Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι θα προβεί σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη 16 Μαρτίου, εστιάζοντας το ενδιαφέρον της αγοράς στο πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η αιφνιδιαστική αύξηση του δομικού  πληθωρισμού τον Φεβρουάριο άφησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανησυχούν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να αποδειχθούν επίμονες, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Οι αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αφού η ΕΚΤ έχει ήδη αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο.

“Με την πρόσφατη αναπροσαρμογή στις χρηματοπιστωτικές αγορές των επόμενων βημάτων της ΕΚΤ, η αγορά ζεσταίνεται”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών της ING.

Ακολουθούν πέντε ερωτήματα για τις αγορές.

1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (μ.β.) “είναι πολύ, πολύ πιθανή”.

Η ΕΚΤ αναμένεται να ακουστεί hawkish, υποδηλώνοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη δικαιολογεί περισσότερη σύσφιξη, για να αποτρέψει το είδος της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που προκλήθηκε από το μήνυμά της τον Φεβρουάριο.

“Όλοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και φυσικά, μια απροσδόκητη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης θα επηρεάσει τις αγορές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Francis Yared, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας επιτοκίων της Deutsche Bank.

“Ωστόσο, η αγορά και οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να μας λένε ότι η πορεία πολιτικής που οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει δεν είναι αρκετή για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, οπότε η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα”, πρόσθεσε.

2. Τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο;

Οι αγορές τιμολογούν άλλη μια αύξηση 50 μ.β. τον Μάιο, οπότε το σήμα που θα στείλει η ΕΚΤ είναι το κλειδί.

Θα μπορούσε να δεσμευτεί εκ των προτέρων για μια ακόμη μεγάλη αύξηση, να δώσει έμφαση σε μια προσέγγιση ανά συνεδρίαση ή να επισημάνει αρκετές μικρότερες αυξήσεις.

Τα γεράκια έχουν ζητήσει μεγαλύτερες κινήσεις. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann θέλει κινήσεις μισής μονάδας σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane λέει ότι η “βαθμονόμηση” των περαιτέρω αυξήσεων εξαρτάται από τις νέες προβλέψεις και τα δεδομένα.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ αναμένεται να επιμείνει στα σχέδια για συρρίκνωση του ισολογισμού της κατά 15 δισ. ευρώ (15,89 δισ. δολάρια) τον μήνα έως τον Ιούνιο.

“Η ΕΚΤ δίνει προτεραιότητα στο να πάρει τα επιτόκια πολιτικής όσο υψηλά χρειάζεται και τίποτα άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό”, δήλωσε ο επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet.

3. Πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια;

Η αποτίμηση της αγοράς υποδηλώνει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 4% έως το τέλος του έτους. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν επίσης εκτοξευθεί.

Πολλές τράπεζες αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν εκεί, υποδηλώνοντας περαιτέρω αυξήσεις 150 μ.β..

Η απόδοση των διετών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 3% στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά από το 2008, ένα ακόμη σημάδι ότι οι συναλλασσόμενοι είναι τοποθετημένοι για απότομα υψηλότερα επιτόκια.

“Υποψιάζομαι ότι η αποτίμηση της αγοράς γίνεται κάπως υπερβολικά επιθετική, καθώς μέχρι το καλοκαίρι η αναιμική ανάπτυξη και ο μετριοπαθής πληθωρισμός θα πρέπει να είναι πολύ εμφανείς”, δήλωσε ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Zurich Insurance Group .

4.  Πιστεύει η ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός έχει κολλήσει;

Ο πληθωρισμός, εξαιρώντας τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού άγγιξε το ρεκόρ του 5,6% τον περασμένο μήνα και ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, φοβούνται ότι η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία καθιστά την αύξηση των τιμών πιο δύσκολο να ανακοπεί.

Η Λαγκάρντ πιστεύει ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα και θα μπορούσε να πιεστεί σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.

Οι αναλυτές λένε ότι ο σωρευτικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός και θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

5.  Τι γίνεται με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ;

Τα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας υποδηλώνουν ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη, που επίσης δημοσιεύονται την Πέμπτη, θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα πάνω για το 2023. Η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε σε υψηλό εννέα μηνών τον Φεβρουάριο.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας και το ισχυρότερο ευρώ, το οποίο αυξήθηκε κατά περίπου 6% σε εμπορικά σταθμισμένους όρους από τα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου, υποδηλώνουν ότι οι προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Οι ισχυρές υποκείμενες πιέσεις στις τιμές σημαίνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις θα παρακολουθούνται στενά.

“Στις προβλέψεις τους, ο γενικός πληθωρισμός θα πρέπει να είναι χαμηλότερος, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός”, δήλωσε ο Eoin Walsh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management, προσθέτοντας: “Σίγουρα θα είναι προσεκτικοί για να μην ακουστούν πολύ ήπιες”.

Διαβάστε περισσότερα