Δείχνοντας ότι όσο και αν έχει ανέβει επίπεδο μέσω της αύξησης των συναλλαγών το 2023 αλλά και το 2024, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια ιδιαίτερα ευάλωτη στις αναταράξεις αγορά, το τελευταίο τετραήμερο όχι μόνο υπερβάλει στην πτώση έναντι των διεθνών δεικτών, αλλά δείχνει σημάδια φόβου και πανικού.

Οι Έλληνες επενδυτές «σκοτώνουν» τις μετοχές οδηγώντας δεκάδες τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης σε δυσανάλογα μεγάλες απώλειες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης της μεσαίας αποτίμησης, ο Mid Cap, πρωταγωνιστεί στην πτώση όλο το τελευταίο διάστημα, γυρνώντας μάλιστα σε απώλειες το 2024, όντας ο μοναδικός από τους κύριους δείκτες που έχει κάνει κάτι τέτοιο.

Διεθνείς αναταράξεις, ανησυχία για το πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν που νομοτελειακά θα έρθει, αλλά και εγχώριο πολιτικό ρίσκο, φαίνεται πως οδηγούν τους εγχώριους – πρωτίστως – επενδυτές σε γενικευμένες ρευστοποιήσεις.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την κατακόρυφη έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου, με το Χ.Α. να έχει πολύ χειρότερη εικόνα έναντι των διεθνών αγορών.

Μόνο το τελευταίο τετραήμερο ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 4,44%, ο δείκτης FTSE 25 καταγράφει πτώση 4,18%, ο Mid Cap χάνει 6,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 5,75%. Το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο τετραήμερο όχι μόνο υπερβάλει στην πτώση, αλλά δείχνει σημάδια φόβου και πανικού.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως περισσότερο ως αφορμή – για να λάβουν πιο αποφασιστική μορφή κάποιες τακτοποιήσεις, πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις θέσεων – παρά ως πραγματικό αίτιο είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή αναφορικά με τη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Γκρίζα σύννεφα στον τεχνικό ορίζοντα, εν αναμονή του triple witching του Μαρτίου

Οι αδυναμίες και οι αρρυθμίες του Χ.Α.

Δεδομένου ότι το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά που ανήκει στις τάξεις των αναδυόμενων, οι μεγάλες κινήσεις κάποιων ισχυρών funds λαμβάνουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν κλίμα σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό.

Αυτή είναι η «μοίρα» των μικρών και περιφερειακών αγορών, πολλώ δε μάλλον του Χ.Α. που τη Δευτέρα δύο μετοχές, οι Εθνική και Πειραιώς έκαναν κοντά στο 1/3 των συνολικών συναλλαγών, ενώ έξι μετοχές διακίνησαν περίπου 80 εκατ. ευρώ, την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα μετοχών μένει στα αζήτητα, με ανύπαρκτες συναλλαγές.

Αυτές οι αρρυθμίες του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι γνωστές και έχουν οδηγήσει τη διοίκηση του Χ.Α. να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του free float των εισηγμένων, ώστε να «απλώσει» το παιχνίδι και οι συναλλαγές σε περισσότερες μετοχές και να περιοριστεί – κατά το δυνατόν – η εξαιρετικά μεγάλη κηδεμονία του momentum από τέσσερις – πέντε μεγάλες μετοχές του Large Cap και από τις τράπεζες.

Περίπου πάνω σε αυτές τις αρρυθμίες ήταν και οι πρόσφατες επισημάνεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan που είχε τονίσει πως το Χ.Α. δεν έχει το εκτόπισμα να σταθεί στην κατηγορία των ώριμων αγορών και για καλύτερη λειτουργικότητα – πάντα συγκριτικά με το μεγεθός του – θα πρέπει να παραμείνει στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επαναφέρουν τον καταλύτη του πολιτικού ρίσκου καθώς τα ποσοστά της κυβέρνησης σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις βαίνουν μειούμενα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ανασφάλεια της αγοράς και την αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες ανησυχίες μεταρρυθμιστικής κόπωσης, καθυστέρησης και αναποτελεσματικότητας έχουν εκφράσει και οίκου μεγάλου κύρους, όπως Moody’s, Fitch και DBRS.

Θυμίζουμε ότι φρένο στο momentum του Χ.Α. μπήκε μετά το πέρας της ετυμηγορίας της Moody’s την Παρασκευή 15/3 όταν όχι μόνο δεν αναβάθμισε την Ελλάδα αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τη λειτουργία κορυφαίων θεσμών όπως η δικαιοσύνη, ενώ συνδυαστικά αρνητικά λειτούργησε και η έκθεση της JP Morgan ότι το Χ.Α. δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει στις ώριμες αγορές.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το «πιστολίδι» των μεγάλων παικτών στις τράπεζες, οι θηριώδεις συναλλαγές και η συνέχεια - Μεγάλο «παιχνίδι» εναλλαγής θέσεων, την ώρα που ισχυροί ξένοι θεσμικοί αναπροσαρμόζουν σημαντικό τμήμα των χαρτοφυλακίων τους - Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το ΧΑ δημιουργεί πλούτο!

Η αναζήτηση της αντίδρασης

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο μέσα σε βραχυχρόνιο διάστημα είναι μεγάλες, τόσο σε δείκτες, όσο και σε μετοχές και κάλλιστα μπορεί να βγει αντίδραση, κατ’ αρχήν τεχνικής μορφής, αν και εφόσον δοθεί τέτοια αφορμή από το ευρύτερο διεθνές κλίμα.

Η χθεσινή ήταν η τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για το Χ.Α., ενώ υπάρχουν αρκετές μετοχές τόσο της μεγάλης όσο και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με σημαντικότατες απώλειες, ενώ κάποιες ευρίσκονται και σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει και βραχυπρόθεσμη τεχνική (πτωτική) υπερβολή, καθώς οι πωλήσεις υπό το κράτος φόβου και υπέρμετρης ανησυχίας, δημιουργούν μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες για όσους τολμούν.

Διαβάστε ακόμη: