Η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προκλήθηκε από τις δύο χρεοκοπίες τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επανασχεδίαση της ρυθμιστικής διαδικασίας, προειδοποιεί ο διεθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.

“Καθώς γράφω αυτή την επιστολή, η τρέχουσα κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, και ακόμη και όταν την αφήσουμε πίσω μας, θα υπάρχουν επιπτώσεις από αυτήν για τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους την Τρίτη.

“Αλλά είναι σημαντικό ότι τα πρόσφατα γεγονότα δεν έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008”, πρόσθεσε.

Τα πρόσφατα τραπεζικά ζητήματα στις ΗΠΑ ξεκίνησαν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές στις 10 Μαρτίου, καθώς οι καταθέτες απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα. Η μικρότερη Signature Bank έκλεισε δύο ημέρες αργότερα. Και στην Ευρώπη, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές μεσολάβησαν για την αγορά της Credit Suisse από την UBS.

Η JPMorgan και άλλες μεγάλες τράπεζες επενέβησαν για να κάνουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τις καταθέσεις της First Republic, μιας άλλης περιφερειακής τράπεζας που οι επενδυτές φοβούνταν ότι θα μπορούσε να γίνει η επόμενη SVB.

Η πίεση στις περιφερειακές τράπεζες οδήγησε τους επενδυτές και τους αναλυτές να υποθέσουν ότι οι “πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν” τράπεζες θα ήταν ωφελημένες από την κρίση, αλλά ο Dimon δήλωσε ότι η JPMorgan θέλει να ενισχύσει τις μικρότερες τράπεζες προς όφελος ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Όχι βιαστικές αλλαγές»

O Ντάιμον προειδοποίησε επίσης κατά των σπασμωδικών αλλαγών στο ρυθμιστικό σύστημα. Έγραψε ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ζημιών από τα ομόλογα που διακρατούνται μέχρι τη λήξη, “κρύβονται σε κοινή θέα”. Το διασυνδεδεμένο δίκτυο της καταθετικής βάσης της SVB ήταν η άγνωστη μεταβλητή, είπε.

“Οι πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Credit Suisse στην Ευρώπη και η σχετική πίεση στο τραπεζικό σύστημα υπογραμμίζουν ότι η απλή ικανοποίηση των κανονιστικών απαιτήσεων δεν αρκεί. Οι κίνδυνοι είναι άφθονοι και η διαχείριση αυτών των κινδύνων απαιτεί συνεχή και άγρυπνο έλεγχο καθώς ο κόσμος εξελίσσεται”, έγραψε ο CEO της JP Morgan.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan ζήτησε, αντίθετα, μια πιο εμπροσθοβαρή ρύθμιση. Επεσήμανε ότι τα ομόλογα που διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους και έχουν γίνει πρόβλημα για πολλές τράπεζες είναι στην πραγματικότητα κρατικό χρέος υψηλής αξιολόγησης που βαθμολογείται καλά σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, και ότι τα πρόσφατα τεστ αντοχής δεν έπαιξαν μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι αθωώνουμε τη διοίκηση των τραπεζών – απλώς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι αυτή δεν ήταν η καλύτερη ώρα για πολλούς παίκτες. Όλοι αυτοί οι συγκρουόμενοι παράγοντες έγιναν κρίσιμα σημαντικοί όταν η αγορά, οι οίκοι αξιολόγησης και οι καταθέτες επικεντρώθηκαν σε αυτούς”, έγραψε ο Ντάιμον.

Διαβάστε περισσότερα