Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Βερβεσός, προτίθεται να δώσει ειδική άδεια στους δικηγόρους που θα συμμετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης της Folli Follie στις 19 Ιουνίου, προκειμένου να εξαιρεθούν από την αποχή διαρκείας, λόγω κινδύνου παραγραφής αδικημάτων στη δίκη.

Ωστόσο, τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης όσο και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Η αναβολή

Η δίκη αρχικά είχε αρχίσει τον Ιανουάριο του 2022 και ενώ βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας, η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον ερχόμενο Ιούνιο, αποδίδοντας –με μία πρωτοφανή ανακοίνωση– ευθύνες για το «φιάσκο» στους δικηγόρους οι οποίοι πραγματοποιούσαν (και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πραγματοποιούν) στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό.

Τότε, μάλιστα, οι δικαστές είχαν προειδοποιήσει για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προ των ευθυνών τους τον Δικηγορικό Σύλλογο, επειδή δε χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Λόγω αδυναμίας συνέχισης της δίκης (από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 δεν είχε γίνει καμία συνεδρίαση), οι δικαστές ανέβαλαν την εκδίκαση της υπόθεσης για τον Ιούνιο.

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2022, η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που παρίσταντο στην υπόθεση τόνιζαν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής καθώς τα αδικήματα είναι επαναλαμβανόμενα (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 – 2018).

Το ίδιο υποστήριζε τότε και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σημειώνοντας μάλιστα ότι «όποτε υπάρχει ζήτημα παραγραφής, προφυλάκισης, λήξης 18μήνου, πάντοτε ο Δικηγορικός Σύλλογος δίνει άδεια στους εμπλεκόμενους δικηγόρους». Μάλιστα, αναφερόμενος στη δίκη της Folli Follie, είχε διευκρινίσει ότι οι εμπλεκόμενοι συνήγοροι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΔΣΑ, διευκρινίζοντας τις θέσεις τους, σημείωνε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο η συγκεκριμένη δίκη θα πρέπει να αντιμετωπισθεί διαφορετικά και κατ’ εξαίρεση και μας προκαλεί κατάπληξη η σχετική αναφορά του δικαστηρίου».

Ωστόσο, όπως φαίνεται, σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, αμφότερες πλευρές, δικαστές και δικηγόροι, συμφωνούν ότι όντως τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να εκκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων σε μία υπόθεση που έχει «συνταράξει» το εγχώριο αλλά και το διεθνές οικονομικό «γίγνεσθαι».

Διαβάστε ακόμη: