Στο πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής εφόσον οι εκλογές της 21ης Μαΐου οδηγήσουν σε κυβέρνηση με συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, έχει καταλήξει ο πρόεδρος του κόμματος.
Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει μιλήσει για αυτό μόνο σε 2-3 πολύ στενούς του συνεργάτες, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το όνομα έχει «κλειδώσει», αφού έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις.
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, αν και πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει αποδεκτός τόσο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας.
Στα υπέρ του είναι το γεγονός ότι διαχρονικά αποτελεί ένα πολύ ισχυρό «χαρτί» της οικονομικής επιστήμης, έχοντας διαγράψει θετική πορεία στην πολιτική σκηνή.
Αν και αναδείχθηκε επί εποχής Κώστα Σημίτη, απομακρύνθηκε από τα πολιτικά δρώμενα όταν το κλίμα άρχισε να βαραίνει για το ΠΑΣΟΚ, εν συνεχεία παράμεινε σε ρόλο ενεργού παρατηρητή των εξελίξεων και τελευταία επανήλθε στην πολιτική αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τον πρώην υπουργό και καθηγητή Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ορίστηκε ως επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ είτε με την ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και η πρώτη εκδοχή μοιάζει να έχει τελευταία λιγότερες πιθανότητες , είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης σε όλες τις σχετικές του αναφορές επιμένει στο «σοσιαλδημοκρατικό» χαρακτήρα του.
Η όποια συζήτηση για κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πάνω στις κύριες γραμμές του προγράμματός του.
Το στοιχείο αυτό κρίνεται και ως εγγύηση του κόμματος προς τον ελληνικό λαό για την αλλαγή πορείας της χώρας, αλλά αναμένεται να λειτουργήσει και συνεκτικά για τις «φυλές του όλου ΠΑΣΟΚ», στην κατεύθυνση ενότητας του κόμματος.
Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλάκης έχοντας εμπειρία συμμετοχής σε ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα στο παρελθόν μπορεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις είτε το ΠΑΣΟΚ κληθεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ , είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται ότι λόγω χαρακτήρα και προσωπικότητας μπορεί εύκολα να γίνει αποδεκτός και από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων αφού άλλωστε στο παρελθόν είχε βολιδοσκοπηθεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα.
Τέλος οι καλές σχέσεις του πρώην υπουργού με αυτό που στην Ελλάδα αποκαλείται «οικονομικό κατεστημένο» αλλά και οι επαφές που διατηρεί με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες τόσο στις Βρυξέλες , όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούνται ως θετικοί παράγοντες για την υποψηφιότητά του.