Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, τα τελευταία 24ωρα η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από βάσεις της σε Αρμενία και τη Νότια Οσετία για να ενισχύσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, που μειώνονται συνεχώς.

Προς ολίγων ημερών, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία πιθανώς μετέφεραν άρματα μάχης και στρατιωτικό δυναμικό στην Ουκρανία.

Υποχωρεί ή ετοιμάζεται για νέα επίθεση ο Βλάντιμιρ Πούτιν;

Για ορισμένους οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ενδείξεις μιας αποτυχίας της ρωσικής εισβολής, αλλά, σύμφωνα με τους «Financial Times», εγείρουν και το ερώτημα κατά πόσον ο Πούτιν χρησιμοποιεί τις εν εξελίξει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο και να στείλει ενισχύσεις στα μέτωπα.

Η Ρωσία προσπαθεί να ενισχυθεί από…παντού όσο επιτίθεται ενώ η Ουκρανία αμύνεται σθεναρά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποστηρίξει πριν από την εισβολή, ότι η Ρωσία δεν διέθετε επαρκείς δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την αντίσταση των Ουκρανών και τώρα είναι άγνωστο αν τα στρατεύματα αυτά αρκούν για την κατάληψη των στόχων που είχε σχεδιάσει η Μόσχα.

Έτσι προκύπτουν και η επιστράτευση εφεδρικών μονάδων από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια, η στρατολόγηση «εθελοντών» από τη Συρία, αλλά και μισθοφόρων από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Wagner, αλλά και η επιστράτευση Τσετσένων μαχητών τού συμμάχου του Πούτιν, Ραμζάν Καντίροφ.

Στο μεταξύ, οι πάνω από 190.000 Ρώσοι στρατιώτες, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ανεφοδιασμού ώστε να κλείσουν ολοκληρωτικά τον κλοιό γύρω από πόλεις όπως το Κίεβο και να τις καταλάβουν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «σε μεγάλο βαθμό σταματήσει σε όλα τα μέτωπα».

Από τη μεριά του, ο Τζακ Γουάτλινγκ τού Royal United Services Institute λέει στους FT: «Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν απελπιστικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Προχώρησαν σε πολλούς άξονες και μοίρασαν τις δυνάμεις τους. Αν είχαν κινηθεί με έντονο ρυθμό και είχαν καταφέρει να υλοποιήσουν τους στόχους τους, θα έβγαζε νόημα, αλλά με το χαμηλό κίνητρο των στρατιωτών τους αυτό που κατάφεραν στην πραγματικότητα ήταν να εμπλακούν σε αρκετές, ανεξάρτητες μεταξύ τους αστικές μάχες και σε καθεμιά εξ αυτών τους λείπουν οι μαζικές δυνάμεις για να καταλάβουν με επίθεση τις πολιορκούμενες πόλεις».

Κι ενώ κλιμακώνουν την πίεση στα νότια και νοτιοανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει λόγω της σφοδρής άμυνας των Ουκρανών να κλείσουν την τανάλια γύρω από το Κίεβο, αρκούμενοι προς το παρόν σε μια εντατικοποίηση των βομβαρδισμών.