To τέλος της bear market προεξοφλεί η Morgan Stanley, μέσω του στρατηγικού αναλυτή της.  Ο Μάικλ Γουίλσον ανέφερε ότι το άγχος στο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί αυτό που είναι πιθανό να είναι η αρχή ενός επώδυνου και «φαύλου» τέλους στη bear market των αμερικανικών μετοχών.

Η αρχή του τέλους της bear market

Ο Γουίλσον ο οποίος προέβλεψε σωστά το sell off στις μετοχές πέρυσι, πιστεύει ότι η αναστάτωση που έχει φέρει στις αγορές η πτώχευση της Silicon Valley και το «θρίλερ» με την Credit Suisse «αντιπροσωπεύει την αρχή του τέλους της bear market καθώς η πτώση της διαθεσιμότητας πιστώσεων συμπιέζει την ανάπτυξη από την οικονομία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο S&P 500 θα παραμείνει μη ελκυστικός έως ότου το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου ανέλθει σε 400 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο των 230, σύμφωνα με τον Γουίλσον, ο οποίος είναι γνωστός ως μια από τις πιο θερμές «αρκούδες» της Wall Street.

Υποχώρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

«Το τέλος των «αρκούδων» μπορεί να είναι πολύ συγκεκριμένο», είπε. «Οι τιμές πέφτουν απότομα λόγω μιας απότομης αύξησης των ασφαλίστρων κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η πώληση των μετοχών της Credit Suisse Group AG έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος αυτόν τον μήνα, αναστατώνοντας τις αγορές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά τη συμφωνία της UBS Group AG να αγοράσει την Credit Suisse και οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια απέτυχαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την υγεία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

«Έτσι ακριβώς τελειώνουν οι bear markets – ένας απρόβλεπτος καταλύτης που είναι προφανής εκ των υστέρων αναγκάζει τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναγνωρίσουν τι ήταν μπροστά τους όλη την ώρα», έγραψε ο Γουίλσον.

Mειώνεται η διαθεσιμότητα πιστώσεων

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στην επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης εν μέσω περιοριστικών πιστωτικών όρων, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley.

«Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας σημαίνουν ότι η διαθεσιμότητα πιστώσεων μειώνεται για ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, κάτι που μπορεί να είναι ο καταλύτης που τελικά πείθει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη είναι πολύ υψηλές», έγραψε.

Χαμηλές προσδοκίες

Ο Γουίλσον αναμένει από τους αναλυτές να μειώσουν τις προσδοκίες καθώς πλησιάζει η περίοδος αναφοράς, ενώ οι εταιρείες προετοιμάζονται να χαμηλώσουν τις προβλέψεις με αξιοσημείωτο τρόπο.

Συνιστά την τοποθέτηση σε αμυντικούς τομείς και μετοχές χαμηλής επικινδυνότητας, ενώ προειδοποιεί ενάντια στην άποψη ότι οι μετοχές τεχνολογίας mega-cap είναι απρόσβλητες σε ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Η Γουίλσον δεν είναι ο μόνος που προβλέπει μια δύσκολη περίοδο για τις αγορές. Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. με επικεφαλής τον Mislav Matejka δήλωσαν ότι η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων θα είναι «αποδεδειγμένη σωστή», σηματοδοτώντας μια ύφεση στο μέλλον. «Το πρώτο τρίμηνο θα είναι πιθανότατα το υψηλότερο σημείο για τις μετοχές φέτος», τόνισαν.

Διαβάστε περισσότερα