Χειρότερη μέρα για την ανακοίνωση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, δύσκολα μάλλον θα μπορούσε να βρεθεί.

Η είδηση που επί μήνες κυβέρνηση, οικονομία, επιχειρήσεις και αγορά περίμεναν ότι θα λειτουργούσε ως το μεγάλο βήμα εισόδου σε ένα νέο ενάρετο κύκλο κινδυνεύει να χαθεί κάτω από το φόβο της επικείμενης επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα.

Έτσι κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα χαρακτήριζε τις επόμενες εβδομάδες και τις κινήσεις των μεγάλων «παικτών» στις σκακιέρες της οικονομίας, του επιχειρείν και της χρηματιστηριακής αγοράς, σήμερα πολύ δύσκολα θα επηρεάσει τις εξελίξεις.

Και όμως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor’s , έχει για πολλούς λόγους σημασία και μάλιστα υπάρχουν συνθήκες και προϋποθέσεις να υπερβαίνει τις βραχυχρόνιες συνέπειες ( αν αποδειχθούν φυσικά έτσι ), της γεωπολιτικής όξυνσης και της τρέχουσας κρίσης στην Μέση Ανατολή.

Οι υπερασπιστές αυτής της άποψης υπενθυμίζουν ότι η διεθνής οικονομία είναι αναγκασμένη να προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις ακόμη και στις πλέον ακραίες , αρκεί να μην καταγράφονται στοιχεία ολικής καταστροφής.

Ο ισχυρός αντίλογος αναφέρει πως υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια σημεία αισιοδοξίας, αλλά σήμερα οι ελπίδες περιορίζονται λόγω των ανεπαρκών πολιτικών ηγεσιών και της έλλειψης πραγματισμού που παγκοσμίως παρατηρείται.

Πάντως η σημασία των ανακοινώσεων του μεγάλου αμερικανικού οίκου, ακόμη και υπό τις σημερινές δυσμενείς διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν παρά να έχουν ένα κάποιο αντίκρισμα.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ορόσημο στην διαδικασία βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου καθώς η S&P είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο, διαθέτει ευρύ δίκτυο και φυσικά είναι επιλέξιμος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θεωρείται δεδομένο, εφόσον φυσικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν λάβουν δραματική μορφή ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P έχει ιδιαίτερη αξία καθώς η χώρα θα μπορεί να αποτελέσει πεδίο αναφοράς για μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων που λόγω απουσίας επενδυτικής βαθμίδας δεν τοποθετούνται στην Ελλάδα.

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα για Οικονομία, Τράπεζες και Χ.Α. - Δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια για την ελληνική οικονομία σε σχέση με αυτά που επένδυαν μέχρι σήμερα - Χαμηλότερο κόστος χρήματος από τη μείωση των spreads των ομολόγων!

Αναμένοντας τη Fitch

Επόμενος σταθμός είναι η 1η Δεκεμβρίου οπότε και αναμένεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Fitch.

Τότε η αγορά εκτιμά πως μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον ζήτηση της τάξης των 7 δισ. ευρώ για τα κρατικά ομόλογα τα οποία θα περάσουν αυτόματα στην κατηγορία των επιλέξιμων assets για μια σειρά από διεθνείς παίκτες και διαχειριστές κεφαλαίων που μέχρι σήμερα εκ καταστατικού δεν μπορούσαν να κάνουν τοποθετήσεις στη χώρα.

Συνακόλουθα αυτό θα καταστήσει ευκολότερη την υλοποίηση του δανειακού προγράμματος της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο, ενώ θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτών που τοποθετούνται στο ελληνικό χρέος καθώς η ελληνική οικονομία θα περνά από τη ζώνη του υψηλού κινδύνου στην ασφαλή περιοχή της επενδυτικής βαθμίδας.

Παράλληλα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εν μέσω ισχυρής αβεβαιότητας στις αγορές λόγω και του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου εκτιμάται πως θα ενισχύσει και πρακτικά τις δυνάμεις αντίστασης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ενόψει των γεωπολιτικών κινδύνων, πράγμα αφήνει μεγάλα περιθώρια μη απομάκρυνσης του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου από τα σημερινά επίπεδα.

Αποκάλυψη: Η Jumbo κάνει «έφοδο» στην αγορά των σουπερμάρκετ

Οι πικρές αλήθειες του Απόστολου Βακάκη

Προχώρησε ένα βήμα παρακάτω τις συνήθεις αντισυμβατικές εκτιμήσεις του ο Απόστολος Βακάκης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Jumbo δεν δίστασε αυτή τη φορά να γίνει περισσότερο πολιτικός θίγοντας θέματα που για άλλους επιχειρηματίες εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού λόγω του φόβου των κάθε είδους εξουσιών.

Έτσι στο περιθώριο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Jumbo επεσήμανε τόσο την αδυναμία η πολιτική να ξεχωρίσει από την οικονομία αλλά και την ευθύνη της αγοράς να προσαρμοστεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Στη συνέχεια ο ιδρυτής της Jumbo προχώρησε ακόμη περισσότερο.

Δεν πρόκειται για μια τυπική προσέγγιση, θα τολμούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια τοποθέτηση – πολιτική ανάλυση που δύσκολα συναντάται στον λόγο που εκπέμπεται ακόμη και από πολιτικά στελέχη. Είπε συγκεκριμένα:

Λένε πως να μαντεύεις το μέλλον είναι μάταιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προνοείς. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα εκεί που νομίζεις ότι έχεις επιτυχία, τελικά αποτυγχάνεις. Δείτε το παράδειγμα της Μυκόνου, ένα νησί με τεράστια ανάπτυξη αλλά χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Πρώτα έγινε οικονομικά απρόσιτη για τους Έλληνες και μετά οι ξένοι διαπίστωσαν ότι αυτό που προσφέρει για τα χρήματα που δίνουν, είναι μη ανταγωνιστικό και επέλεξαν άλλους προορισμούς. Έπρεπε να προνοήσουν αυτό που συνέβη.

Δεν το έκαναν και έτσι η επιτυχία σταδιακά εξελίχθηκε σε αποτυχία. Το ίδιο και με την Ελλάδα. Εκπέμπουμε επενδυτική προδιάθεση και επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινούμαστε με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού. Πώς θα ανταγωνιστούμε άλλες χώρες; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα για να μπορούμε να μοιράζουμε τα οφέλη. Το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η οικονομία πρέπει να μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι.

Ελληνική οικονομία: Απέχουμε ακόμα από τη σύμπλευση με την ευρωπαϊκή

Προβληματισμός αλλά και προσδοκίες

Στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε ύφεση με όλα τα δεινά που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση στις αγορές συγκλίνουν τελευταία όλο και περισσότεροι αναλυτές. Μάλιστα προχωρούν τον προβληματισμό τους , ακόμη περισσότερο εκφράζοντας φόβους ότι η ύφεση αυτή θα έχει επιταχυνόμενα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα για τον Οκτώβριο της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 259 διαχειριστές με υπό διαχείριση κεφάλαια 664 δισ. δολαρίων, αναμένεται σε ποσοστό 59% «ήπια προσγείωση» της παγκόσμιας οικονομίας, οι προσδοκίες ωστόσο για την πιθανότητα «σκληρής προσγείωσης» αυξήθηκαν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας το 30%.

Μόνο το 25% των αναλυτών δεν αναμένει ύφεση τους επόμενους 18 μήνες, αλλά το ποσοστό αυτών που αναμένουν ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκε σημαντικά, καθώς το 44% των διαχειριστών αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, από 36% τον Σεπτέμβριο.

Οι διαχειριστές δηλώνουν πεπεισμένοι πως η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών είναι υπερβολικά σφικτή και η δημοσιονομική πολιτική υπερβολικά χαλαρή, με το 50% να θεωρεί ότι το sell-off στα ομόλογα ήταν αποτέλεσμα των υψηλών ελλειμμάτων και χρεών.

Το 60% θεωρεί πως η Fed ολοκλήρωσε τον κύκλο των αυξήσεων επιτοκίων, ενώ το 56% προβλέπει πλέον σταδιακή μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Για τις μετοχικές αγορές τηρούν «ουδέτερη θέση», ενώ αν και «βλέπουν» βραχυχρόνια διορθωτικές κινήσεις δεν αποκλείουν στο τέλος του έτους ένα «year-end rally».

Συνολικά το 80% περιμένει μείωση του πληθωρισμού και το 56% των διαχειριστών – που αποτελεί ρεκόρ για το 2023 – «βλέπει» μείωση των αποδόσεων των ομολόγων τους επόμενους 12 μήνες.

Οι επαγγελματίες των αγορών αύξησαν πάντως τις θέσεις τους σε μετρητά τον Οκτώβριο στο 5,3% (από 4,9% τον προηγούμενο μήνα) του χαρτοφυλακίου τους.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές θεωρούνται με 31% ο επίμονος πληθωρισμός και η στάση των κεντρικών τραπεζών, με 23% η επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων και με 21% ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης / σκληρής προσγείωσης των οικονομιών.

Η Αριστερή Διαπλοκή ξεγυμνώνει τον υπερφιλόδοξο Στέφανο – Αποκαλύψεις για το φιλελεύθερο και δεξιό παρελθόν του Κασσελάκη φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν την διάσπαση – Για δεύτερο κόμμα πάει το ΠΑΣΟΚ ενώ ο Μητσοτάκης οργώνει εκ νέου το Κέντρο με το φλερτ με τους σημιτικούς!

Η Αριστερή Διαπλοκή ξεγυμνώνει τον υπερφιλόδοξο Στέφανο – Αποκαλύψεις για το φιλελεύθερο και δεξιό παρελθόν του Κασσελάκη φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα πριν την διάσπαση – Για δεύτερο κόμμα πάει το ΠΑΣΟΚ ενώ ο Μητσοτάκης οργώνει εκ νέου το Κέντρο με το φλερτ με τους σημιτικούς!

Ούτε χρυσοτόκος όρνιθα ούτε κελεπούρι είναι τελικά ο Στέφανος Κασσελάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αριστερές εφημερίδες, αυτές που με νύχια και δόντια, στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε στραβή και αυτές που έκαναν αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για όσα έλεγε και έγραφε στα 24 του σε εφημερίδες και περιοδικά.

Απόψεις υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και υπέρ των απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων είναι de facto εχθρικές και ασύμβατες με την ελληνική Αριστερά και την Κεντροαριστερά.

Ακόμα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Βενιζέλου που τις ακολούθησε, καταποντίστηκε.

Το ΠΑΣΟΚ έγραψε ένα 4,68% την εποχή του Βενιζέλου ενώ η ΝΔ έγραψε ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, χάνοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ μιας άλλης εποχής.

Και όταν έχεις άποψη στα 24 σου που είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων τότε δεν μπορεί να αλλάζει αυτή στα 34 σου.

Η ΕΦ.ΣΥΝ έκανε στοχευμένο ρεπορτάζ και χτύπησε διάνα.

Η δεν ΑΥΓΗ σε όλες αυτές τις εκδόσεις απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε για το γάμο του Στέφανου Κασσελάκη.

Η αριστερή διαπλοκή, λοιπόν, ξεγυμνώνει τον πολιτικό Κασσελάκη και ουσιαστικά τον κατηγορεί ότι είναι ένας υπερφιλόδοξος τυχοδιώκτης που άλλαξε απόψεις εν μία νυκτί για να γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ότι είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός, ότι ήταν φαν του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλησε να μπει στην ελληνική πολιτική σκηνή και το έκανε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται λίγο πριν την έξοδο από το κόμμα.

Μετά τον Στέφανο Τζουμάκα, έχει διαμηνυθεί στον Νίκο Φίλη ότι θα είναι ο επόμενος ενώ η προσωπική επίθεση Παύλου Πολάκη στον Παναγιώτη Σκουρλέτη, οι επιθέσεις Αυγέρη σε Αχτσιόγλου-Τσακαλώτο δείχνουν ότι ο εμφύλιος είναι ante portas στον ΣΥΡΙΖΑ.

H κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και οι υπαρκτές νίκες του ΠΑΣΟΚ στο πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουν αλλάξει τις προβλέψεις για τις επερχόμενες εκλογές.

Σε έναν εκλογικό κύκλο που δεν έχει κλείσει ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί αρκετές ήττες, στρατηγικές και ιδεολογικές.

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εντυπώσεις και ο Νίκος Ανδρουλάκης στρέφεται τώρα κατά του Κασσελάκη για να καπαρώσει την δεύτερη θέση.

Είναι σίγουρο ότι εάν έχουμε και διάσπαση της αριστερής πτέρυγας τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρθεί σε ποσοστά 8-10%.

Οι αποκαλύψεις για το πόσο «δεξιός» και «φιλελεύθερος» είναι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν τον κεντροαριστερό κόσμο ή στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ.

Οι αριστερές τάσεις θα πάνε στην Ομπρέλα ή αν δεν υπάρξει πολιτική κίνηση θα εκφραστούν μέσω του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την παράταξή του με την ένταξη και άλλων στελεχών από την Κεντροαριστερά.

H απόφασή του να πάει σε λίγες μέρες να τιμήσει τον Κώστα Σημίτη δείχνει την δεξαμενή για την οποία στοχεύει.

Μία δεξαμενή που θα του δίνει την πρωτιά στο Κέντρο.

UniCredit: Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στο μάνατζμεντ της Alpha και το τραπεζικό σύστημα - Η κίνηση των Ιταλών σε συνδυασμό με την ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας αλλάζουν τα δεδομένα σε Χρηματιστήριο και οικονομία και ανοίγουν το δρόμο για θετική έκβαση στις αποκρατικοποιήσεις Εθνικής και Τρ. Πειραιώς!

UniCredit: Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στο μάνατζμεντ της Alpha και το τραπεζικό σύστημα – Η κίνηση των Ιταλών σε συνδυασμό με την ανάκτηση της Επενδυτικής βαθμίδας αλλάζουν τα δεδομένα σε Χρηματιστήριο και οικονομία!

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια (άνω των 17 για την ακρίβεια) μια πανίσχυρη ευρωπαϊκή τράπεζα έρχεται να επενδύσει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, στην Alpha Bank εν προκειμένω, αποκτώντας διά μέσω του ΤΧΣ το 9,5% των μετοχών της εμβληματικής τράπεζας που ίδρυσε ο αείμνηστος Γιάννης Κωστόπουλος και διαχειρίζεται με απίστευτη μαεστρία και μοναδική ικανότητα ο Βασίλης Ψάλτης, στον οποίο αδιαμφισβήτητα πιστώνεται μεγάλο μέρος της θετικής έκβασης με την UniCredit, με την οποία η συμφωνία στην Ρουμανία θεωρείται εξαιρετική και για τις δύο πλευρές, για τους δικούς της λόγους η κάθε μία!

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο θεωρείται – και είναι- η πιο σημαντική συστημική τράπεζα της Ιταλίας και κατέχει την 34η θέση παγκοσμίως από πλευράς ενεργητικού.

Η μετοχική παρουσία της UniCredit στην Ελλάδα, αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσον αφορά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής, που οδήγησε την Ελλάδα σε υψηλά ποσοστά ρυθμών ανάπτυξης και στην περίφημη ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας που κατοχυρώνει και πάλι το αξιόχρεο της χώρας και προσελκύει σοβαρούς και σημαντικούς επενδυτές στο Χρηματιστήριο αλλά και το αμιγώς παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας!

Επιπροσθέτως η κίνηση των Ιταλών να μπουν στην Alpha, κάτι που δεν είναι τυχαίο όσον αφορά την συγκεκριμένη τράπεζα, καταδεικνύει στην πράξη την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και της UniCredit στην προκειμένη περίπτωση, όσον αφορά την πλήρη και οριστική εξυγίανση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, μετά την διεθνή κρίση, την εποχή των μνημονίων και την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ!

Κοινώς, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, από την κατάρρευση της Lehman brothers το 2008 και το σωσίβιο Αλογοσκούφη των 28 δις. στις τράπεζες και αφού ζήσαμε μνημόνια, συγκυβερνήσεις, κλείσιμο των τραπεζών και capital controls επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα μπορούμε να μιλάμε με αποδείξεις για μια άλλη μέρα στο τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές του.

Γεγονός που έρχεται η κίνηση της UniCredit να το αποδείξει!

Η μετοχική επενδυτική κίνηση από τους Ιταλούς στην Alpha, όπως τονίστηκε ανωτέρω, δεν ήταν τυχαία, αλλά προϊόν εξονυχιστικού ελέγχου και παρατήρησης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ελληνικής τράπεζας, της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της και της προοπτικής ανάπτυξης της στην χώρα αλλά και διεθνώς!

Και αναμφίβολα, το υγιές και άριστο μάνατζμεντ της Alpha έπαιξε τον δικό του καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των πραγμάτων, σε συνδυασμό πάντα με την επεκτατική πολιτική της UniCredit στην Ρουμανία!

Υπό το πρίσμα αυτό, η Alpha μετά από μια μεθοδική περίοδο ανάπτυξης και εξυγίανσης, έχοντας τεχνοκρατικό και τραπεζικό μάνατζμεντ, κατάφερε να αποκτήσει έναν πανίσχυρο διεθνή τραπεζικό σύμμαχο, η παρουσία του οποίου δημιουργεί αναμφίβολα άλλα δεδομένα σε ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα!

Και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον, ότι η εξέλιξη αυτή θα συνδράμει αποφασιστικά στην θετική έκβαση όλου του πακέτου των αποκρατικοποιήσεων στις τράπεζες και εν προκειμένω σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς!

Καθώς η UniCredit με την κίνηση για την Alpha άνοιξε τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι, αντίστοιχης αξίας και μεγέθους, ξένοι επενδυτές, τραπεζικοί και μη!

Η HIG, η Eurobank, το «Ξενοδοχείο της Χούντας» στο 36ο χλμ. Αθηνών - Σουνίου, οι αποτυχημένες προσπάθειες και το έγγραφο του Υπ. Περιβάλλοντος βάσει του οποίου δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο σε αυτή τη θέση!

Η HIG, η Eurobank, το «Ξενοδοχείο της Χούντας» στο 36ο χλμ. Αθηνών – Σουνίου, οι αποτυχημένες προσπάθειες και το έγγραφο του Υπ. Περιβάλλοντος βάσει του οποίου δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο σε αυτή τη θέση!

Γίνεται λόγος πολύς σχετικά με την εξαγορά της HIG από την Eurobank του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Αλθέα, στο 36ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών- Σουνίου, στην Αγία Μαρίνα, το οποίο αποκαλείται και ως «Ξενοδοχείο της Χούντας»!

Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα ημιτελές που αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο με μπανγκαλόους που εκτείνονται από τον μικρό λόφο έως το επίπεδο της θάλασσας κατά μήκος της λεωφόρου.

Και για το οποίο η κυβέρνηση τότε των Συνταγματαρχών επιθυμούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Νότια Αττική!

Στην κατοχή της Eurobank περιήλθε το 2016 και η Axianews καθώς και το Radar έχουν κατ’ επανάληψη εστιάσει στις προσπάθειες της τράπεζας να το ενοικιάσει ή να αναθέσει το μάνατζμεντ σε συνδυασμό με υποχρεώσεις που θα αναλάμβανε ο ενοικιαστής – παραχωρησιούχος!

Οι οποίες όλες ανεξαιρέτως κάπου … κόλλαγαν και η προσπάθεια ακυρώνονταν! Γιατί; Τι ακριβώς συμβαίνει και μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια δεν ευοδώθηκε;

Αληθεύει ότι υφίστανται ανυπέρβλητοι λόγοι; Αληθεύει ότι υπάρχει έγγραφο του Υπ. Περιβάλλοντος βάσει του οποίου κατηγορηματικά διατυπώνεται ότι δεν μπορεί να γίνει ξενοδοχείο σε αυτή τη θέση;

Μήπως άλλαξε η επίσημη θέση του Υπ. Περιβάλλοντος ή θα επιδιώξουν μετά την πώληση, HIG και Eurobank να διευθετήσουν το ζήτημα, αν φυσικά διευθετείται!

Καλό θα ήταν το Υπ. Περιβάλλοντος να εξέδιδε επίσημα τη θέση του και να την δημοσιοποιούσε, για να μην υπάρχουν υπόνοιες!

Από εκεί και πέρα, επειδή διαβάσαμε δεξιά κι αριστερά, ότι υπάρχει διάθεση της HIG να επενδύσει και να ρίξει και …100 εκατ. ευρώ, εμείς ρωτάμε: η Eurobank πόσα πήρε για να πουλήσει το Ξενοδοχείο της Χούντας;

Ποιο είναι το τίμημα, επισήμως; Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη θέση! Μόνο σκόρπιες διαρροές …

Σε απλά λόγια, κατανοούμε ότι η Eurobank θα εγγράψει ένα τίμημα στα βιβλία της, μένει να δούμε ποιο είναι αυτό, ωστόσο το ζήτημα που εγείρεται είναι, αν πράγματι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας και της επίσημης θέσης του Υπ. Περιβάλλοντος, μπορεί να διαμορφωθεί ξενοδοχειακή μονάδα στην Αλθέα ή όχι! Γιατί αν δεν μπορεί, τότε τι;

Το Fit & Proper από SSM σε Εξάρχου- Μπάκο - Καυμενάκη «κλείνει στόματα» όλων όσοι μέσω υπόγειων κυκλωμάτων εκτόξευαν λάσπη - Πρόκριμα για τον ΠΕΜΠΤΟ τραπεζικό πόλο!

Το Fit & Proper από SSM σε Εξάρχου- Μπάκο – Καϋμενάκη «κλείνει στόματα» όλων όσοι μέσω υπόγειων κυκλωμάτων εκτόξευαν λάσπη – Πρόκριμα για τον ΠΕΜΠΤΟ τραπεζικό πόλο!

Για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, ο SSM έρχεται να πιστοποιήσει το Fit & Proper και να εντάξει στο κάδρο της φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος, μια επιχειρηματική τριάδα, εν προκειμένω τους κυρίους Εξάρχου- Μπάκο- Καϋμενάκη, οι οποίοι στο μεσοδιάστημα, παρά τις εντυπωσιακές και ηχηρές οικονομικά επενδύσεις τους σε πλήθος εγχώριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, είχαν ακούσει τα …μύρια όσα, από ανταγωνιστές και κάθε λογής κακοπροαίρετους, για πετρέλαια και άλλα πολλά!

Η πιστοποίηση της φερεγγυότητας τους σε κάθε επίπεδο, από έναν οργανισμό ο οποίος διαφεντεύει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και καθορίζει εν πολλοίς τα πρόσωπα που διοικούν τις τράπεζες ή καθίστανται μέτοχοι τους, έρχεται να «κλείσει στόματα» όλων όσοι με μεθόδους ύποπτες και διαδικασίες υπόγειες προσπάθησαν να σπιλώσουν πρόσωπα και συνειδήσεις και να αποτρέψουν την επιθετική επέκταση της επιχειρηματικής Τριάδας στο τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η απόφαση του SSM, στον οποίο αναφέρονται ως κεντρική ελεγκτική αρχή, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αποτελεί πρόκριμα για Εξάρχου- Μπάκο- Καϋμενάκη να αποτελέσουν μέσω των επενδύσεων τους σε Παγκρήτια και Attica bank, τον περίφημο ΠΕΜΠΤΟ τραπεζικό πόλο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, για τον οποίο ερίζουν πανίσχυρα και φιλόδοξα επιχειρηματικά σχήματα!

Και σε κάθε περίπτωση, σε επίπεδο αμιγώς τραπεζικό, το Fit & Proper από τον SSM σε Εξάρχου- Μπάκο- Καϋμενάκη δρομολογεί μια νέα, καλύτερη ημέρα για την πολυβασανισμένη Attica bank αλλά και την Παγκρήτια, μέσα από μια διαδικασία πλήρους εξυγίανσης και ανάπτυξης τους στον υπέρτατο βαθμό!

Διαβάστε ακόμη: