Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι συντονίζουν επείγουσες συνομιλίες για τη διάσωση της First Republic Bank, με τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των συμβούλων της τράπεζας να μην έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση και μίλησαν στο Reuters.

Η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), το Υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve είναι μεταξύ των κυβερνητικών φορέων που τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να ενορχηστρώνουν συναντήσεις με χρηματοπιστωτικές εταιρείες για τη δημιουργία ενός σχεδίου σωτηρίας για τον προβληματικό δανειστή, ανέφεραν οι πηγές.

Η εμπλοκή της κυβέρνησης βοηθά να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περισσότερα μέρη, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών και εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, πρόσθεσε μια από τις πηγές.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ιδιωτική διάσωση της First Republic. Η δέσμευση της κυβέρνησης, ωστόσο, ενθάρρυνε τα στελέχη της First Republic καθώς προσπαθούν να συνάψουν μια συμφωνία με στόχο να αποφευχθεί η εξαγορά από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, είπε μια από τις πηγές .

Στο επίκεντρο της τραπεζικής κρίσης

Η First Republic έγινε το επίκεντρο της περιφερειακής τραπεζικής κρίσης των ΗΠΑ τον Μάρτιο, αφότου οι πλούσιοι πελάτες που φιλοξένησε για να τροφοδοτήσουν την ιλιγγιώδη ανάπτυξή της άρχισαν να αποσύρουν καταθέσεις και άφησαν την τράπεζα στα “κρύα του λουτρού”.

Οι πηγές ζήτησαν ανωνυμία επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές.

“Είμαστε σε συζητήσεις με πολλά μέρη σχετικά με τις στρατηγικές μας επιλογές, ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας”, ανέφερε η First Republic σε δήλωση.

Οι τράπεζες της Wall Street προσπαθούν να βρουν μια λύση για την First Republic αφότου 11 από τους μεγαλύτερους δανειστές των ΗΠΑ κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα στις 16 Μαρτίου για να αντιμετωπίσουν μια περιφερειακή τραπεζική κρίση που οδήγησε στη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Bank run

Οι συζητήσεις για συμφωνία έλαβαν νέα επείγουσα ανάγκη αυτή την εβδομάδα, αφότου η First Republic αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι είχε εκροές καταθέσεων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Αν και η τράπεζα είπε ότι οι καταθέσεις της είχαν σταθεροποιηθεί, αποκάλυψε ότι έχανε χρήματα επειδή έπρεπε να αντικαταστήσει τις αποσυρόμενες καταθέσεις με έντοκη χρηματοδότηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν μια συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα ως προτιμότερη από την ανάληψη της πρώτης Δημοκρατίας στο FDIC, ανέφεραν δύο από τις πηγές.

Ωστόσο, πολλές από τις επιλογές που προτείνονται – συμπεριλαμβανομένης της πώλησης περιουσιακών στοιχείων ή της δημιουργίας μιας “κακής τράπεζας” που θα απομόνωνε τα “μαύρα” περιουσιακά της στοιχεία – δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποδώσουν συμφωνία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Οποιαδήποτε λύση θα έπρεπε να συνοδεύεται από κάλυψη για τις ζημίες που θα αναλάμβανε η First Republic ή ένας πιθανός αγοραστής της τράπεζας εάν υπήρχε συναλλαγή. Αυτές οι απώλειες θα προκύψουν από το χαρτοφυλάκιο δανείων και το χαρτοφυλάκιο σταθερού εισοδήματος της First Republic, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης θα αποτιμώνται για να αντιστοιχούν σε αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε περισσότερα