέρωμα στα κρυπτονομίσματα δεν έρχεται σε τυχαία περίοδο.
Κλείνουμε ακριβώς 2 έτη από όταν η «Axianews» και το radar δημοσίευσαν το άρθρο «Η αγορά λέει πουλήστε», στο οποίο εξηγούσαμε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το Bitcoin είχε πιάσει ταβάνι (για εκείνον τον οικονομικό κύκλο πάντα) στα 55-60 χιλιάρικα, και πως ήταν η κατάλληλη ώρα για στρατηγική έξοδο και αναμονή για νέο re-entry.
Υπήρξαμε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εγχώριο μέσο (αλλά και διεθνώς από τα ελάχιστα) που προέβλεψε με μαθηματική ακρίβεια εκείνο το σημείο, και ελπίζουμε να… σώσαμε κοσμάκη, μέσα σε όλο αυτό το χάος επιτήδειων τσαρλατάνων.
Πράγματι η αγορά έκτοτε ξεκίνησε μια ακόμη bearmarket, υποχωρώντας στα επίπεδα των 15.000$ (τιμή την οποία επίσης «δώσαμε»), και για δύο χρόνια τώρα κινείται πλάγια, ροκανίζοντας, απογοητεύοντας. Εμείς, δύο χρόνια μετά, είμαστε πάλι εδώ για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, να προσγειώσουμε τους αιθεροβάμονες υπερ-αισιόδοξους, αλλά και όσους άδικα απελπίζονται. Διότι η αγορά απλώς… κάνει το κομμάτι της, όπως πάντα. Πάμε λοιπόν.
Να… αγιάσουν δεν τα αφήνουν αυτά τα κρυπτονομίσματα, καθώς η μία αρνητική είδηση διαδέχεται την άλλη και η αγορά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Βέβαια στην πραγματικότητα όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, όλα αυτά είναι για το θεαθήναι -ναι, ακόμη κι όλες αυτές οι πέρα για πέρα αληθινές χρεοκοπίες ανταλλακτηρίων κ.λ.π. – ίναι απλώς οι απαραίτητοι καταλύτες που χρειάζεται αυτή η κάργα χειραγωγημένη αγορά προκειμένου να δικαιολογεί τα πάνω-κάτω της.
Στην πραγματικότητα, είτε καταρρεύσει είτε όχι το Χ ανταλλακτήριο κάθε φορά, είτε βγει ο κάθε Elon Musk και “pumpάρει” (φουσκώσει) την αγορά με ένα tweet του, είτε το παραδοσιακό νομισματικό σύστημα χάσει την αξιοπιστία του από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και οι επενδυτές δήθεν στραφούν στα “αντισυστημικά” (λέμε τώρα) κρυπτονομίσματα, είτε, είτε, είτε… η αγορά θα κάνει πάντα αυτό που ήταν εξ αρχής στημένη να κάνει.
Η αγορά κινεί την είδηση και όχι η είδηση την αγορά. Το Bitcoin δεν πέφτει επειδή κατέρρευσε το FTX και η Silvergate και η Binance είναι εκτεθειμένη, αλλά το αντίστροφο: Οι αρνητικές αυτές ειδήσεις συμβαίνουν ακριβώς επειδή το Bitcoin “ήταν να πέσει”. Σε μια αγορά που χειραγωγείται σχεδόν 99% αυτόματα από αλγορίθμους, όποια είδηση διαβάζετε είναι απλώς η ηχώ μιας στημένης τεχνικής κίνησης που έχει ήδη συμβεί. Για την ακρίβεια, όταν διαβάζετε την είδηση βρίσκεστε ήδη πολλές θέσεις πίσω σκακιστικά.
Μα αν η αγορά είναι στημένη και οι ειδήσεις “προβολή” μιας ήδη δρομολογημένης κίνησης της αγοράς, τότε γιατί να τις διαβάζουμε; Και γιατί να ασχολούμαστε εξ αρχής με αυτό το στημένο παιχνίδι;
Αρχικά ασχολούμαστε διότι δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, ένα ακόμη χρηματιστήριο. Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν πλέον τη βαλβίδα αποσυμπίεσης της Wall Street, όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές, και ουσιαστικά έναν πρώτο παγκόσμιο δείκτη που μαρτυρά πως θα κινηθούν οι μετοχές, το χρήμα, και κατ’ επέκταση ο ίδιος ο κόσμος μας.
Τα γεωπολιτικά, οι κοινωνικοοικονομικές τάσεις. Δε χρειάζεται να παίζεις με αυτά. Αν τα παρακολουθείς και μπορείς σιγά σιγά να κάνεις τις εκτιμήσεις σου, τότε μπορείς να διαβλέψεις γενικότερες τάσεις της κοινωνίας μας. Και αυτό αποτελεί ένα ανταγωνιστικό όπλο στα χέρια του κάθε πολίτη, επιχειρηματία ή καταναλωτή.
Με λίγα λόγια, γνωρίζεις προς τα πού πάνε τα κρύπτο; Γνωρίζεις ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, πόσο θα διαρκέσει ο πληθωρισμός, αν ζυμώνεται πόλεμος στη γειτονιά σου… Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται. Όλο το χρήμα του πλανήτη και κατ’ επέκταση οι τάσεις του, είναι συνδεδεμένο απ’ άκρη σ’ άκρη.
Όσον αφορά στις ψευτο-ειδήσεις, τις διαβάζουμε διότι πολύ απλά από ένα σημείο και μετά αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε τα “μοτίβα”, τους τρόπους με τους οποίους η αγορά περίτεχνα και σιωπηλά σκηνοθετεί μια κίνηση προβάλλοντας ταχυδακτυλουργικά την είδηση ως μοχλοβραχίονα της κίνησης. Και σιγά σιγά, αρχίζουμε να διαβλέπουμε αυτές τις κινήσεις πριν αυτές συμβούν.
Οι ειδήσεις που “σκάνε” στη συνέχεια σαν δήθεν βόμβες παύουν να μας σοκάρουν. Μετατρέπονται σε αδιάφορο θόρυβο στο background, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο να επικεντρώσουμε τις αισθήσεις μας εκεί που πραγματικά συμβαίνει η “είδηση”, χωρίς να αποπροσανατολιζόμαστε και να χανόμαστε σε ένα χάος άχρηστης πληροφορίας. Και τότε αρχίζεις να κερδίζεις και το παιχνίδι.
Όλα αυτά λοιπόν είναι μπούρδες, όπως το διαβάζετε. Μπούρδες. Θέλετε πραγματικά να αντιληφθείτε προς τα που θα κινηθεί η αγορά; Απλά κοιτάξτε το γράφημα. Πάρτε για παράδειγμα το XRP (προσωπική επιλογή του συντάκτη, καθώς το θεωρώ κλασσικό δείκτη και της υπόλοιπης αγοράς).
Στην πραγματικότητα τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κινούνται σαν μια ενιαία αγορά. Το XRP λοιπόν εδώ και καιρό σχηματίζει ένα κλασσικό “τριγωνάκι” γύρω από το 0,40$, όπου κάθε νέα “ανώτατη” τιμή του (βραχυπρόθεσμα πάντα, μέσα σε αυτό το τριγωνάκι) είναι χαμηλότερη από την προηγούμενη. Και κάθε κατώτατη αντίστοιχα υψηλότερη από την προηγούμενη.
Για παράδειγμα, από εκεί που ξεκινά το νοητό αυτό τριγωνάκι (το οποίο ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει στα διαγράμματα, ώστε να “δει” αυτό που είναι κρυμμένο στο διάγραμμα), η ανώτατη τιμή εκείνη την περιόδο ήταν γύρω στο 0,52$. Η κατώτατη 0,30. Έκτοτε ξεκίνησε ένα σταδιακό αργό “ροκάνισμα”, η λεγόμενη συσσώρευση (accumulation), κατά την οποία τα έξυπνα πορτοφόλια ανεβοκατεβάζουν την αγορά μέσα στα όρια αυτού του τριγώνου (τα οποία όρια διαρκώς στενεύουν), αντλώντας λίγο λίγο από εμάς τα ψαράκια, μέχρι που η αγορά φτάνει εκεί που δεν πάει άλλο, για τον τρέχοντα κύκλο.
Στην επόμενη άνοδο πιάνει π.χ. το 0,50 (δεν ξεπερνά δηλαδή το 0,52) ενώ στο κατέβασμα της φρενάρει στο 0,32, δηλαδή πιο πάνω από το κατώτατο 0,30. Στη συνέχεια θα πιάσει στα πάνω της το 0,48 και στα κάτω της το 0,35. Στη συνέχεια το 0,45 και το 0,37, το 0,41 και το 0,39 και ούτω καθεξής. Μέχρι που τα όρια θα στενέψουν ασφυκτικά γύρω από μια τιμή, εκεί που “κλείνει” το τριγωνάκι.
Η τιμή αυτή στην προκειμένη είναι το 0,39. Από εκεί κι έπειτα θα παρατηρήσετε την αγορά να κινείται πλάγια, ελάχιστα. Η όλη αυτή διαδικασία είναι πάρα πολύ συνηθισμένη στα κρύπτο και στα χρηματιστήρια γενικά, και συνήθως διαρκέι από εβδομάδες, έως και αρκετούς μήνες.
Όταν δε φτάσει στο σημείο καμπής, το breakpoint, η αγορά ετοιμάζεται να σκάσει, είτε με μια ακρητική ανοδική κίνηση (breakout) είτε πτωτικά (breakdown). Αν θέλετε την άποψη του συντάκτη, στην περίπτωση μας θα έχουμε άνοδο. Όχι εξωφρενική (μην περιμένετε ιστορικά υψηλά), απλώς θα πάρει μια ανάσα η αγορά, προκειμένου να συνεχίσει την κατά τα άλλα πτωτική μακροπρόθεσμα πορεία της (bearmarket), μέχρι να ολοκληρωθεί κι αυτός ο κύκλος και να γυρίσει η αγορά.
Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό, και κάθε φορά που συμβαίνει δηλαδή, η αγορά πρέπει κάπως να “δικαιολογεί’ την πλαγιοκαθοδική κίνηση, τη συσσώρευση, τη “νέκρα” όλων αυτών των μηνών. Και εγένετο αρνητικές ειδήσεις. Silvergate, FTX και ούτω καθεξής. Η αγορά κινεί την είδηση λοιπόν, όχι η είδηση την αγορά. Μάθετε το παιχνίδι, και επωφεληθείτε από αυτό.
Έχοντας πει αυτά, πάμε λοιπόν στο “ψεύτικο” αλλά αναγκαίο κομμάτι της αγοράς, τις ειδήσεις.
Στην κόψη του ξυραφιού η αγορά
Η Silvergate δήλωσε αργά την Παρασκευή ότι διέκοψε το προϊόν-ναυαρχίδα που επέτρεπε στους πελάτες να μεταφέρουν δολάρια μέσα και έξω από το σύστημά της σε 24ωρη βάση, κόβοντας ουσιαστικά μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, η Binance δήλωσε ότι δεν έχει καμία έκθεση στην Silvergate Capital, ευελπιστώντας να ηρεμήσει τους πελάτες της που ταράχτηκαν από την κατάρρευση της τράπεζας την Τετάρτη.
“Η Binance δεν έχει απώλειες περιουσιακών στοιχείων στη Silvergate”, έγραψε στο Twitter ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao, λίγο μετά την ανακοίνωση της Silvergate ότι θα τερματίσει τις δραστηριότητές της. Η Silvergate προσέφερε παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες σε πολλά μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.
Είχε υποστεί καταστροφικές απώλειες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της, όταν η μαζική φυγή από την κρυπτογράφηση ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μετά την κατάρρευση της FTX έκανε τους πελάτες της Silvergate που ασχολούνταν με την κρυπτογράφηση να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την τράπεζα για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα εξαγοράς από τους δικούς τους πελάτες. Οι αναλυτές της Cowen σημείωσαν ότι θα είναι δύσκολο για τα υπόλοιπα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης με έδρα τις ΗΠΑ να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες που προσφέρει η Silvergate.
Σύμφωνα με το Reuters, οι μεγάλες τράπεζες πιθανότατα θα αποφύγουν τον ρυθμιστικό κίνδυνο, ενώ οι μικρές μπορεί να αποφύγουν τον κίνδυνο ρευστότητας που κατέστρεψε τη Silvergate.
Η είδηση της απόφασής της να ρευστοποιήσει επέφερε νέο πλήγμα στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, σπρώχνοντας το Bitcoin σε χαμηλό ενός μηνός πριν ανακάμψει ελαφρώς για να βρεθεί στα 21.651 δολάρια, με πτώση 1,3%.
Οι μετοχές των εταιρειών που επικεντρώνονται στην κρυπτογράφηση, όπως η Coinbase, η RiotPlatforms και η MicroStrategy, υποχώρησαν επίσης κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.
Οι πελάτες συνέχισαν επίσης να αποσύρουν τα χρήματά τους από το Binance USD, το εγγενές token που χρησιμοποιείται για την εκκαθάριση μεγάλου μέρους της συναλλακτικής δραστηριότητας στην πλατφόρμα.
Η εκκρεμής κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε λίγο πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο μήνα και έχει μειωθεί κατά δύο τρίτα από την κατάρρευση της FTX.
Οι δραστηριότητες της Binance στις ΗΠΑ, όπως και πολλές άλλες, είχαν κάνει τράπεζα με την Silvergate στο παρελθόν. Ωστόσο, φάνηκε να έχει μειώσει τη σχέση της με την πάροδο του χρόνου. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Binance.US είχε μεταφέρει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια από τη Silvergate σε άλλους λογαριασμούς κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021.
Η έκθεση ήταν αξιοσημείωτη για τον ισχυρισμό της ότι η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων είχε υποκινηθεί από τις υπεράκτιες δραστηριότητες της Binance, κάτι που θα υπονόμευε τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του Zhao ότι η Binance.US λειτουργεί ανεξάρτητα από την μη ρυθμιζόμενη θυγατρική της.
Το Reuters επικαλέστηκε ένα μήνυμα της CatherineColey, η οποία ήταν τότε διευθύνουσα σύμβουλος της Binance.US, το οποίο ανέφερε ότι οι μεταφορές είχαν πραγματοποιηθεί εν αγνοία της, χαρακτηρίζοντάς τες “απροσδόκητες” και λέγοντας ότι “κανείς δεν τις ανέφερε”.
Επίσης, ανέφερε άτομο που γνωρίζει το θέμα ότι το οικονομικό στέλεχος της Binance, Susan Li, είχε πρόσβαση στον λογαριασμό Silvergate της Binance.US και σημείωσε ότι ένα έγγραφο της Binance.US του 2021 προσδιόριζε την Silvergate ως κανάλι πληρωμών που ελεγχόταν εκείνη την εποχή από την Binance.com.
Νέες αποκαλύψεις για Binance
Το Σαββατοκύριακο η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι δεσμοί μεταξύ των θεωρητικά διαχωρισμένων δραστηριοτήτων της Binance στις ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα βαθιά συνυφασμένοι με τις υπεράκτιες δραστηριότητές της, εκθέτοντάς την σε δυνητικά σοβαρό ρυθμιστικό κίνδυνο.
Ο πρόεδρος της εταιρείας Patrick Hillmann έχει ήδη δηλώσει ότι αναμένει να πρέπει να πληρώσει για να διευθετήσει τις έρευνες σχετικά με την ιστορική δραστηριότητα της Binance στις ΗΠΑ. Υπήρξαν επίσης νέες αποκαλύψεις γύρω από τη διακυβέρνηση του Tether, του μεγαλύτερου σταθερού νομίσματος στον κόσμο, το οποίο λειτουργεί ως βασικό σημείο εισόδου και εξόδου μεταξύ των χώρων fiat και κρυπτονομισμάτων.
Η WSJ επικαλέστηκε έγγραφα που δείχνουν ότι τα στελέχη γνώριζαν για ξέπλυμα χρήματος από συνδεδεμένα μέρη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου άγχους στην αγορά το 2017, καθώς το δίκτυο πάλευε να διατηρήσει την πρόσβασή του στο τραπεζικό σύστημα. ToTether απάντησε -ως συνήθως- απορρίπτοντας τους “μπαγιάτικους ισχυρισμούς από πολύ παλιά” ως “περισσότερο FUD” (φόβος, αβεβαιότητα και αμφιβολία) και χαρακτήρισε το άρθρο “εντελώς ανακριβές και παραπλανητικό”.
Αυστηρούς κανόνες για τα cryptoassets ζητά η Κομισιόν
Oι αυστηροί κεφαλαιακοί κανόνες για τις τράπεζες που διακρατούν cryptoassets, πρέπει να προωθηθούν με διαδικασίες fast track στον επικείμενο τραπεζικό νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει να χάσει μια παγκόσμια συμφωνημένη προθεσμία, αναφέρει η Κομισιόν.
Η παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών των κυριότερων χρηματοπιστωτικών κέντρων του κόσμου έχει θέσει τον Ιανουάριο του 2025 προθεσμία για την εφαρμογή των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα stablecoins και το bitcoin.
“Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν πολύ χαμηλά ανοίγματα σε κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία και μόνο περιορισμένη συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία”, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε άτυπο έγγραφο συζήτησης που είδε το Reuters.
“Οι τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαπραγμάτευση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό των πελατών τους και για την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία”.
Τα πρότυπα της Βασιλείας εφαρμόζονται στην ΕΕ με νόμο, και μια καθυστέρηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να εισέλθουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς οι ξεχωριστοί κανόνες της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση κρυπτοαποθεμάτων τίθενται σε ισχύ το 2024.
Για την επιβολή των κανόνων της Βασιλείας για την κρυπτογράφηση, η ΕΕ θα μπορούσε είτε να προτείνει έναν νέο νόμο είτε να επεκτείνει τον τραπεζικό νόμο που ολοκληρώνει τώρα, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ίσο λόγο στον τραπεζικό νόμο και πρόκειται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται το τελικό κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα κρυπτοαποθέματα, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό θα έδινε στις τράπεζες σαφήνεια σχετικά με τις απαιτήσεις τους για τα ανοίγματα σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και θα εξασφάλιζε ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από αυτά αντιμετωπίζονται επαρκώς, αναφέρει το έγγραφο της Επιτροπής.
“Από διεθνή άποψη, θα επέτρεπε επίσης στην ΕΕ να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την προθεσμία εφαρμογής που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Βασιλείας”.
Αγκάθι οι ευρωεκλογές του 2024
Ένα ξεχωριστό σχέδιο νόμου δεν θα παρουσιαστεί πριν από το τέλος του 2023 το νωρίτερο, ανέφερε το έγγραφο.
Το Κοινοβούλιο πηγαίνει στις κάλπες στα μέσα του 2024, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την έγκαιρη έγκριση ενός νέου νόμου για το 2025. Στο έγγραφο της Επιτροπής προτείνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) του μπλοκ θα μπορούσε να συντονιστεί με τον εποπτικό φορέα της ΕΕ για τις κινητές αξίες ESMA, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία κατηγοριοποιούνται σωστά.
Η Βασιλεία έχει ορίσει τιμωρητικές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις για τα κρυπτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα, όπως το bitcoin, και λιγότερο συντηρητικές επιβαρύνσεις για τα stablecoins, τα οποία υποστηρίζονται από ένα περιουσιακό στοιχείο ή ένα νόμισμα fiat.