Η First Republic Bank δέχθηκε μήνυση από μετόχους που κατηγόρησαν περιφερειακή τράπεζα των ΗΠΑ ότι απέκρυψε πώς η αύξηση των επιτοκίων απειλούσε το επιχειρηματικό της μοντέλο προκαλώντας φυγή καταθέσεων.

Η μήνυση που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο κατηγόρησε την First Republic και τον ελεγκτή της KPMG για ψευδή παρουσίαση της ισχύος του ισολογισμού και της ρευστότητας της τράπεζας.

Η μήνυση κατατέθηκε περίπου τρεις ώρες αφότου η First Republic εξέπληξε τους επενδυτές αποκαλύπτοντας ότι είχε χάσει 102 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 58% των καταθέσεων της το πρώτο τρίμηνο, εξαιρουμένης της προσωρινής εισροής καταθέσεων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Η First Republic είπε επίσης ότι θα περικόψει έως και το 25% του εργατικού της δυναμικού.

Οι εκροές καταθέσεων πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση του περασμένου μήνα της Silicon Valley Bank του SVB Financial Group, η οποία εξυπηρετούσε επίσης πελάτες σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και είχε πολλούς λογαριασμούς με ανασφάλιστες καταθέσεις, και της Signature Bank.

Πολλοί επενδυτές είδαν την First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο ως την επόμενη τράπεζα που θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Η First Republic και η KPMG δεν απάντησαν αμέσως την Τρίτη σε αιτήματα για σχολιασμό. Ο Michael Roffler, διευθύνων σύμβουλος της First Republic, είναι μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων.

Την ίδια ώρα ένα συνταξιοδοτικό ταμείο με έδρα τη Φλόριντα, το City of Hollywood Police Officers Retirement System, αναζητά καθεστώς ομαδικής δράσης για λογαριασμό των μετόχων της First Republic από τις 14 Ιανουαρίου 2021 έως τις 14 Μαρτίου 2023.

Υπεύθυνη και η KPMG

Η μήνυση ανέφερε ότι η ετήσια έκθεση της First Republic για το 2020, η οποία περιελάμβανε έκθεση ελέγχου υπογεγραμμένη από την KPMG, «υποβάθμισε και απέκρυψε την πιθανότητα και την έκταση των κινδύνων που ενέχει η εταιρεία από πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια, τυχόν σχετικές αλλαγές στο μείγμα καταθέσεων και τις προκύπτουσες εκροές καταθέσεων».

Η τιμή της μετοχής της First Republic υποχώρησε περίπου 90% τις δύο εβδομάδες αφότου η Silicon Valley Bank ανέφερε μεγάλες απώλειες σε τίτλους του Treasury και κεφαλαιακό έλλειμμα, προκαλώντας τη διαφυγή καταθέσεων και την κατάσχεση της τράπεζας στις 10 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα