Μετοχές της First Republic βυθίστηκαν απότομα την Παρασκευή, καθώς οι ελπίδες για μια συμφωνία διάσωσης που θα μπορούσε να κρατήσει την τράπεζα όρθια μάλλον ξεθωριάζουν.

Σύμφωνα με πηγές του CNBC το πιο πιθανό σενάριο για την προβληματική τράπεζα είναι να την αναλάβει η Federal Deposit Insurance Corporation.

Η μετοχή σημείωσε πτώση 20% αφού σταμάτησε λόγω αστάθειας.

Η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από 90% φέτος, καθώς οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην τράπεζα μετά την αποτυχία δύο περιφερειακών δανειστών τον Μάρτιο.

Υπάρχει ακόμα ελπίδα για μια λύση που δεν περιλαμβάνει την αποδοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η First Republic σχολίασε στο διεθνές μέσο την Παρασκευή ότι «εμπλεκόμαστε σε συζητήσεις με πολλά μέρη σχετικά με τις στρατηγικές μας επιλογές, ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας».

Σύμφωνα με το CNBC, οι σύμβουλοι της First Republic ετοιμάζονταν να προτείνουν μεγαλύτερες τράπεζες σε ένα σχέδιο που θα επέτρεπε στον περιφερειακό δανειστή να πουλήσει ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε επιτόκιο πάνω από την αγορά και στη συνέχεια να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια.

Οι πωλήσεις θα οδηγούσαν σε ζημία για τις τράπεζες που αγοράζουν τα ομόλογα, αλλά θα μπορούσαν να είναι φθηνότερες μακροπρόθεσμα από το να αφήσουν την τράπεζα να πτωχεύσει και να κατασχεθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Το Reuters ανέφερε την Παρασκευή ότι αμερικανοί αξιωματούχοι —συμπεριλαμβανομένων της FDIC, του Υπουργείου Οικονομικών και της Federal Reserve— συντονίζουν συναντήσεις με άλλες τράπεζες για να διαμεσολαβήσουν ένα σχέδιο διάσωσης για την First Republic.

Οι μετοχές της First Republic έκλεισαν στα 16 δολάρια τη Δευτέρα πριν η τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της, τα οποία έδειξαν πτώση των καταθέσεων περίπου 40%. Η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 60% τις επόμενες δύο ημέρες, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Η αύξηση επιτοκίων της FED “γονάτισε” το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων της περιφερειακής τράπεζας

Η First Republic είναι μια περιφερειακή τράπεζα που έχει επικεντρωθεί σε άτομα υψηλής καθαρής αξίας και στις επιχειρήσεις τους, προσφέροντας στεγαστικά δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Αυτά τα στεγαστικά δάνεια, καθώς και άλλα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της τράπεζας, έχουν υποχωρήσει σε αγοραία αξία από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πέρυσι, κάνοντας τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η τράπεζα θα έπρεπε να καταγράψει σημαντική ζημία εάν αναγκαστεί να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. να συγκεντρώσει μετρητά.

Οι μαζικές εκροές καταθέσεων της τράπεζας ήρθαν μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase, έχουν ήδη βοηθήσει την First Republic από τότε με 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα