Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι και καλή εβδομάδα

Ένα «ντέρμπι» αλλιώτικο από τα χθεσινά, με προεκτάσεις σε ποδόσφαιρο, ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα, media, τράπεζες

*** Πριν από αρκετό χρονικό διάστημα, κάποια στιγμή η στήλη σας μετέφερε την πληροφορία ότι μεγαλοπαράγων με πολυσχιδείς δραστηριότητες, ανέθεσε σε ξένο οίκο την εύρεση πιθανών αγοραστών για κάποια από τα assets που διαθέτει, μεταξύ αυτών και μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Έκτοτε, και μετά το προαναφερόμενο δημοσίευμα, η στρόφιγγα των πληροφοριών έκλεισε απότομα. Σήμερα η στήλη, όμως, σας έχει νεότερα. Μετά, λοιπόν, τα χθεσινά ντέρμπι, και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους, σας μεταφέρω άλλο ένα, το οποίο “παίχτηκε” στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο δημοσίευμά μας.

***Ο εν λόγω παράγων, λοιπόν, μεταξύ άλλων προτάσεων που δέχθηκε και τις οποίες απέρριψε, φέρεται ότι έδωσε το “πράσινο” φως για την έναρξη συζητήσεων με ομάδα ομογενών Ελλήνων επιχειρηματιών, εξ Αμερικής, οι οποίοι εξεδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον και για την ποδοσφαιρική ομάδα και για μια σειρά άλλων assets που κατέχει ο εν λόγω επιχειρηματίας. Οι αρχικές συζητήσεις και το πνεύμα συνεργασίας έδειχναν ότι όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν μεταξύ των δύο πλευρών. Πλην όμως, όταν η συζήτηση έφτασε στα της ποδοσφαιρικής ομάδας, εκεί άρχισαν οι μεγάλες δυσκολίες, για μία σειρά λόγους. Κατ’ αρχήν, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε σχέση με το τίμημα, ήταν μεγάλη και δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθεί, παρά τις προσπάθειες του μεσολαβούντος συμβούλου. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της ήθελε ένα ποσό της τάξης των 140 εκατ. ευρώ μετρητά, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές δεν προσέφεραν πάνω από 80 εκατ. ευρώ.

***Επιπλέον, υπήρχε ο όρος από την πλευρά του πωλητή, για την πραγματοποίηση μετεγγραφών, ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ κατά την προσεχή διετία, όρος που θα ετίθετο και στο συμβόλαιο πώλησης, ενέχοντας υπαιτιότητα ακυρότητάς του αν δεν τηρούνταν από τους αγοραστές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις “πάγωσαν”, επί του παρόντος τουλάχιστον, αν και ο σύμβουλος που μεσολαβεί, αισιοδοξεί ότι τελικά και αφού ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Πιθανόν το 50-50 με 70 εκατ. ευρώ όπως φημολογείται!

***Πάντως, πέραν όλων των προαναφερομένων, υπήρχαν και φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν δύο ακόμα εμπόδια: το πρώτο αφορά την αναγκαστική ανάμειξη και σύμφωνη γνώμη του ερασιτεχνικού τμήματος της προς πώληση ομάδας και το δεύτερο ότι οι αγοραστές διαθέτουν ήδη πρόσβαση σε άλλη ομάδα, αν και αυτό μπορεί να παρακαμφθεί μέσω χρήσης υπεράκτιων εταιρειών και άλλων προσώπων. Αυτά, προς το παρόν, γιατί η όλη υπόθεση θα έχει σίγουρα και συνέχεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Περισσότερα δεν είμαι σε θέση να σας πω, γιατί, είπαμε, υπάρχει και το off the record, το οποίο εγώ τιμώ. Νεότερα στα…γήπεδα και όχι μόνο.

Δεν μας έκανε το δώρο η S&P – Από φθινόπωρο η επενδυτική βαθμίδα και μετά τις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης

*** Αποδεικνύεται ότι οι σοβαροί ξένοι οίκοι δεν κάνουν δώρα…προεκλογικά, όπως ίσως πολλοί ανέμεναν. Ουσιαστικά, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BB+. Όχι ότι είναι και λίγο, αλλά δεν ήταν το διακαώς επιθυμητό. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, «μετά την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας έγινε ξανά πλεονασματικό και αναμένουμε περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια». Έχει σημασία επίσης όσα αναφέρει για τις επενδύσεις, ότι αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία. «Αναμένουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί, εδραιωμένη στα 30,5 δισ. ευρώ πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα…», επισημαίνει ο οίκος.

*** Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά από την πλευρά του ότι είναι εφικτό να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, αλλά για να συμβεί αυτό, πρώτα θα αποτιμηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση και μετά θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα. Τόνισε ακόμα ότι θεωρεί αδιανόητο να υπάρξει αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ κληθείς να σχολιάσει το θέμα των επιτοκίων υποστήριξε ότι θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στις αρχές Μαΐου είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών. Πρόσθεσε, όμως, ότι είμαστε κοντά στο τέλος της διαδρομής, κοντά στην ολοκλήρωση αυτού του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, τον οποίο μάλιστα τον χαρακτήρισε τον μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε σχέση με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες με τα δάνεια αυξήσεις στα επιτόκια των καταθέσεων, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε υπέρμαχος του να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάνοντας μάλιστα λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί και ένας καινούργιος πέμπτος πόλος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Που δεν είναι άλλος από τον σε δημιουργία ευρισκόμενο αυτόν της Attica Bank και της Παγκρήτιας.

Νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάιο/Με τι κόστος χρήματος θα κινηθεί η αγορά;

*** Μην περιμένετε…θαύματα και διαφοροποιήσεις από την ΕΚΤ, τους σκληρούς τραπεζίτες και τη Λαγκάρντ, σε σχέση με τις αποφάσεις της προσεχούς συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια. Το μοτίβο των δηλώσεων τους παραμένει προσηλωμένο μονολιθικά στο γνωστό θεώρημα. Αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να πασχίσει να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της, δηλαδή στο 2%. Άποψη που υπερασπίστηκε για μία ακόμα φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για άλλη επιλογή. Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι το χρήμα θα γίνει ακόμα πιο ακριβό, η ζήτηση δανείων κάθε είδους θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο, ενώ η διαφορά των επιτοκίων δανεισμού, με τα επιτόκια καταθέσεων θα μεγαλώσει κι άλλο. Όσο για τον πληθωρισμό, ειδικά αυτόν των τροφίμων και των μεταφορών, οι αυξήσεις δεν έχουν τέλος, επιδεινώνοντας τα οικογενειακές αντοχές. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό πλέον και έχει άμεση σχέση μετο τι κόστος χρήματος θα κινηθεί εφεξής η αγορά στο σύνολό της, καθώς ήδη τα προβλήματα, πέρα από φραστικά φτιασιδώματα, είναι εκρηκτικά. Οι επιχειρήσεις δεν το κρύβουν και ως ένα βαθμό και οι τράπεζες.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι τράπεζες και το Ταμείο «Business Growth Fund» των 840 εκατ. ευρώ

*** Εκτός απροόπτου, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες, θα συμμετάσχουν στο ειδικό Ταμείο Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund» με διαχειριστή την Αναπτυξιακή Τράπεζα Και μέσω του οποίου θα διοχετευθούν δάνεια προς την αγορά, ύψους 840 εκατ. ευρώ, τα οποία με την ανάλογη μόχλευση εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,2 δισ. ευρώ. Σκοπός του Ταμείου Χαρτοφυλακίου είναι η στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αναφορικά με την έλλειψη πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, καθώς και την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης. Οι πόροι του Ταμείου Χαρτοφυλακίου προέρχονται από χρηματοδοτική συνεισφορά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 440.000.000 ευρώ και από χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΤΕπ ύψους 400.000.000 ευρώ.

*** Σημειωτέων ότι η πρόσκληση αφορά την αξιοποίηση -σε πρώτη φάση- πόρων του Ταμείου ύψους 575 εκ. ευρώ εκ των οποίων: 305 εκ. ευρώ αποτελούν χρηματοδοτική συνεισφορά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και 270 εκ. ευρώ προερχόμενα από την συμφωνία χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ. Οι πόροι αυτοί, μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών πόρων από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των επιμέρους Ταμείων δημιουργούν συνολικά δανειακά κεφάλαια ύψους κατ’ ελάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Μέρος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς του ΠΔΕ, ύψους περίπου 35 εκ. ευρώ αφορούν στην κάλυψη της μερικής επιδότησης των τόκων για 2 έτη για το μέρος του δανείου που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό οργανισμό, ενώ το υπόλοιπο αφορά στην άτοκη συγχρηματοδότηση των δανείων που θα παρασχεθούν μέσω των επιμέρους χρηματοδοτικών εργαλείων.

Προχωράει κομμάτι – κομμάτι ο ΒΟΑΚ

*** Εγκαινιάστηκε χθες ένα ακόμα τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους περίπου 22,5 χιλιομέτρων, το δεύτερο μεγάλο κομμάτι του ΒΟΑΚ που εισέρχεται σε φάση κατασκευής, καθώς ήδη εκτελούνται εργασίες μεταξύ της Νεάπολης και του Αγίου Νικολάου. Το νέο τμήμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πέντε ανισόπεδους κόμβους και επτά σήραγγες, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τεσσάρων ετών, τέλη 2027 κατά τις εκτιμήσεις. Όταν ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,5 δισ. ευρώ, θα συνδέει το ανατολικό με το δυτικό άκρο της Κρήτης, βελτιώνοντας ριζικά την οδική ασφάλεια, επιτρέποντας την ταχύτερη μετακίνηση πολιτών και φυσικά τη μεταφορά εμπορευμάτων και τονώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική ολόκληρου του νησιού.

Η Βουλγαρία προστατεύει τα αγροτικά προϊόντα της από τα αντίστοιχα ουκρανικά

*** Από σήμερα 24 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, η Βουλγαρία δεν θα επιτρέπει στο έδαφός της περισσότερα από 20 ουκρανικά προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν: σιτάρι, σιτάλευρο, σπόρους ηλίανθου, καλαμπόκι, μέλι και προϊόντα μέλισσας, γάλα ωμό και σε σκόνη, συμπυκνωμένο γάλα, καρύδια, φουντούκια, πουλερικά, χοιρινό, κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σόργο (ζαχαρόχορτο), φαγόπυρο, άμυλα, ινσουλίνη, γλουτένη από σιτάρι, σόγια, λιναρόσπορος, κρασί, ξύδι από κρασί, ελαιοκράμβη και αιθυλική αλκοόλη. Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τα προϊόντα που διαμετακομίζονται, δεδομένου ότι μεταφέρονται σε ειδικά αυτοκίνητα και σφραγίζονται στα σύνορα, χωρίς να επιτρέπεται η εκφόρτωση και η επαναφόρτωση στο βουλγαρικό έδαφος. Η απαγόρευση επίσης δεν ισχύει για τα προϊόντα που συνοδεύονται από μια δήλωση ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι η Βουλγαρία.

Ενδιαφέρουν

*** Η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων γενικά έχει φτάσει σε υψηλά δεκαέξι ετών και το σύνολο του ενεργητικού τους κινείται στα 12,5 δισ. ευρώ. Από την αρχή της φετινής χρονιάς στην καλύτερη θέση και στις προτιμήσεις των επενδυτών-αποταμιευτών, βρίσκονται τα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν υπεραποδόσει σε σχέση με τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

*** Αλήθεια, υπάρχει αντίδραση, άποψη, θέση, αντίλογος; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία (γνωστή τουλάχιστον) παρέμβαση στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει – και αφορά τις ελληνικές τράπεζες – με τις αλλαγές που προτείνει η Κομισιόν στο σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων, δημιουργεί προβληματισμούς και απορίες.

*** Ο Όμιλος εταιρειών SOFTONE, ο μεγαλύτερος πάροχος cloud-based λύσεων λογισμικού στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, συνήψε στρατηγική συνεργασία με το Κέντρο Λογιστικών Εφαρμογών (ΚΕΛΕ), έναν εκ των πλέον σημαντικών φορέων επιμόρφωσης και κατάρτισης Οικονομολόγων και Λογιστών στην Ελλάδα. Οι δύο οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την καθοριστική σημασία της υποστήριξης της μετάβασης των επιχειρήσεων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή μέσα (και) από την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εκπαίδευσης σε στελέχη (επιχειρήσεων) και επαγγελματίες.

*** *** Η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings, που αποτελεί τον κλάδο καλωδίων της και σημαντικό πάροχο υποθαλάσσιων καλωδιακών λύσεων στην παγκόσμια αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, επελέγει ως ο προτιμώμενος προμηθευτής για ένα στρατηγικό υπεράκτιο αιολικό συγκρότημα στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα – το Nordsee Cluster.

*** Δεν πουλάμε μόνο, αλλά αγοράζουμε κιόλας! H CAFETEX, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας καφέ στην Ελλάδα και κάτοχος του brand Coffeeway, εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, στην αγγλικών συμφερόντων εταιρεία BEANIES THE FLAVOUR COMPANY. Εύγε και εις ανώτερα!

ΚΟΥΙΖ 1

Γνωρίζει κάποια αρμόδια αρχή, τι γίνεται με το σορτάρισμα στη δική μας χρηματιστηριακή αγορά; Ρητορικό, προς το παρόν, το ερώτημα. Αλλά κάποιοι παθόντες το θέτουν σοβαρά…

ΚΟΥΙΖ 2

Ποια τράπεζα αντέδρασε και γιατί, έστω και ηπίως, στο σχέδιο συμμετοχής των 4 συστημικών τραπεζών στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank;

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Σας εύχομαι καλή και αποδοτική εβδομάδα. Την καλημέρα μου!