Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 50% φέτος παρά την κατάρρευση μεγάλων τραπεζών που εστιάζουν στην κρυπτογράφηση, ξεπερνώντας τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες και τα εμπορεύματα.

Την 1η Ιανουαρίου, το Bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται με κάτι παραπάνω από 16.500 δολάρια.

Την Τετάρτη, κυμαινόταν γύρω από το όριο των 25.000 δολαρίων, χάρη σε ένα ράλι που ξεκίνησε την Κυριακή.

Η άνοδος της τιμής φέτος έρχεται μετά την κατάρρευση του Bitcoin κατά 65% το 2022 μετά από μια σειρά από μεγάλες καταρρεύσεις έργων και hedge funds, χρεοκοπίες, ζητήματα ρευστότητας και την αποτυχία του FTX, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Η πρόσφατη άνοδος ήταν κάπως απροσδόκητη, δεδομένου του κλεισίματος της Silvergate Capital και της Signature Bank, δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές στη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Και η Silicon Valley Bank, που θεωρείται η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας τεχνολογικών startup, απέτυχε επίσης.

«Η άνοδος του Bitcoin κατά 50% το 2023 είναι μια αντανάκλαση του πόσο νικήθηκε μετά την κατάρρευση του FTX, τις μεταβαλλόμενες προοπτικές των επιτοκίων και την αποτυχία (& ανάσταση) του SVB», δήλωσε ο συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτογράφησης Nexo στο CNBC.

Ωστόσο από το ανώτατο όριο των σχεδόν 69.000 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021, το Bitcoin εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 60%.

Ενδεικτικά, μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους το bitcoin ανεβαίνει, είναι οι καταρρεύσεις των τραπεζών, οι προοπτικές για το επίπεδο των επιτοκίων και η σχέση του κρυπτονομίσματος έναντι των μετοχικών προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα