Ξεκίνησαν στις 10:30 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ πάνω στον Βόσπορο, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς για την εξεύρεση μία ειρηνευτικής λύσης ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που μετρά πλέον 32 μέρες.

Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Η αγωνία για τις πιθανότητες μίας λύσης προέρχεται από το γεγονός ότι όσο η Ρωσία συνεχίζει απτόητη τις στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία, προκαλείται η εντύπωση πως ίσως ο πραγματικός της στόχος είναι να κερδίσει χρόνο για να ενισχύσει τις θέσεις της στο πολεμικό πεδίο και να κερδίσει περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ήδη την Δευτέρα, μετά από πολυήμερη εφιαλτική πολιορκία έπεσε στα «χέρια» των Ρώσων, η «μαρτυρική» Μαριούπολη, ενώ σφοδρές επιθέσεις γίνονται στα βορειοδυτικά της χώρας και η Μόσχα στέλνει στο πεδίο, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, πάνω από χίλιους μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Wagner, μία ομάδα που είχε εμπλακεί και στα σενάρια περί δολοφονίας του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι συνομιλίες και οι Τούρκοι

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών σήμερα το πρωί στο διάσημο παλάτι, όπου η τουρκική προεδρία διαθέτει γραφείο. Στην ομιλία που τους απηύθυνε επισήμανε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν «νόμιμες ανησυχίες». Μιλώντας στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία».

Πάντως, οι Financial Times έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι οι δύο πλευρές «συζητούν για παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας που θα επέβαλε την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις, που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αρακχαμία, ο οποίος εκτιμά ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλά άλυτα θέματα.

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών έχουν τεθεί επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπως δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Η ουκρανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με «κρύο καλωσόρισμα» και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 14:00 οι συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να βρεθεί πρόσφορο έδαφος συνεννόησης την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθησαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι για μια συνάντηση που συνοδεύεται από εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενδέχεται να συναντηθούν όταν εγκριθεί το σχέδιο ειρηνευτικής συνθήκης και από πλευράς του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ σημείωσε πως τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων είναι επαρκή για μία τέτοια εξέλιξη.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως το Κίεβο θέλει να δει 8 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ήχησαν σειρήνες στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.

«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μαριούπολη ο Καντίροφ για να «ενισχύσει το ηθικό των Τσετσένων μαχητών»

Μετά την παραδοχή του δημάρχου της Μαριούπολης ότι η πόλη έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, τα διεθνή Μέσα μετέδωσαν ότι ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ έχει ήδη μεταβεί εκεί.

«Ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ βρίσκεται στη Μαριούπολη για να ενισχύσει το ηθικό των μαχητών μας», δήλωσε ο Ακμέντ Ντουντάγιεφ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Καντίροφ.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι κάτι περισσότερο από τραγική και η πόλη έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Υπάρχουν και διαφωνίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών αμάχων και όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Το μόνο σίγουρο είναι ο πρότερος πληθυσμός, ο οποίος κυμαινόταν πάνω από 400.000, προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η ουκρανική προεδρία υπολογίζει ότι περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα στη Μαριούπολη, δίχως νερό, φαγητό, ηλεκτρικό και επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Το ακόμα πιο ανατριχιαστικό είναι ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο Μικολάιβ

Αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιβ πραγματοποιήσαν ρωσικές δυνάμεις το πρωί της Τρίτης, χτυπώντας το κτίριο της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδύκτιο, το κτίριο υπέστη τεράστιες καταστροφές, ενώ με βάση την ενημέρωση που παρείχε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ «χτύπησαν το κτίριο περιφερειακής δημόσιας διοίκησης και κατέστρεψαν το μισό, χτύπησαν το γραφείο μου. Οκτώ πολίτες βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, περίπου 50-100 άτομα πρόλαβαν να βγουν έξω».