Πάνω από τα 60.000 δολάρια βρέθηκε το bitcoin για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων συνεχίζοντας το ράλι που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες και ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση του θα διευρυνθεί πέρα από τον κύκλο των (φανατικών) υποστηρικτών του.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το bitcoin έχει σημειώσει άλμα πάνω του 40% από τις αρχές του χρόνου, τροφοδοτούμενο εν μέρει από την έναρξη διαπραγμάτευσης των ETFs σε bitcoin στην spot αγορά που από τις 11 Ιανουαρίου που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση έχουν προσελκύση περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τελευταία φορά που το bitcoin βρίσκονταν στα 60.000 δολάρια ήταν τον Νοέμβριο του 2021 και είχε προηγηθεί, τον ίδιο μήνα, η άνοδός του στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων το οποίο και διατηρείται έκτοτε.

Επιπλέον ώθηση στην ανοδική πορεία δίνει το επερχόμενο halving (ο υποδιπλασιασμός του), δηλαδή, η μείωση στο μισό της διαθέσιμης προσφοράς των νέων νομισμάτων που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Το bitcoin προέρχεται από μια βουτιά 64% το 2022 μετά από σειρά σκανδάλων και χρεοκοπιών που είχαν δημιουργήσει και εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα όχι μόνο του μεγαλύτερου κρυπτονομίσμτος αλλά και γενικότερα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο τα κρυπτονομίσματα σημειώνουν άνοδο παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για νομισματική χαλαρότητα φέτος, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Οι αποδόσεις του bitcoin φέτος έχουν ξεπεράσει εκείνες των συμβατικών περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές και ο χρυσός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Michael Safai της χρηματιστηριακής Dexterity Capital στο Bloomberg «Αυτή η αντιστροφή (σσ στις αποδόσεις) είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες προσανατολίζονται στη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων,  “διαβρώνει” τη θεωρία ότι η επόμενη ανοδική αγορά (“ταύρων”) θα προέρχεται από την πτώση των επιτοκίων».

Οι τεράστιες εισροές στα ETF του bitcoin έχουν ωθήσει ορισμένους παρατηρητές του κλάδου να προειδοποιήσουν για μια επικείμενη συμπίεση της προσφοράς καθώς τα νέα νομίσματα από εξορύκτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Περίπου το 80% της προσφοράς του bitcoin δεν έχει αλλάξει χέρια τους τελευταίους έξι μήνες, επιδεινώνοντας δυνητικά τη συμπίεση και ενισχύοντας την ανοδική πίεση των τιμών, είπαν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: