Χιλιάδες θύματα αφήνει «πίσω» του κάθε ημέρα που περνάει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Θέατρο στην Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο, καταστράφηκε χθες με αεροπορικό βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το καταφύγιο κάτω από το θέατρο άντεξε.

«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, ειδικευμένη στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του Δραματικού Θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα, κατ’ αυτήν.

Στο στιγμιότυπο αυτό, διακρίνεται η λέξη «παιδιά» γραμμένη στο έδαφος με τεράστια λευκά γράμματα στη ρωσική γλώσσα, μπροστά και πίσω από το κτίριο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποτροπιασμός από επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης - Έγραφε απ' έξω «ΠΑΙΔΙΑ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αρνούνται οι Ρώσοι την ευθύνη της επίθεσης στο θέατρο

Ο δήμος της Μαριούπολης δημοσιοποίησε από τη δική του πλευρά στην πλατφόρμα Telegram φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό τμήμα του θεάτρου εντελώς κατεστραμμένο, με μια λευκή στήλη καπνού να υψώνεται από τα συντρίμμια. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο και κατηγορεί τη μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ.

Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο ότι «ρωσικό αεροσκάφος έριξε βόμβα στο κτίριο», ενώ ανέφερε πως «είναι αδύνατον» να εξακριβωθεί πόσα είναι τα θύματα «καθώς ο βομβαρδισμός συνοικιών συνεχίζεται». «Η είσοδος του καταφυγίου έχει κλείσει από τα συντρίμμια», διευκρίνισε.

Οι Ουκρανοί είχαν γράψει τη λέξη «Παιδιά» με τεράστια γράμματα έξω από το κτήριο για να μην το βομβαρδίσουν οι Ρώσοι.

Τουλάχιστον 2.500 άμαχοι είχαν σκοτωθεί ως χθες στην πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δηλαδή στην Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Άντεξε το καταφύγιο κάτω από το θέατρο

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το καταφύγιο των αμάχων κάτω από το κτίσμα του θεάτρου (μεγάλο μέρος του οποίου κατέρρευσε) φαίνεται πως άντεξε στην επίθεση και επιζώντες έχουν αρχίσει να βγαίνουν ζωντανοί, καθώς απομακρύνονται τα συντρίμμια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επιτρέπεται σε ΙΧ αυτοκίνητα να φύγουν από τη Μαριούπολη», λέει ο δήμαρχος

Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, τον Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη δεν λειτούργησε χθες και κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι δεν έπαψε να βομβαρδίζει.

Οι ουκρανικές Αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε απομάκρυνση των αμάχων αλλά δεν είναι διατεθειμένες να εκθέσουν τους αμάχους σε κίνδυνο, σε βομβαρδισμούς στους δρόμους, πρόσθεσε. Ωστόσο, όσοι μπορέσουν να φθάσουν ως την Μπερντιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικά, θα μεταφερθούν κατόπιν στη Ζαπορίζια, σημείωσε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματικό θρίλερ μετά το προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων στη «σκιά» των βομβαρδισμών

Από χθες, ο διπλωματικός «πυρετός» έχει χτυπήσει «κόκκινο», καθώς οι Financial Times έφεραν στο φως προσχέδιο ουδετερότητας 15 σημείων, ένα προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές να συνεχίζονται σήμερα.

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μικαΐλο Ποντόλιακ, μιλώντας στους «Financial Times», τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει τον όρο «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Ουκρανίας» -δηλαδή, νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να παραμείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών, όπως το ΝΑΤΟ, και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Αργότερα, ωστόσο, ο σύμβουλος του Ζελένσκι προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Twitter, με την οποία διευκρίνισε την ακριβή φύση του προσχεδίου. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το έγγραφο αυτό απηχεί τα αιτήματα της ρωσικής πλευράς και τίποτα περισσότερο. «Η ουκρανική πλευρά έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», σημείωσε ο Ποντόλιακ.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποκαλυφθούν οποιαδήποτε πιθανά σημεία συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο RIA.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας ήταν ένα σενάριο. «Αυτή η επιλογή συζητείται πραγματικά τώρα και είναι μια επιλογή που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», δήλωσε.

Συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο – Τουλάχιστον ένας νεκρός

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο», ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε.

Η ακτινογραφία των πολεμικών επιχειρήσεων:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνή κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς κτηρίων στα οποία βρίσκονται άμαχοι

Η εικόνα γύρω από το Κίεβο:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνή κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς κτηρίων στα οποία βρίσκονται άμαχοι

Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην Τσερνίχιβ

Εν τω μεταξύ, τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας σήμερα. «Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους.

Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, από την πλευρά της, είχε ανακοινώσει επίσης χθες πως «ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 10 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν στην ουρά για ψωμί στο Τσερνίχιβ».