Βουτιά πάνω από 20% σημείωσαν οι μετοχές της First Republic Bank μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης τη Δευτέρα, καθώς ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και ότι διερευνά επιλογές όπως η αναδιάρθρωση του ισολογισμού της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πτώση των καταθέσεων επισκίασε τα κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για την ταλαιπωρημένη εταιρεία, η οποία ενισχύθηκε μέσω καταθέσεων από αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς τον περασμένο μήνα, μετά την κατάρρευση δύο περιφερειακών δανειστών.

Η First Republic, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σχεδιάζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να μειώσει τα έξοδά της, περικόπτοντας τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών, περιορίζοντας τους χώρους γραφείων και απολύοντας σχεδόν το 20% έως 25% των εργαζομένων κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα.

Η εταιρεία στοχεύει επίσης να αυξήσει τις ασφαλισμένες καταθέσεις της και να μειώσει τον δανεισμό από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων.

“Λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε σημαντικά τα έξοδά μας για να ευθυγραμμιστούμε με την εστίασή μας στη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Ρόφλερ σε τηλεδιάσκεψη μετά τα κέρδη. Η ενημέρωση διήρκεσε λιγότερο από 15 λεπτά και έληξε χωρίς τα στελέχη να δεχθούν ερωτήσεις από τους αναλυτές.

Η απόφαση των μελών της διοίκησης να αποφύγουν τις ερωτήσεις από τους αναλυτές θύμιζε τις κλήσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, δήλωσε ο Timothy Coffey, αναλυτής της Janney Montgomery Scott LLC που είχε συνδεθεί.

Η First Republic δήλωσε επίσης ότι “επιδιώκει στρατηγικές επιλογές” για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της προόδου στην ενίσχυση της τράπεζας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η τράπεζα μελετούσε όλες τις επιλογές που είχε στη διάθεσή του, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή οι συζητήσεις ήταν ιδιωτικές.

Η πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα αναζητούσε τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία θα συγκαλούσε μέρη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάκαμψη της τύχης της First Republic, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών εταιρειών επενδύσεων και μεγάλων δανειστών.

Πρωτοφανείς εκροές καταθέσεων

Η First Republic ήρθε στο επίκεντρο της προσοχής μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank  τον περασμένο μήνα, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και ωθώντας τους πελάτες να μεταφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγαλύτερα ιδρύματα.

“Με το κλείσιμο αρκετών τραπεζών τον Μάρτιο, βιώσαμε πρωτοφανείς εκροές καταθέσεων”, δήλωσε ο Neal Holland, επικεφαλής οικονομικών της First Republic.

Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 104,47 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο από 176,43 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι ο δανειστής έλαβε σωσίβιο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνδυασμένες καταθέσεις από τα μεγάλα τραπεζικά μεγαθήρια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase & Co και Wells Fargo.

Χωρίς τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων που παρείχαν οι μεγάλες τράπεζες, η μείωση των καταθέσεων θα ήταν σχεδόν 102 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Είχαμε εκτιμήσει ότι η καθαρή εκροή καταθέσεων θα ήταν περίπου 40 δισ. δολάρια”, δήλωσε ο Coffey στο Reuters. “Το να χάνεις τόσα πολλά σε καταθέσεις και να πρέπει να τα αντικαταστήσεις με δανεισμό είναι πολύ ακριβό”.

Διαβάστε περισσότερα