Θετικά είναι τα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για εποικοδομητικό διάλογο και το Κιέβο να ζητά εγγυήσεις από 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

 

Οι συνομιλίες ανάμεσα σε ουκρανούς και ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,ολοκληρώθηκαν μετά από τέσσερις ώρες περίπου.

Δεν είναι σαφές αν θα συνεχιστούν την Τετάρτη, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες ολοκλήρωσαν το έργο τους και είναι ώρα να συναντηθούν οι ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα.

Διαπραγματευτής της Ουκρανίας ανέφερε ότι είναι δυνατή η συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu.

«Λάβαμε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία που επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους για ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς, με άρνηση παραγωγής και ανάπτυξης όλων των τύπων όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων χημικών και βακτηριολογικών, και απαγόρευση της παρουσίας. ξένων στρατιωτικών βάσεων και ξένων στρατευμάτων στην επικράτεια, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών

Εγγυήσεις από 8 χώρες ζητά η Ουκρανία, ανάμεσά τους και η Τουρκία

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία, ενώ το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ότι η Ουκρανία βλέπει τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως εγγυητές της ασφάλειάς της, μερικές από αυτές έχουν ήδη δώσει την προκαταρκτική συγκατάθεσή τους.

“Ποιους βλέπουμε ως εγγυητές – πρώτον, τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Μεγάλη Βρετανία, Κίνα, Γερμανία, Καναδάς, Πολωνία, Ισραήλ, Τουρκία”, τόνισε.

«Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες», ανέφεραν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές.

“Μειώνει δραστικά τις επιθέσεις η Ρωσία στο Κίεβο”

Ουκρανική αντιπροσωπεία: «Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»

Η ουκρανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα θέλαμε ως εγγυήτριες δυνάμεις. Αν δεχθούμε επίθεση, αν θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύνοδο. Αν δεν επιλυθεί κάτι σε αυτή τη σύνοδο οι χώρες θα μας παράσχουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα για μας. Προσθέτουμε τη ρήτρα αναφορικά με το καθεστώς της Ουκρανίας: δεν θα υπάρξουν ξένοι στρατιώτες σε ξένες βάσεις στην Ουκρανία. Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ, ουδείς θα μπορεί να μας εμποδίσει να ενταχθούμε στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας. Αν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, θα υιοθετήσουμε το ουδέτερο καθεστώς. Όσον αφορά στην Κριμαία και παρόμοιες περιοχές το καθεστώς τους θα αξιολογηθεί χωριστά. Δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα υπό πίεση. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συγκαλέσουμε πολυμερή διάσκεψη. Τότε θα καλέσουμε τις εγγυήτριες χώρες. Θέλουμε να μετάσχουν στη διάσκεψη σε 2 – 3 εβδομάδες».

Σύμφωνα με το Ria Novosti, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, είπαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους.

Τσαβούσογλου: Σύγκληση θέσεων Μόσχας και Κιέβου

Για προσέγγιση στις θέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το πέρας των σημερινών διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε τη σύγκλιση των θέσεων Μόσχας και Κιέβου» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε ενημέρωση μετά τη συνάντηση της ρωσικής και της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη.

«Από την έναρξη των συνομιλιών, η πιο ουσιαστική πρόοδος έχει σημειωθεί σήμερα. Επετεύχθη αμοιβαία κατανόηση σε ορισμένα ζητήματα», προσέθεσε ο Τσαβούσογλου.