Η First Republic Bank ηγείται σήμερα της πτώσης των τραπεζικών μετοχών.

Η πτώση προέκυψε παρά τις έκτακτες ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών το βράδυ της Κυριακής να σταματήσουν όλους τους καταθέτες στην αποτυχημένη Silicon Valley Bank και Signature Bank και να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση σε άλλα προβληματικά ιδρύματα.

Οι μετοχές της First Republic Bank του Σαν Φρανσίσκο έχασαν 65% τη Δευτέρα μετά από πτώση 33% την περασμένη εβδομάδα.

Η PacWest Bancorp σημείωσε πτώση 42% και η Western Alliance Bancorp έχασε περισσότερο από 70% καθώς οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησαν έντονα.

Η Zions Bancorporation κατέγραψε πτώση 39%, ενώ η KeyCorp έπεσε 23%. Άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες ήταν επίσης υπό πίεση, όπως η Bank of America έχασε 6%, ενώ ο Charles Schwab υποχώρησε 18%.

Σημειώνεται ότι η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών των τραπεζών έρχεται παρά την είδηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης που θα προσφέρει δάνεια έως και ενός έτους σε τράπεζες με αντάλλαγμα υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις όπως η Treasurys. Η κεντρική τράπεζα χαλάρωσε επίσης τους όρους έκπτωσης.

«Οι θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας της First Republic είναι πολύ ισχυρές και το κεφάλαιό της παραμένει πολύ πάνω από το ρυθμιστικό όριο για τις καλά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες», δήλωσε ο ιδρυτής Jim Herbert και ο διευθύνων σύμβουλος Mike Roffler.

Σημειώνεται ότι το ETF SPDR S&P Regional Banking έχασε περισσότερο από 7% στην προσυνεδριακή διαπραγμάτευση της Δευτέρας μετά από πτώση 16% την περασμένη εβδομάδα.

Η διολίσθηση για τις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών τη Δευτέρα έρχεται μετά από μια σειρά μαζικών αναλήψεων από την SVB Financial ανάγκασε την τράπεζα να κλείσει.

Ένα βασικό ζήτημα ήταν το υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων της SVB, καθώς η πλειονότητα των πελατών της τράπεζας δεν ήταν εγγυημένη να πάρουν τα χρήματά τους πίσω πριν από τις ρυθμιστικές κινήσεις το Σαββατοκύριακο.

Ενώ η SVB είχε ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων, υπάρχουν και άλλες μεσαίου μεγέθους τράπεζες που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από μεγάλες αναλήψεις.

Διαβάστε περισσότερα