Στο προσκήνιο βρίσκεται για άλλη μια φορά το Bitcoin, το οποίο καταγράφει ράλι άνω του 50% τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας τα $64.000 και σκορπώντας δέος σε υποστηρικτές (αλλά και πολέμιους), όπως μας έχει συνηθίσει. Ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων «ξύπνησε» και πάλι, έπειτα από σχεδόν δυόμιση χρόνια λήθαργου, και όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να τεστάρει και πιθανόν να ξεπεράσει το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων, το οποίο είχε καταγράψει το Νοέμβριο του 2021.

Τα πρωτοσέλιδα παίρνουν ξανά φωτιά, ο άλλοτε μυστηριώδης και «σκοτεινός» πρόδρομος των ψηφιακών νομισμάτων (ακόμη μυστηριώδης παραμένει…) φιγουράρει ως πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη, οι προβλέψεις των απανταχού αναλυταράδων δίνουν και παίρνουν, το ποίμνιο εκστασιάζεται.

Είναι η εποχή που και οι πιο δύσπιστοι άρχιζουν να πιστεύουν στο «θαύμα» του Bitcoin, η εποχή που –για όσους ασχολούνται με τα κρύπτο χρόνια– η «αρχική» τους στα social πλημμυρίζει από διθυραμβικά ποστ που διψάνε για νέα ρεκόρ και χρήμα, ενώ κάτι ξεχασμένοι φίλοι και συγγενείς τους προσεγγίζουν προκειμένου να ρωτήσουν «πως μπαίνουν σε εκείνο το μπιτκόιν να βγάλουν κι αυτοί φράγκα» ρε παιδί μου.

Αν δε, είσαι εσύ αυτός που δεν ασχολείται με κρύπτο, τότε αντίστοιχα σε προσεγγίζουν τα ίδια –εξίσου ημιμαθή– άτομα για να σε ψήσουν να μπεις κι εσύ στο πανηγύρι όσο είναι «νωρίς» (στην πραγματικότητα όλοι αργά μπήκαν), μη χάσεις την «ευκαιρία», ή απλώς να σου κάνουν επίδειξη των δήθεν κερδών τους.

Ευκαιρία πράγματι υπάρχει, έστω και αργοπορημένα, όμως εσύ δεν θα είσαι εκεί να την αρπάξεις. Δε λειτουργεί έτσι η αγορά, δε χαρίζει χρήμα σε κανέναν. Όσοι εισέρχονται τώρα στην αγορά και δε ξέρουν τι κάνουν (η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δηλαδή), δεν υπάρχει περίπτωση να κατοχυρώσουν κέρδος, όσο κι αν πάει το Bitcoin, ακόμη κι αν εκτοξευθεί καρφί στα 100 χιλιάρικα. Θα εγκλωβιστούν και θα γίνουν οι νέοι bag holders πίσω από τους προηγούμενους. Bag holders= αυτοί που αγόρασαν ακριβά και τώρα «κρατάνε» κρύπτο που δε μπορούν να «σπρώξουν» (στον επόμενο «greaterfool» – τον «Μεγαλύτερο Ηλίθιο» κατά τους όρους της αγοράς).

Για την ακρίβεια αναφέρομαι στην απόλυτη κι όχι απλά τη συντριπτική πλειοψηφία των «κρυπτο-επενδυτών» (οι οποίοι αποτελούν το χείριστο είδος χρηματιστηριακού Νεάντερταλ – «μυρίστηκαν» χρήμα και νομίζουν θα το βγάλουν), διότι αν κάποιος ήξερε τι κάνει, δε θα περίμενε τα $60.000 και τα πρωτοσέλιδα του Bloomberg για να εισέλθει στην αγορά – θα το έκανε πολύ νωρίτερα, όσο το Bitcoinέτρεχε κάτω από τα ραντάρ.

Αλλά πάντα έτσι γίνεται, βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση του κύκλου, που θυμίζει Χρηματιστήριο του 1999, ένας «πυρετός του ψηφιακού χρυσού». Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Είναι η εποχή που «σκιώδεις» εταιρίες δήθεν χρηματιστηριακές τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους και μη, προκειμένου να πουλήσουν την πραμάτειά τους – επενδυτικές «συμβουλές» ή ακόμη χειρότερα, ωμές απάτες όπως ότι για παράδειγμα υπάρχουν δήθεν «ξεχασμένα» κρυπτονομίσματα (συνήθως κάποια «μετριοπαθής» πειστική ποσότητα, όπως 0,32 Bitcoin) σε κάποιο δήθεν ψηφιακό πορτοφόλι που κάποτε ανοίξατε, ή και να μην ανοίξατε, θα βρουν αυτοί τον τρόπο να σας πείσουν ότι κάπως βρέθηκαν στην κατοχή σας, κι ότι αναλαμβάνουν αυτοί οι καλοθελητές τη διαδικασία ανάκτησής αυτού του μικρού θησαυρού, έναντι μιας μικρής προμήθειας φυσικά.

DoubleFinger: Κακόβουλο λογισμικό πολλαπλών σταδίων στοχεύει τα cryptowallets

Και φυσικά όσοι την πατάνε με τέτοιες φθηνές παγαποντιές της εποχής είναι άξιοι της μοίρας τους. Για την ακρίβεια στην περίπτωσή αυτή είμαι πάντα με τον κλέφτη, και κακώς καταλαμβάνω χώρο στο άρθρο για να εξηγήσω αυτά που δε θα έπρεπε να εξηγούνται. Όμως θέλω να τονίσω σε ποια φάση του κύκλου βρισκόμαστε.

Είναι η εποχή που ξεκινά το λεγόμενο «hype», δηλαδή η φρενίτιδα, η οποία καταλαμβάνει τόσο τα φρέσκα ψαράκια όσο και τους υποτίθεται έμπειρους παλιότερους, οι οποίοι έχουν ήδη ζήσει έναν ή περισσότερους κύκλους της αγοράς (άνοδο/πτώση), έχουν φάει τις «σφαλιάρες» τους, και θα έπρεπε να έχουν μάθει έως τώρα. Αλλά ελάχιστοι μαθαίνουν. Οι περισσότεροι πέφτουν θύμα του ίδιου «πειρασμού» ξανά και ξανά, σαν τυφλοί από έρωτα που την πατάνε με την ίδια μοιραία γυναίκα που τους χειρίζεται σαν πιόνια.

Κάθε φορά νομίζουν ότι «αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», περιμένουν τη λύτρωση και τα πλούτη, και κάθε φορά η πραγματικότητα τους διαψεύδει, με εκκωφαντικό τρόπο. Μόλις φάνε τη σφαλιάρα μαζεύονται σα βρεγμένη γάτα, παραμένουν σιωπηλοί για ένα διάστημα, όσο διαρκεί η bear market(ή για την ακρίβεια, μέχρι η οθόνη τους να αρχίσει να ξαναγράφει κέρδος), και όταν ξεκινούν τα ράλι και τα πρωτοσέλιδα, οι ίδιοι επιστρέφουν σε κατάσταση ευφορίας, ξεχνούν τα πάντα και υποπέφτουν στα ίδια λάθη. Και ο κύκλος συνεχίζεται ες αεί, και οι «φάλαινες» της Wall Street αποκομίζουν τα κέρδη, και ξανά από την αρχή.

Η ουσία είναι ότι οι εκατομμύρια ανόητοι ερωτύλοι μένουν αμανάτι. Οι άνοδοι και οι πτώσεις έρχονται και παρέρχονται, τα χαρτοφυλάκια στις οθόνες των κινητών (πλέον όλοι έχουν από μια χρηματιστηριακή εφαρμογή) εναλλάσσονται από πράσινο σε κόκκινο, όμως ό,τι και να συμβαίνει, ο χρηματιστηριακός Νεάντερναλ κέρδος δεν κατοχυρώνει. Λεφτά δεν πιάνει στα χέρια του.

Οι ίδιοι το ομολογούν άλλωστε, στις απανταχού ψηφιακές πιάτσες όπου αλαλάζουν «HOLD», δηλαδή «βαστάτε», με την έννοια «μην πουλάτε», νομίζοντας πως έχουν πιάσει τον Πάπα απ’ τα μέζεα, ότι το Bitcoin (και το κάθε Bitcoin) θα φτάσει «στον θεό», θα τους χαρίσει πλούτη επειδή «είναι έξυπνοι και επενδύουν σε έξυπνες τεχνολογίες» και οι τράπεζες θα υποκλιθούν στη δύναμη του λαού και άλλα τέτοια ωραία.

Η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν είμαστε έξυπνοι, και συγκαταλέγω και τον εαυτό μου ανάμεσα στους ανέλπιστους ερωτύλους, αλλά από τα όσα χρόνια παρακολουθώ τις διεθνείς αγορές, θα έλεγα μετά βεβαιότητας ότι ο μέσος «κρυπτο-επενδυτής» είναι μακράν το χειρότερο είδος χρηματιστηριακού παίχτη. Τιμή του κάνω και που τον αποκαλώ «επενδυτή».

Δεν είναι επενδυτής, δεν επενδύει χρόνο και χρήμα σε μια αξία που θεωρεί ότι διαθέτει προοπτικές για τον Α και Β λόγο. Είναι ένας απλός, θλιβερός τζογαδόρος, που μόλις μπει το μηνιάτικο απλώνει τις μάρκες του σε έναhi-techτραπέζι ρουλέτας, η οποία μέσω πολύπλοκων ψαγμένων όρων όπως blockchain, του δίνουν τη ψευδαίσθηση πως κάνει κάτι έξυπνο, κάτι που δεν έχουν «δει» οι υπόλοιποι πλεμπαίοι.

Σας έχω νέα όμως. Πράγματι, θα έλεγε κανείς ότι όσοι αγνοούν ή αμφιβάλλουν ότι το ψηφιακό χρήμα ήρθε για να μείνει, είναι «πλεμπαίοι». Όμως εμείς δεν είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Αν δε γνωρίζεις τι κάνεις, καλύτερα να κάτσεις στα αυγά σου, στην ευτυχία της άγνοιας, παρά να το παίξεις έξυπνος σε μια αγορά που θα σε καταπιεί ζωντανό και μετά θα φτύσει τα κοκαλάκια σου με τα οποία θα ψαρέψει το επόμενο θήραμα. Διότι δεν είμαστε έξυπνοι.

Έξυπνοι και πρωτοπόροι ήταν όσοι ερεύνησαν την τεχνολογία blockchain πολλά χρόνια πριν, όταν το Bitcoin κινούνταν κάτω από τα ραντάρ, πολύ προτού καν τα μίντια το βαφτίσουν όργανο τρομοκρατίας, και εννοείται αργότερα τα γύρισαν, μόλις μπήκαν τα βαριά όπλα στην αρένα (βλέπε Blackrock, επενδυτικές τράπεζες).

Στην πραγματικότητα όμως τα όπλα αυτά είχαν εισέλθει στο χώρο πολύ νωρίτερα από όσο φανταζόμασταν και θα θέλαμε. Δεν τους πιάσαμε στον ύπνο, και σίγουρα εν έτει 2024, που η φάση είναι πλέον mainstreamκαι όλος ο πλανήτης γνωρίζει για το Bitcoin, δε σε κάνει έξυπνο ή ξεχωριστό το να ρίχνεις το μηνιάτικο σε κάποιο shitcoin που ούτε ο ίδιος γνωρίζεις τι πραγματικά είναι. Υπάρχουν άνθρωποι, κολοσσοί, που έχουν πλευρίσει πλέον αυτήν την αγορά για τα καλά, και να είστε σίγουροι πως δε θα σας χαρίσουν τα λεφτά τους. Κάποτε πράγματι το Bitcoin ήταν ένα φαινόμενο που αιφνιδίασε το χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά ο αιφνιδιασμός λειτουργεί μόνο την πρώτη φορά.

Σφυροκόπημα στο Bitcoin: Έπεσε πρόσκαιρα κάτω από τα 21.000 δολάρια

Το παιχνίδι άλλαξε, παίζεται με τους δικούς τους κανόνες

Από εδώ και έπειτα το παιχνίδι άλλαξε, και παίζεται με τους δικούς τους κανόνες. Η είσοδος των ETF της Blackrock και λοιπών, αποτελεί απόδειξη αυτού. Από τη στιγμή που το θεσμικό χρήμα μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι, το πάρτι τελείωσε για τις μαρίδες. Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν.

Η αγορά πλέον είναι εντελώς του χεριού τους, είναι ακόμα πιο χειραγωγήσιμη, και όποτε γουστάρουν θα την στραγγίζουν, θα τη σορτάρουν ανελέητα, ξανά και ξανά, σαν μια πόρνη πολυτελείας που αλλάζει χέρια από τον έναν πλούσιο στον άλλον. Εσύ όμως, ο φτωχός ερωτύλος, μένεις να την αγναντεύεις από μια βιτρίνα.

Σας λέω βγείτε, σας λέω ότι δεν υπάρχει ψωμί και για εμάς; Όχι, δε λέω αυτό. Απλώς λεώ ότι το παιχνίδι άλλαξε, είναι πολύ πιο δύσκολο, και πλέον θα πρέπει να μοχθήσεις για να βγάλεις χρήμα. Αν απλά περιμένεις να «πάει στον θεό» όπως έκανε το 2018, και να μοιράσει σε όλους παραδάκι όσο εσύ κάνεις «hodl», θα μείνεις για πάντα θεατής, και το χρήμα που θα σπρώχνεις κάθε τόσο στην «επένδυσή» σου θα κερδίσει, στην καλύτερη, τον πληθωρισμό.

Θέλεις να λάβεις κι εσύ; Θα πρέπει να παίξεις το παιχνίδι τους. Και δεν είναι για όλους αυτή η δουλειά. Σίγουρα όχι για αφελείς ερωτύλους που ζουν σε ψευδαισθήσεις. Οι επενδύσεις απαιτούν ψυχρό αίμα, πειθαρχία αλλά και ευελιξία. Αν αφεθείς να σε παρασύρει το hype, τότε έχεις χάσει ήδη. Και δυστυχώς ή ευτυχώς (μάλλον ευτυχώς για κάποιους) η συντριπτική πλειοψηφία του επενδυτικού κοινού συμπεριφέρεται έτσι, ειδικά σε αυτόν το χώρο που με χαριτωμένα memes και εντυπωσιακά κέρδη προσέλκυσε τους νεότερους και πιο ρισκαδόρους. Θα μου πεις, τα ίδια δεν κάναν και οι παλιοί το 99’; Τα ίδια θα γίνονται πάντα.

Εγώ είμαι εδώ απλώς για το υπενθυμίζω αυτό. Σίγουρα όχι να κάνω τον έξυπνο, διότι αν ήμουν έξυπνος, θα ήμουν από τη μεριά αυτών που φτύνουν τα κόκκαλα, και όχι τα μαζεύουν. Όμως ρεαλιστικά, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανέβεις στην τροφική αλυσίδα. Αν ξεκινάς από τον πάτο, θα πρέπει να φας κόκκαλα. Όσοι στοχεύουν το πλούσιο ψαχνό, θα τους κατασπαράσσουν τα λιοντάρια. Είναι τόσο απλό.

Bitcoin, κρυπτονομίσματα.

Με άλλα λόγια, όσοι εισέρχεστε τώρα, στα 60 χιλιάρικα του Bitcoin, και ελπίζετε για 100 και 200 χιλιάρικα όπως διαφημίζουν τα άρθρα και τα βιντέακια στο ΤικΤοκ, σας εγγυώμαι ότι λεφτά δεν πρόκειται να βγάλετε. Δεν είναι μαθηματικά, είναι Φυσική. Αν ήσασταν το έξυπνο πρωινό πουλί, θα είχατε μπει κάπου στην αρχή του τρέχοντος κύκλου (δηλαδή στα 15 χιλιάρικα, εκεί που φρέναρε η περασμένη bearmarket). Εφόσον δεν το κάνατε και εισέρχεστε τώρα, σε τι κέρδος αποσκοπείτε;

Ο τυπικός παίχτης κρυπτονομισμάτων δεν αρκείται σε τίποτα λιγότερο από διπλασιασμό, μη γελιόμαστε. Έχοντας ζήσει τις αστρονομικές αποδόσεις του Bitcoin, έχοντας βομβαρδιστεί από εντυπωσιακά άρθρα και success stories ανθρώπων που πιάσαν την καλή, το θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι αν εισέρχονται στην αγορά, ποντάρουν τουλάχιστον σε διπλασιασμό. Οτιδήποτε λιγότερο το θεωρούν αποτυχία. Και είναι, εδώ που τα λέμε. Διότι πράγματι βλέπουμε να έχουν βγάλει χρήμα οι πιο χρηματιστηριακοί Νεάντερνταλ που μπορούμε να φανταστούμε.

Έτσι, σκεπτόμαστε «γιατί να μη βγάλω κι εγώ, πιο χαζός έιμαι από εκείνους;» Ναι, ναι πιο χαζοί είμαστε. Και μόλις το αποδεχτούμε αυτό, ίσως αρχίσουμε να κερδίζουμε κι εμείς. Ταπεινά, με μετριοπαθείς στόχους. Όποιος μπαίνει τώρα και πάει για διπλασιασμό στα 100+, θα καταλήξει με υποδιπλασιασμό στα 30 χιλιάρικα, και το λέω με απόλυτη σιγουριά. Διότι ο διπλασιασμός μπορεί να φαίνεται κάτι «μικρό» για τα ακραία ευμετάβλητα crypto, και πράγματι είναι, όμως ποιο είναι το θέμα;

Το θέμα είναι ότι κάποιοι άλλοι έχουν ήδη διπλασιάσει, πριν καν εσύ εισέλθεις στην αγορά. Έχουν τριπλασιάσει, και πάνε για πενταπλασιασμό. Πόση «καλούμπα» νομίζεις θα αμολήσουν ακόμα; Δεκαπλασιασμό; Θα ανοίξουν την πόρτα και στον τελευταίο πλεμπαίο, και θα του πουν «πέρασε μέσα πασά μου, κάτσε φάε στο τραπέζι μας, μετά έχει κι επιδόρπιο;»

Δε λειτουργεί έτσι η αγορά. Δεν είναι ψυχολογία, είναι νόμοι της φύσης. Το χρήμα είναι ενέργεια, αν κερδίζεις εσύ κάποιος χάνει. Κι αν «εκείνοι» οι μάγκες που μπήκαν πρώτοι κερδίζουν πριν από σένα, τότε να είσαι σίγουρος ότι είσαι ο επόμενος στη σειρά που θα χάσει, που θα μετατραπεί στη ρευστοποίησή τους, όσο εσύ θα κάθεσαι να περιμένεις το τζακποτ. Ποιος θα στο δώσει; Ο «πλέμπας»; Όσοι μπαίνουν τελευταίοι είναι πάντα οι φτωχότεροι. Είναι αυτοί που θα σπεύσουν αργοπορημένοι στο πάρτι να ρίξουν ένα 100άρικο και ό,τι πιάσουν.

Η αγορά δεν κινείται όμως με ψίχουλα. Κινείται από τα δισεκατομμύρια κάποιων. Γιαυτό ακριβώς όταν ξεκινά το hype και η ευφορία και εισέρχεται και ο φτωχός στο παιχνίδι, λίγο μετά ξεκινά η κάθοδος. Διότι δεν υπάρχει άλλο χρήμα να σπρώξει την τιμή υψηλότερα, όχι στο συγκεκριμένο κύκλο δηλαδή. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κατανοούμε. Ότι δηλαδή η αγορά κινείται με κύκλους.

Ναι, το Bitcoin μπορεί κάποτε να φτάσει τα 200.000 ή και το 1.000.000. Δε γίνεται όμως να το κάνει στον τρέχοντα κύκλο, δε γίνεται μονοκοπανιά. Διότι το πολύ το χρήμα, το έξυπνο χρήμα, έχει εισέλθει από νωρίς, έχει ήδη λάβει ικανοποιητικό κέρδος, επίσης γνωρίζει ακριβώς πότε η πλέμπα εισέρχεται μαζικά και πόσο άπληστη είναι (σε τι μη ρεαλιστικές τιμές στοχεύει, δηλαδή), και έτσι όταν εσύ ονειρεύεσαι εκείνοι προετοιμάζονται ήδη για τη μεγάλη έξοδο. Και φτου κι απ’ την αρχή.

Bitcoin

Όταν όλοι ενθουσιάζονται, να είσαι επιφυλακτικός

Στην τρέχουσα φάση λοιπόν, στα 60k, το Bitcoin έχει ήδη τετραπλασιάσει από το τελευταίο του χαμηλό (15k). Οι φάλαινες έχουν ήδη «οπλίσει» και περιμένουν. Να είστε σίγουροι πως ο μόνος λόγος που δεν έχουν πυροβολήσει ακόμη, είναι επειδή γνωρίζουν πόσο άπληστοι είναι οι κρυπτο-νεάντερναλς, και πόσο τους παίρνει να τραβάνε το σχοινί. Αν μιλούσαμε για πιο παραδοσιακές αγορές όπως μετοχές ή ομόλογα ή ακόμη και χρυσό, τα περιθώρια θα ήταν πολύ πιο περιορισμένα (αλλά σταδιακά η αγορά των crypto, όσο μεγαλώνει θα γίνεται κι αυτή πιο «παραδοσιακή»).

Επομένως θεωρητικά μπορούν να το τραβήξουν μέχρι τα 100 χιλιάρικα. Το θέμα είναι, θα είσαι εκεί για να αρπάξεις το κέρδος; Θα προλάβεις; Ακόμη κι αν νομίζεις ότι ξέρεις τι κάνεις, αν εισέρχεσαι τώρα αναλαμβάνεις πολύ υψηλό, αχρείαστο ρίσκο. Και γι’ αυτόν τον λόγο δεν συνιστώ σε κανέναν να αγοράσει τώρα.

Κι αφήστε τους εντεταλμένους αναλυταράδες που το μόνο που ξέρουν είναι να λένε στον κόσμο «αγοράστε, σε οποιαδήποτε τιμή». Κι όταν ο κόσμος πετάει το μηνιάτικό του και λίγο αργότερα η αγορά γκρεμίζεται και ο ίδιος εγκλωβίζεται, του λένε «μην αγχώνεσαι, αν δεν πουλήσεις δε χάνεις» (γελάω) κι ότι η αγορά θα γυρίσει.

Και πράγματι θα γυρίσει, σου λέω εγώ. Αλλά γιατί να έχεις εγκλωβίσει κεφάλαιο, ίσως για χρόνια, θυσιάζοντας έτσι απόδοση και διαφυγόντα κέρδη, ενώ το μόνο που είχες να κάνεις, εφόσον μπήκες αργά μέσα στο hype, ήταν υπομονή, να κάνει τον κύκλο του, και να περιμένεις να εισέλθεις σε μια σχετικά καλή τιμή (όχι την τέλεια), από όπου μετά θα μπορούσες να οργανώσεις ένα στρατηγικό πλάνο εξόδου και όχι να προσεύχεσαι να βρέξει χρήμα ο θεός των αγορών;

Δεν υπάρχει αυτός ο θεός, εσύ μόνο θα γίνεις η θυσία των σαμάνων της φυλής, παρέα με έναν όχλο που αλαλάζει «hold» ή ό,τι άλλη βλακεία του πουλήσει το ΤικΤοκ.

Bitcoin: Πώς γίνεται η εξόρυξη στην Ελλάδα - Ο εξοπλισμός και οι αμοιβές

Από την άλλη, όσοι κρατάνε Bitcoin από μια σχετικά καλή τιμή, όπως $20.000, και ήδη μετρούν τριπλασιασμό, θα πρέπει να τα αναλογιστούν όλα αυτά και να πάρουν μια απόφαση, προτού να είναι αργά. Άλλος μπορεί να το τραβήξει μέχρι τα 80 χιλιάρικα, άλλος θα περιμένει τα 120. Απλά να θυμάστε ότι η αγορά δεν περιμένει κανέναν.

Τα άρθρα μιλούν για νέα bull market κ.λ.π. Όμως η bull market δεν ήρθε τώρα. Η άνοδος ξεκίνησε ενάμιση χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2022, στα 15.000 από τα οποία κι έπειτα το Bitcoin σκαρφαλώνει σιωπηλά αλλά σταθερά, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου κάποιοι ξύπνησαν να σας πουν «κοιτάξτε, άρχισε το πάρτι»!

Όχι, το πάρτι έχει αρχίσει προ πολλού και κάποιοι (αυτοί που πραγματικά κινούν την αγορά) έχουν ήδη μεθύσει, ξεσουρώσει, και ετοιμάζονται να γυρίσουν σπίτι με το κορίτσι. Όποιος καταφθάνει τώρα θα βρει ό,τι περισσεύει, και ίσως ούτε αυτό.

Με απλά λόγια, δε σας λέω «πουλήστε τώρα». Όταν νιώσω σίγουρος να το πω αυτό δημόσια, θα το κάνω, όπως και το έχω ξανακάνει. Όμως σας λέω από εδώ και πέρα να είστε επιφυλακτικοί, καθώς εντείνεται το hype. Και σε καμία περίπτωση μην αγοράζετε Bitcoin τώρα, ιδίως οι αρχάριοι. Τα alts είναι μια άλλη ιστορία, σε αυτά υπάρχει ψωμί ακόμα (βλέπε XRP). Κατά βάση, κάντε υπομονή, η αγορά θα κάνει τον κύκλο της, θα ξαναγυρίσει, θα ξαναδώσει ευκαιρίες.

Όσοι διαβάζουν χρόνια τη στήλη γνωρίζουν το ύφος της. Κάποιοι θα πουν «μα, γιατί δε χαίρεσαι που ανεβαίνει το Bitcoin, πανηγύρισέ το λίγο»; Χαίρομαι αν ο Ολυμπιακός παίρνει πρωτάθλημα, ή αν με αγαπάει το κορίτσι μου. Να «χαρώ» αν ανεβαίνει το Bitcoin είναι ανόητο, διότι θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι είναι τύχη, τζόγος. Αλλά τα χρηματιστήρια δεν είναι (κυρίως) τύχη, δεν είναι αστρολογία και τάμα και προσευχές και ελπίδα ή απαισιοδοξία. Είναι ψυχρά μαθηματικά. Αν ενθουσιάζεσαι όταν ανεβαίνουν ή στεναχωριέσαι αν πέφτουν, τότε είσαι ήδη χαμένος.

Αν θες να κερδίσεις θα πρέπει να έχεις μεθοδικότητα και ψυχρό αίμα, να περιμένεις μια καλή τιμή να εισέλθεις, και μια μετριοπαθή τιμή να εξέλθεις, χωρίς πολλά πολλά. Είναι τόσο απλό. Και τότε θα έχεις λόγο πραγματικά να πανηγυρίσεις, και θα είναι δική σου επιτυχία, και όχι αφημένο στην τύχη. Διαφορετικά θα είσαι για πάντα ο χρήσιμος κομπάρσος που απλά γεμίζει τον χώρο, και τις εντολές αγοραπωλησίας του έξυπνου χρήματος…

Διαβάστε ακόμη: