Στην Τουρκία αρχίζουν σήμερα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, 32 ημέρες μετά την έναρξη των ρωσικών επιθέσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, διαμηνύει ωστόσο ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», ανακοίνωσε το στέλεχος της ουκρανικής αντιπροσωπείας Νταβίντ Αρακχάμια.

Ο τελευταίος, άκαρπος τότε, γύρος απευθείας διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται διπλωματική κινητικότητα, όπως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής οι πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «κάθε αναγκαία συνεισφορά» για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Σημειωτέον ότι εδώ και μέρες Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν στο αισιόδοξο σενάριο για τις εξελίξεις.

Επικοινωνία Ερντογάν- Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας

Ζελένσκι: Ουδετερότητα ναι, διχοτόμηση όχι

Σε νέο διάγγελμά του αργά το βράδυ της Κυριακής, αλλά και σε συνομιλία που είχε νωρίτερα με Ρώσους δημοσιογράφος, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έθεσε τη θέση που θα τηρήσει η χώρας του στις νέες διαπραγματεύσεις.

Στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του επιμένει στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Προς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, με την εγγύηση όμως από τρίτα μέρη και βεβαίως αυτή η συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας», ήταν η φράση του Ζελένσκι, που έδειξε ότι οι συζητήσεις μπαίνουν σε πιο ουσιαστικά σημεία και σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν διαπραγματεύεται την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Επισήμανε επίσης ότι ένα ακόμα σημείο που συζητείται (σημείωση: προς τη θετική κατεύθυνση για να γίνει αποδεκτό) είναι η χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Τα «ταπεινά» Javelin αλλάζουν την πορεία της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία

Νέες αεροπορικές επιδρομές – Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία για «απάνθρωπες» τακτικές

Στο μεταξύ, οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις συνεχίζονται, αλλά με μικρότερη ένταση το τελευταίο 24ωρο και σε διάσπαρτα σημεία της χώρας.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Εφιάλτης» στην Μαριούπολη -

Για επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο μιλάνε οι Ουκρανοί

Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, κατά τον διοικητή των δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ ανέφερε μέσω Telegram πως ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν χθες από αρκετές τοποθεσίες.

«Απωθούμε τις δυνάμεις κατοχής προς την κατεύθυνση των συνόρων» της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανέφερε ο αξιωματικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατοικία χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Οσκίλ, στην περιφέρεια Ιζιούμ, με συνέπεια να χάσει τη ζωή της τετραμελής οικογένεια.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Ρωσία μεταφέρει κι άλλους πυραύλους στη Λευκορωσία (ουκρανικό γενικό επιτελείο)

Ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα Ισκαντέρ μονάδων που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Ελπίδα μέσα στην φρίκη: Ουκρανός προσπαθεί να βοηθήσει τον τρομοκρατημένο σκύλο του

Ο Μπάιντεν δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν καλούσε να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία όταν είπε προχθές Σάββατο ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν γίνεται να παραμείνει στην εξουσία».

«Όχι» απάντησε μονολεκτικά ο κ. Μπάιντεν εξερχόμενος από λειτουργία σε εκκλησία της Ουάσινγκτον ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν αξίωνε αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσική Ομοσπονδία με τη δήλωσή του αυτή, που προκάλεσε οργή στη Μόσχα και προβληματισμό σε συμμάχους.

 

“Στα χέρια των κατακτητών η Μαριούπολη… “, ανέφερε ο δήμαρχος

Στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον η Μαριούπολη, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Σύμφωνα με το CNN, πως η πόλη αυτή βρίσκεται πλέον «στα χέρια των κατακτητών», έπειτα από μία σκληρή πολιορκία πολλών ημερών κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις την «ισοπέδωσαν». Οι επιθέσεις έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια, νεκρούς και τραυματίες, ενώ έχουν εκτοπίσει επίσης μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

«Δεν είναι τα πάντα εντός των δυνάμεών μας», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποιτσένκο, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση της Ουκρανίας, όπως μεταδίδεται σε δημοσίευμα του CNN. «Δυστυχώς, βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών σήμερα», προσέθεσε.

Ο δήμαρχος κάλεσε για πλήρη εκκένωση της πόλης, ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες που έχουν παραμείνει εκεί. Η πόλη αυτή είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σήμερα έχουν παραμείνει περίπου 160.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, καθώς «δεν υπάρχει νερό, ρεύμα, θέρμανση». «Και είναι πολύ τρομακτικό», είπε ο δήμαρχος της Μαριούπολης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Η Μαριούπολη έχει χτυπηθεί σκληρά κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, με πλήγματα που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, όπως αυτά στο μαιευτήριο και σε ένα θέατρο, έξω από το οποίο αναγραφόταν με καθαρά γράμματα η λέξη «παιδιά».

Καντίροφ: Δημοσίευσε βίντεο με τη σημαία της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης

https://twitter.com/RamzanKiadyrov/status/1508152766316920834?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508152766316920834%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FRamzanKiadyrov2Fstatus2F15081527663169208343Fref_src3Dtwsrc255Etfw257Ctwcamp255Etweetembed257Ctwterm255E1508152766316920834257Ctwgr255E257Ctwcon255Es1_26ref_url3Dhttps253A252F252Fwww.kathimerini.gr252Fworld252F561781405252Fpolemos-tora-oykrania-rosia-kievo-charkovo-marioypoli-zelenski-poytin-vomvardismoi-diapragmateyseis252Fprovider%3Dtwitter

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραχμάν Καντίροφ ανάρτησε στο Twitter ένα βίντεο που απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της χώρας του στη Μαριούπολη, όπως λέει ο ίδιος.

Το σχόλιο που συνοδεύει την ανάρτηση του Καντίροφ αναφέρει: «Η στιγμή της έπαρσης της σημαίας της Τσετσενίας στο κέντρο της Μαριούπολης μετά τον καθαρισμό των γειτονιών από τους ναζί εξτρεμιστές».